Η έδρα της CEFA στη Θεσσαλονίκη
Η Κεντροευρωπαϊκή Εκθεσιακή Συμμαχία
γιορτάζει 30 χρόνια δράσης

H μεταφορά της έδρας της CEFA από τη Βιέννη στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ αποφασίστηκε στις 7- 8 Νοεμβρίου 2025 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Κεντροευρωπαϊκής Εκθεσιακής Συμμαχίας (CEFA), η οποία έγινε στο πλαίσιο των δρώμενων της 31ης Διεθνούς Έκθεσης των Τιράνων, που φιλοξενήθηκε από την «Klik Ekspo Group» και είχε ως θέμα: «Παράθυρα στο Μέλλον- Windows into the Future»
H μεταφορά της έδρας της CEFA από τη Βιέννη στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ αποφασίστηκε στις 7- 8 Νοεμβρίου 2025 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Κεντροευρωπαϊκής Εκθεσιακής Συμμαχίας (CEFA), η οποία έγινε στο πλαίσιο των δρώμενων της 31ης Διεθνούς Έκθεσης των Τιράνων, που φιλοξενήθηκε από την «Klik Ekspo Group» και είχε ως θέμα: «Παράθυρα στο Μέλλον- Windows into the Future».
Οι συμμετέχοντες
της διήμερης συνάντησης
Στη διήμερη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου της εκθεσιακής βιομηχανίας από τη Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο το σχεδιασμό μιας νέας πορείας που θα δίνει έμφαση στη καινοτομία, στη συνεργασία και στη βιώσιμη ανάπτυξή του.
Η τοποθέτηση
του Προέδρου της CEFA
Ο πρόεδρος της CEFA και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, «άνοιξε» τις εργασίες με την παρουσίαση «Global and Regional Exhibition Industry Outlook», με την οποία παρουσίασε τις τελευταίες τάσεις του κλάδου από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα έως και την ανάγκη τεκμηριωμένης αποτίμησης του αντίκτυπου των εκθέσεων.
«Φέτος (2025) η CEFA «κλείνει» 30 χρόνια ζωής, και η αποστολή της είναι πιο επίκαιρη από ποτέ Η CEFA αποτελεί μια γέφυρα που «ενώνει» αγορές, ανθρώπους και ευκαιρίες σε ολόκληρη την περιοχή. Εκφράζει το πνεύμα συνεργασίας που «κρατά» το κλάδο μας, ανθεκτικό και προσανατολισμένο στο μέλλον», δήλωσε ο Δρ. Ποζρικίδης.
Οι σημαντικές αποφάσεις
της συνεδρίασης
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκαν τα εξής:
♦Γενικός γραμματέας της CEFA ορίστηκε το στέλεχος της ΔΕΘ – HELEXPO, Γιώργος Γονιάδης μετά από την ομόφωνη στήριξη των μελών.
♦Εγκρίθηκε η μεταφορά της έδρας της CEFA από τη Βιέννη στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO. Είναι μια κίνηση, η οποία ενισχύει το στρατηγικό ρόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εκθεσιακή ανάπτυξη.
«Είναι τιμή μου να υπηρετήσω και να συντονίσω τη CEFA στη μεταμόρφωση που επιθυμούν τα μέλη της.Δεν είμαστε απλώς διοργανωτές εκθέσεων.«Καλλιεργούμε» δεσμούς και «χτίζουμε» εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Γονιάδης.
Εκπόνηση
Μελέτης Επιπτώσεων
για την περιοχή της CEFA
Επίσης, η εκτελεστική επιτροπή ενέκρινε την έναρξη μιας μελέτης Επιπτώσεων για την περιοχή της CEFA, με σκοπό τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων για τη μέτρηση της οικονομικής και της κοινωνικής συνεισφοράς των εκθέσεων.
Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να προσφέρει στους διάφορους φορείς και στους επενδυτές ποικίλα αξιόπιστα στοιχεία για το ρόλο του εκθεσιακού κλάδου ως «μοχλού» της ανάπτυξης και της καινοτομίας.Παράλληλα, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν τα νέα υποψήφια μέλη, τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση το 2026 στη γενική συνέλευση της CEFA, και θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία, καθώς και την επιρροή της συμμαχίας στην περιοχή.
Οι θεματικές συνεδρίες
Το πρόγραμμα των εργασιών (7-8 Νοεμβρίου του 2025) περιλάμβανε και τις εξής θεματικές συνεδρίες ή παρουσιάσεις:
♦Για τη τεχνητή νοημοσύνη και τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία στην εκθεσιακή βιομηχανία.
♦Την επίσημη παρουσίαση του «Expo Albania» από την Επενδυτική Εταιρεία της Αλβανίας.
Οι εκπρόσωποι της CEFA μίλησαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, τη μετάβαση του κλάδου στην ψηφιακή εποχή και την 30ετή πορεία της Ένωσης.
Η δήλωση
του αντιπρόεδρου της
«Klik Ekspo Group»
«Η φιλοξενία της CEFA στα Τίρανα, στο πλαίσιο της 31ης Διεθνούς Έκθεσης Τιράνων, αναδεικνύει τον αυξανόμενο ρόλο της Αλβανίας στη διασύνδεση των περιφερειακών οικονομιών. Πιστεύουμε πως οι εκθέσεις δεν είναι απλώς χώροι εμπορικών συναλλαγών, αλλά πλατφόρμες διαλόγου, καινοτομίας και συνεργασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος των στρατηγικών συνεργασιών της «Klik Ekspo Group», Λουέλ Μουχαμετάι (Luel Muhametaj).
Σχετικά με τη CEFA
Η Κεντροευρωπαϊκή Εκθεσιακή Συμμαχία (CEFA) ιδρύθηκε το 1995, ενώ είναι ένα δίκτυο των εκθεσιακών φορέων και των οργανισμών από τη Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος της συμμαχίας αυτής είναι να ενισχύει τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσης και τη βιώσιμη ανάπτυξη της εκθεσιακής βιομηχανίας.
©Typologos.com 2025



















