Εκδήλωση φόρος-τιμής στο Γιάννη Ρίτσο στη Σορβόννη

Mε τους

Ιρέν Ζακόμπ- Γιώργο Αρχιμανδρίτη

Και υπό τη παρουσία

της κόρης του Έρης

jpeg-optimizer_to-katamesto-amfifeatro- Richelieu-stin ekdilosi-gia-to-Gianni-Ritso

Το κορυφαίο έργο «Τέταρτη Διάσταση» του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση-φόρο τιμής στον αείμνηστο λογοτέχνη, που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023 στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ρισελιέ» του ιστορικού πανεπιστημίου της Σορβόννης, όπου έγινε με τη συμμετοχή των Ιρέν Ζακόμπ- Γιώργο Αρχιμανδρίτη και υπό τη παρουσία της κόρης του, Έρης

Το κορυφαίο έργο «Τέταρτη Διάσταση» του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση-φόρο τιμής στον αείμνηστο λογοτέχνη, που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023 στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ρισελιέ» του ιστορικού πανεπιστημίου της Σορβόννης, όπου έγινε με τη συμμετοχή των Ιρέν Ζακόμπ- Γιώργο Αρχιμανδρίτη και υπό τη παρουσία της κόρης του, Έρης.

Με διοργάνωση

του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού 

Την εκδήλωση-φόρο τιμής στο Γιάννη Ρίτσο διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι, ενώ έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του πολιτιστικού οργανισμού «Δελφύς- Delphys».

Δύο μεγάλοι άνθρωποι

των τεχνών συμμετείχαν

στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση συμμετείχε η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ιρέν Ζακόμπ, η οποία πρωταγωνίστησε στα φιλμ-ορόσημα του αείμνηστου Πολωνού σκηνοθέη, Κριστόφ Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα» και «Τρία χρώματα: η κόκκινη ταινία», αλλά και στη τελευταία ταινία του αξέχαστου, Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου».

Επίσης, έλαβε μέρος ο διδάκτορας της Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, ο οποίος είναι συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης -πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι.

Giorgos Archimanditis- Irène Jacob

O διδάκτορας της Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γιώργος Αρχιμανδρίτης και η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός, Ιρέν Ζακομπ

Η βραδιά

Η βραδιά ξεκίνησε με τη παρουσίαση της «Τέταρτης Διάστασης»  του Γιάννη Ρίτσου από το Γιώργο Αρχιμανδρίτη. Η «Τέταρτη Διάσταση» είναι ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής ποίησης και το οποίο αποτελείται- στη πλειονότητά του – από μονολόγους ηρώων της ελληνικής μυθολογίας.

Ακολούθησε ένα θεατρικό αναλόγιο με την Ιρέν Ζακόμπ η οποία ερμήνευσε την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε μετάφραση του Gérard Pierrat (1975).

Πρόκειται για ένα  ποιητικό μονόλογο του 1970, μέσα από τον οποίο ο Γιάννης Ρίτσος μεταφέρει το μύθο της Ελένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και του αποδίδει νέους συμβολισμούς σε μια εποχή απομυθοποίησης, όπως είναι η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με φιλολογική ανάλυση του έργου από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, ενώ έκλεισε με την παρουσία-έκπληξη της κόρης του Ρίτσου, Έρης.

Οι παριστάμενοι

Στην εκδήλωση – φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα ποιητή,  Γιάννη Ρίτσο παρέστησαν πολλές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού,  του καλλιτεχνικού και του πνευματικού κόσμου,όπως είναι:

🔵Ο σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς.

🔵Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου «Hermès» και πρόεδρος του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών, Πιερ-Αλεξί Ντυμά.

🔵Η εκδότρια Βέρα Μιχάλσκι- Χόφμαν και πολλοί άλλοι.

Η εκδήλωση- φόρος τιμής στο Γιάννη Ρίτσο  πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, καθώς και του ιδρύματος «Γιαν Μιχάλσκι- Jan Michalski».

©Typologos.com 2023