Δευτέρα 1η Μάη – Κάλεσμα του ΕΚΘ Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Οι διεκδικήσεις

της Πρωτομαγιάς

Τα αιτήματα

των εργαζομένων

Protomagia 2023-ekth

«Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!», τονίζει η διοίκηση του ΕΚΘ στην ανακοίνωσή της

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας 1η Μαΐου 2023  και στη  συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά που θα γίνει στις 10.30 το πρωί της ίδιας ημέρας μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί το ΕΚΘ όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες, τους ανέργους και τις ανέργους, τους νέους και τις νέες,  καθώς και τους/τις συνταξιούχους.

Η Εργατική Πρωτομαγιά

είναι αργία

«Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!», τονίζει η διοίκηση του ΕΚΘ στην ανακοίνωσή της. Οι αγώνες των εργαζομένων είναι διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι, αφού προβάλλουν ως βασικά αιτήματα τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα. Μέσω της απεργίας της Πρωτομαγιάς τιμούν οι εργαζόμενοι μνήμη και τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα δικαιώματά τους.

Συμπλήρωση 137 χρόνων

από τη Πρωτομαγιά

του 1886

στο Σικάγο

Εν έτει 2023, συμπληρώνονται 137 χρόνια από τη Πρωτομαγιά του 1886, που «βάφτηκε στο αίμα» Σικάγο και η οποία αποτελεί τη κορυφαία στιγμή στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Κάθε πρωτομαγιά τιμούν οι εργαζόμενοι όλους εκείνους που «βγήκαν»  στους δρόμους, ξεσηκώθηκαν, αντέδρασαν και  το «πλήρωσαν» με τη ζωή τους. Αιτήματά τους ήταν:

🔴Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

🔴Η καθιέρωση της 8ωρης εργασίας.

🔴Η καθιέρωση του 8ωρου ύπνου και της ξεκούρασης.

🔴Η καθιέρωση του 8ωρου ελεύθερου χρόνου.

Μετά από 137 χρόνια θυμούνται οι άνθρωποι της δουλειάς και τιμούν τους πρώτους εκείνους αγώνες των εργαζομένων, καθώς κι όλους τους άλλους που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα.

Η πάλη για το παρόν

και το μέλλον

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι παλεύουν για ένα παρόν και ένα μέλλον, που δε θα περιλαμβάνει την ακρίβεια, τη κοινωνική φτώχεια, την εργασιακή επισφάλεια και τις ανισότητες.

Η εξέγερση στο Σικάγο, όμως, ήταν, παραμένει και  αποτελεί το  ορόσημο των αγώνων, τους οποίους  έδωσε το εργατικό κίνημα και θα δώσει συλλογικά. Ένα εργατικό κίνημα, που βρίσκεται  στη «πρώτη γραμμή»  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις

«Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις. Μας βρίσκει αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, τη κοινωνική φτώχεια, το περιορισμό  των εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Δεκατρία  χρόνια πολλαπλών κρίσεων, «το βαρέλι δεν έχει πάτο» και τη «λυπητερή τη πληρώνει» ο κόσμος της μισθωτής εργασίας. Την οικονομική κρίση και τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, διαδέχτηκε η πανδημική κρίση, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που έφερε ακρίβεια, ανατιμήσεις, καθώς και οδηγούμαστε εκ νέου σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Ο μισθός των εργαζομένων, παρά τις αυξήσεις που ευαγγελίζονται οι κυβερνόντες δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τα βασικά. Οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά στην αβεβαιότητα», επισημαίνει η διοίκηση του ΕΚΘ στην ανακοίνωσή της, με την οποία υπογραμμίζει ότι:

«Την ίδια ώρα, η Ελλάδα πενθεί τους 57 αδικοχαμένους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας. Απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και σε βάθος έρευνα και απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα».

may-day-7130106_640

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αγωνίζονται για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα κι ένταξη, ενώ διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα για όλους κι όλες!Φωτογραφία από sanjay k j από το Pixabay 

Οι διεκδικήσεις

της Πρωτομαγιάς

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αγωνίζονται για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα κι ένταξη, ενώ διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα για όλους κι όλες!

Τα αιτήματα

των εργαζομένων

Απαιτούν, δε, τα εξής:

🔴Το σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.

🔴Τη σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία της  προϋπηρεσίας και των επαγγελματικών ειδικοτήτων και την αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις.

🔴Κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

🔴Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

🔴Τη κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων.

🔴Συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη κατάρτιση των κλαδικών και των όμοιο-επαγγελματικών  Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας(ΣΣΕ)  με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση, καθώς και βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις.

🔴Τη προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

🔴Τη διασφάλιση και τη διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.

🔴Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα. Σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς.

🔴Δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας.

🔴Δίκαιο φορολογικό σύστημα, και ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς και πάταξη της φοροδιαφυγής.

©Typologos.com 2023