Η Τσέλσι «κατέκτησε» το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA™
Επικράτησε με 3-0
επί της
Παρί Σαιν Ζερμαίν

To Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA™ «κατέκτησε» η Τσέλσι, η οποία επικράτησε με 3-0 επί της Παρί Σαιν Ζερμαίν στο τελικό, που διεξήχθη στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής 13 Ιουλίου 2025 στο MetLife Stadium στο Ιστ Ράδεφορντ του Νιού Τζέρσεϋ, που βρίσκεται έξω από τη Νέα Υόρκη.Φωτογραφία από Sayan Roychowdhury από το Pixabay
To Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA™ «κατέκτησε» η Τσέλσι, η οποία επικράτησε με 3-0 επί της Παρί Σαιν Ζερμαίν στο τελικό, που διεξήχθη στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής 13 Ιουλίου 2025 στο MetLife Stadium στο Ιστ Ράδεφορντ του Νιού Τζέρσεϋ, που βρίσκεται έξω από τη Νέα Υόρκη.
Δίκαιη
η επικράτηση της Τσέλσι
Από την αρχή του ματς «μπήκε δυνατά» η Τσέλσι και χρησιμοποιώντας ίσως και τις «έντονες» προσωπικές μονομαχίες «έβγαλε» εκτός ρυθμού τους παίκτες της Παρί Σαιν Ζερμαίν, οι οποίοι εκνευρίστηκαν εκ των πρώτων λεπτών από τις δυναμικές διεκδικήσεις των αντιπάλων τους.
Τα γκολ των νικητών προήλθαν στο 22ο και στο 30ο λεπτό από τον Κόουλ Πάλμερ, καθώς και τον Ζοάο Πέδρο στο 43ο λεπτό.
Οι ποδοσφαιριστές της Λονδρέζικης ομάδας «χτύπησαν» στη κόντρα – επίθεση από την πλευρά του αμυντικού Νούνο Μέντες, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις εμπνεύσεις του Κόουλ Πάλμερ, που αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του του τουρνουά.
Το τρίτο γκολ «πέτυχε» ο Ζοάο Πέδρο με ωραίο πλασέ, αλλά τη Τσέλσι «κράτησε» αμυντικά o Ισπανός τερματοφύλακας, Ρόμπερτ Σάντσες, o οποίος απέκρουσε όλα τα επικίνδυνα σουτ των ποδοσφαιριστών της Παριζιάνικης ομάδας. Από τη Τσέλσι δεν υστέρησε κανένας παίκτης στο τελικό.
Η Παρί Σαιν Ζερμαίν
προσπάθησε
Στο δεύτερο ημίχρονο προσπάθησε η Παρί Σαιν Ζερμαίν να «γυρίσει» το ματς, αλλά τη σταμάτησαν οι αποκρούσεις του Ρόμπερτ Σάντσες και των αμυντικών της Τσέλσι. Επίσης, πολλά από τα «αστέρια» της Παριζιάνικης ομάδας «έτυχε» στην ημέρα του τελικού να μη βρίσκονται στη καλύτερη ημέρα τους.
Το αποτέλεσμα ήταν ο εκνευρισμός των παικτών της Παρί Σαιν – Ζερμαίν, που «οδήγησε» στην αποβολή του Ζοάο Νέβες στο 85ο λεπτό, οι αρκετές λανθασμένες μεταβιβάσεις και οι καθυστερημένες «επιστροφές» στην άμυνα, που «έδωσαν» χώρους στον Κόουλ Πάλμερ να «κινηθεί» στο ύψος της μεγάλης περιοχής.
Σχετικά με τη διοργάνωση
Πολλά θετικά στοιχεία προήλθαν από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων υπό τη νέα μορφή του και τα οποία αφορούσαν κυρίως:
♦Στο κερδοφόρο οικονομικό αποτέλεσμα για τη FIFA και για τις ομάδες,
♦Στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών καινοτομιών για τις καλύτερες διαιτητικές αποφάσεις και την πιο πλέρια θέαση του παιχνιδιού.
Ωστόσο, η FIFA και οι ηπειρωτικές ομοσπονδίες θα πρέπει να βρουν τρόπους για την αντιμετώπιση της σωματικής καταπόνησης των ποδοσφαιριστών και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη αίγλη η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων.
Μερικές προτάσεις
Μερικές προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση μπορεί να είναι οι εξής:
1)Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων να διοργανώνεται κάθε εξαετία.
2)Να καταργηθούν οι διοργανώσεις τύπου Nations League για τις εθνικές ομάδες στις ηπειρωτικές ομοσπονδίες.
3)Να βρεθεί τρόπος για την υποχρεωτική καθιέρωση δύο διαστημάτων διακοπών για τους ποδοσφαιριστές (ένα καλοκαιρινό και ένα χειμερινό) σε κάθε ηπειρωτική ομοσπονδία.
4)Η καθιέρωση των δύο cooling break ή δυο τάιμ -άουτ ανά ημίχρονο με αντίστοιχη διακοπή της χρονομέτρησης κι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
5)Η χρονική διάρκεια μεταξύ των δύο ημιχρόνων να επεκταθεί στα 20 λεπτά.
Η κορωνίδα είναι
το Μουντιάλ
των εθνικών ομάδων
Συν τοις άλλοις, θα πρέπει οι ιθύνοντες της FIFA να θυμούνται πως το Μουντιάλ των εθνικών ομάδων παραμένει πάντοτε στη «καρδιά» των φιλάθλων ως η κορωνίδα του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου και το οποίο περιμένουν με προσμονή να γίνει το καλοκαίρι του 2026 στο Μεξικό, στο Καναδά και στις ΗΠΑ.
Αυτό είναι και το αυθεντικό μουντιάλ, το οποίο περιμένουν ανά τετραετία οι ποδοσφαιρόφιλοι της υφηλίου. Αυτό το «θησαυρό», λοιπόν, θα πρέπει να διαφυλάξει η FIFA, γιατί η υπέρ-έκθεση του αθλήματος ενδέχεται να «οδηγήσει» σε κορεσμό του ενδιαφέροντος του κοινού.
Άλλωστε, το Μουντιάλ των εθνικών ομάδων είναι αυτό που «γιγάντωσε» το ποδόσφαιρο και όλοι οι φίλοι και άπασες οι φίλες του αθλητισμού- ακόμη κι εμείς- το περιμένουμε με προσμονή κάθε τετραετία. Αυτή η αίσθηση, που νιώθει το κοινό, δεν πρέπει να χαθεί…
©Typologos.com 2025




















