Δύο νέες  προσκτήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Το αρχείο του

Νικολάου Ε. Παναγιωτάτου

και η συλλογή του

Γεωργίου Ν. Μακκά

jpeg-optimizer-dyo-nees-prosktiseis-stin-ethniki-vivliothiki-tis-ellados

Στην ΕΒΕ δωρήθηκαν τo αρχείο του Νικολάου Ε. Παναγιωτάτου και τη συλλογή του Γεωργίου Ν. Μακκά.Φωτογραφία από Gerhard από το Pixabay 

Δύο νέες προσκτήσεις είχε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), όπως ανακοίνωσε στις 7 Νοεμβρίου 2022 ο αρχειονόμος – βιβλιοθηκονόμος, Γιώργος Σταυράτης μέσα από το ομώνυμο μηνιαίο δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΒΕ δωρήθηκαν τo αρχείο του Νικολάου Ε. Παναγιωτάτου και η συλλογή του Γεωργίου Ν. Μακκά.

Α. Αρχείο Νικολάου Ε. Παναγιωτάτου

Η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ελίζα Παναγιωτάτου δώρισε το ψηφιοποιημένο αρχείο του πατέρα της Νικολάου Ε. Παναγιωτάτου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο Νικόλαος Ε. Παναγιωτάτος διετέλεσε  σύμβουλος επικρατείας και νομάρχης Χίου (περίοδος 1949-1956).

Κατά τη μακροχρόνια σταδιοδρομία του ασχολήθηκε και μελέτησε θέματα που αφορούν:

📖Στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

📖Στη βελτίωση των σχέσεων κράτους – πολίτη.

📖Στις διαδικασίες για την ευρεία διοικητική αποκέντρωση.

📖Στην πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση.

📖Στην ισότητα των δύο φύλων.

Το αρχείο περιλαμβάνει εκθέσεις,  έγγραφα. κείμενα, ομιλίες, αλληλογραφία, και άλλα ντοκουμέντα.  Αξιοποιήθηκε στο βιβλίο με τίτλο: «Όψεις ανασυγκρότησης. Θραύσματα ημερολογίου: Χίος 1949-1956», το οποίο είναι διαθέσιμο είτε  από τα Αναγνωστήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, είτε σε ψηφιακή μορφή στην πλατφόρμα ψηφιακών συλλογών της ΕΒΕ.

jpeg-optimizer-dyo-nees-prosktiseis-stin-ethniki-vivliothiki-tis-ellados-dyo

Οι δύο νέες προσκτήσεις της ΕΒΕ προέρχονται από τις δωρεές των ομότιμων καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ελίζας Παναγιωτάτου και Γιώργιυ Φωκά. Φωτογραφία από Dariusz Sankowski από το Pixabay 

 Β. Συλλογή Γεωργίου Ν. Μακκά

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Φωκάς Κοσμετάτος δώρισε μία σειρά από παλαιά βιβλία ιατρικής στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για μία σειρά από παλαιά βιβλία ιατρικής που χρονολογούνται τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και ανήκαν στη συλλογή του παππού του, Γεωργίου Ν. Μακκά.

Ο Γεώργιος Ν. Μακκάς υπήρξε ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε διευθυντής του Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία».

Τα βιβλία της δωρεάς, στα οποία περιλαμβάνονται εκδόσεις του Γαληνού, του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη.

Μπορεί, δε, να τα μελετήσει κανείς στο αναγνωστήριο του τμήματος Χειρογράφων.

Το συγγραφικό έργο του Γεώργιου Ν. Μακκά μπορεί να το εντοπίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος ή εκάστη ενδιαφερόμενη στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

©Typologos.com 2022