Χρυσό και ασημένιο μετάλλιο για δύο φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ!

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό

Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2022»

και για έργα

που αφορούν στον καρκίνο!

jpeg-optimizer-Prytanis-2 igem omades

Ο πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με τις δύο φοιτητικές ομάδες, «iGEM Thessaloniki» και «iGEM MetaThess».Φωτογραφία: Photopress©Yannis Tsouflidis

Με ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο για έργα σχετικά με τον καρκίνο «έφυγαν» οι φοιτητικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «iGEM MetaThess»  και «iGEM Thessaloniki» (αντίστοιχα) από τον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας «iGEM 2022», που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 στο Παρίσι! Στη διαγωνιστική προσπάθεια συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια 42 χωρών.

Αναλυτικότερα, το χρυσό μετάλλιο «κατέκτησε» η νεοσύστατη ερευνητική και διεπιστημονική ομάδα, «iGEM MetaThess» με το διαγνωστικό εργαλείο «DIAS», το οποίο έδειξε στην κατηγορία μεταπτυχιακών φοιτητών. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε το φοιτητικό γκρουπ «iGEM Thessaloniki» με το έργο – «αντίδοτο» THERIAC για τον καρκίνο, το οποίο παρουσίασε στην αντίστοιχη κατηγορία των προπτυχιακών φοιτητών κάνοντας και πάλι μια «δυναμική» παρουσία στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Και μια άλλη πρωτιά

Επιπλέον, η ομάδα «iGEM MetaThess»  κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Διαγνωστικά» των μεταπτυχιακών ομάδων κερδίζοντας  το βραβείο του «Καλύτερου διαγνωστικού πρότζεκτ». Επίσης, στο σύνολο των διαγωνιζόμενων μεταπτυχιακών ομάδων απ’ όλες τις κατηγορίες βρέθηκε το ίδιο γκρουπ ανάμεσα στα 10 καλύτερα!

Η ομάδα ήταν υποψήφια και για άλλα έξι ειδικά βραβεία που αφορούσαν στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των καινοτόμων μεθόδων κλωνοποίησης DNA αλληλουχιών, στη μοντελοποίηση των βιολογικών συστημάτων, στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση πρωτότυπων αναλυτικών μεθόδων, καθώς  και στην επιχειρηματική ανάλυση του πρότζεκτ.

Παράλληλα, η ομάδα «iGEM Thessaloniki» ήταν υποψήφια για το ειδικό βραβείο καλύτερης επιχειρηματικότητας στην κατηγορία των προπτυχιακών φοιτητών.

Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ

«Οι διεθνείς διακρίσεις των φοιτητών μας αναδεικνύουν, για άλλη μία φορά, το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Η έρευνα διεπιστημονικού χαρακτήρα που επιτελείται στο ΑΠΘ ευνοεί τη δημιουργικότητα και τη καινοτομία, ενώ η πολιτική αριστείας που εφαρμόζεται στο ίδρυμα παρέχει κίνητρα και συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν νέες ιδέες και να μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής,Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με αφορμή τις διακρίσεις των δύο φοιτητικών διεπιστημονικών ομάδων.

Τα έργα των

δύο φοιτητικών  ομάδων

 Η ομάδα «iGEM MetaThess» εκπροσώπησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής βιολογίας στο Παρίσι,  το διαγνωστικό εργαλείο «DIAS».

 Από την πλευρά της, η ομάδα «iGEM Thessaloniki» παρουσίασε το πρότζεκτ «THERIAC».

jpeg-optimizer-prytanis-igemMetathess

Ο πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με τη φοιτητική ομάδα «iGEM MetaThess».Φωτογραφία: Photopress©Yannis Tsouflidis

Η ομάδα «iGEM MetaThess»

και το διαγνωστικό εργαλείο «DIAS»

για τον καρκίνο του πνεύμονα  

Το πρότζεκτ της ομάδας αφορά στην ανάπτυξη του καινοτόμου διαγνωστικού εργαλείου DIAS (Diagnostic Investigation Accurate System) για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί το 84% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα. Πρόκειται για τον καρκίνο με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως για τους άνδρες και τις γυναίκες λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσης.

Ένα φθηνό και ακριβές

διαγνωστικό εργαλείο

Το διαγνωστικό εργαλείο «DIAS» είναι ένα φθηνό και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο με την ανίχνευση των ειδικών βιοδεικτών στο αίμα των ασθενών θα μπορεί να πραγματοποιήσει διάγνωση στα αρχικά στάδια της νόσου!

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να «οδηγήσει» στην άμεση χειρουργική επέμβαση, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες μεταστάσεις.

Λειτουργεί με ένα απλό μηχανισμό!

Το διαγνωστικό εργαλείο «DIAS» χρησιμοποιεί έναν απλό μηχανισμό και δεν απαιτεί ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία απ’ όλα τα διαγνωστικά κέντρα. Βασίζεται σε μια συσκευή  η οποία συνοδεύεται από μια μικρή πλακέτα (microfluidic chip) στην οποία εισάγεται το δείγμα αίματος, αφού υποστεί κατάλληλη επεξεργασία.

Στο εσωτερικό της συσκευής αναμειγνύεται το προ-επεξεργασμένο δείγμα του αίματος με τα κατάλληλα αντιδραστήρια φανερώνοντας τελικά ένα διαγνωστικό σκορ με την πιθανότητα της ύπαρξης του καρκίνου. Η συγκεκριμένη μικρή πλακέτα μπορεί να κατασκευαστεί με τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D-printing), οι οποίες διευκολύνουν  μελλοντικά την ευρεία παραγωγή αυτών από τις βιομηχανίες!

Τα μέλη της ομάδας

«iGEM MetaThess»

 Η ομάδα «iGEM MetaThess» αποτελείται από μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα:

🔵Του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξανδρο Γιαννόπουλο-Δημητρίου, Ιωάννα Γουλιού, Κατερίνα Σαΐτη και Δημήτρη Τρυγωνιάρη.

🔵Του τμήματος Φαρμακευτικής,Μαρία Κωνσταντινίδου.

🔵Του τμήματος Οικονομικών, Μαρία Κοσμίδου.

🔵Την υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Αλίκη Παπαδημητρίου.

Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας «iGEM MetaThess 2022» είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής, Ιωάννης Βιζιριανάκης.

jpeg-optimizer-prytanis-igemthessaloniki

O πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με τη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki».Φωτογραφία: Photopress©Yannis Tsouflidis

Η ομάδα «iGEM Thessaloniki»

και το έργο – «αντίδοτο» THERIAC

για τον καρκίνο

Το όνομα του έργου της ομάδας «iGEM Thessaloniki» είναι «THERIAC» (THEranostics using RNA Interference for Application in Cancer) και προέρχεται από την ελληνική λέξη «θηριακή». Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως παρασκεύασμα, αρχικά σαν αντίδοτο στις δηλητηριάσεις από τα ζώα και τις τοξίνες και στη συνέχεια ως φάρμακο-πανάκεια.

Για έναν ευέλικτο

μοριακό μηχανισμό

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου ευέλικτου μοριακού μηχανισμού, που θα έχει  ταυτόχρονη διαγνωστική και θεραπευτική δράση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική διάγνωση και τη θεραπεία των πολλαπλών μορφών καρκίνου με τις ελάχιστες παρενέργειες.

Οι παρενέργειες αυτές θα οφείλονται κυρίως στην καταστροφή φυσιολογικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Θα δοκιμαστεί για τον

καρκίνο του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος

Το μοντέλο του καρκίνου, στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του μηχανισμού θα είναι ο καρκίνος του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος. Είναι μια καρκινογένεση, η οποία ευθύνεται για το 48% των κακοήθων όγκων του εγκεφάλου κι έχει χαμηλό προσδόκιμο ζωής, καθώς και απουσία μίας αποτελεσματικής μη-επεμβατικής θεραπείας.Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται τα θεμέλια της δημιουργίας μίας αποτελεσματικότερης και στοχευμένης διάγνωσης-θεραπείας της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.Ομοριακός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στη διάγνωση και στη θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου, αλλά μελλοντικά και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Τα μέλη της ομάδας

«iGEM Thessaloniki»

Η ομάδα «iGEM Thessaloniki» αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα:

🔵Του τμήματος Χημικών Μηχανικών, Κατερίνα-Σοφία Λεωνίδα.

🔵Του τμήματος Βιολογίας, Μάρκο Μαθιουδάκη.

🔵Του τμήματος Χημείας, Δέσποινα Παπαδοπούλου και Έλλη Πεϊτσίνη.

🔵Του τμήματος Ιατρικής, Ηλία Πηλιανίδη.

🔵Του τμήματος Μαθηματικών, Στυλιανό Σφονδύλη.

Επίσης, συμμετέχουν:

🔵Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής, Άννα Αναστασίου.

 🔵Η απόφοιτη του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Δωροθέα Ευμορφίδου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας «iGEM 2022»  είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιατρικής, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης.

Και λίγη ιστορία

Η διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki» ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε το 2017 στο συγκεκριμένο παγκόσμιο διαγωνισμό και τον  οποίο εισήγαγε στην Ελλάδα. Έκτοτε αποσπά διακρίσεις σε κάθε συμμετοχή της. Το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, το 2018 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, το 2019 και το 2021 πήρε το χρυσό μετάλλιο.

©Typologos.com 2022