«Από τον Κίνδυνο στην Ανθεκτικότητα» Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων

Από το

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης

για την

Ασφάλεια των Δημοσιογράφων

apo-ton-kindino-stin-anthektikotita

«Από τον Κίνδυνο στην Ανθεκτικότητα: Μια Διεπιστημονική Προσέγγιση για την Παγκόσμια Ασφάλεια των Δημοσιογράφων-From Risk to Resilience: A Multidisciplinary Approach to Global Journalist Safety», είναι ο τίτλος του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου, που θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης (ICSJ), στις 14 και 15 Ιουνίου 2025, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ

«Από τον Κίνδυνο στην Ανθεκτικότητα: Μια Διεπιστημονική Προσέγγιση για την Παγκόσμια Ασφάλεια των Δημοσιογράφων-From Risk to Resilience: A Multidisciplinary Approach to Global Journalist Safety», είναι ο τίτλος του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου, που θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης (ICSJ), στις 14 και 15 Ιουνίου 2025, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν σε συνεργασία και υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, ενώ θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τι αναφέρουν

οι διοργανωτές

«Σε μια εποχή που οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες απειλές -από φυσικούς κινδύνους σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές κρίσεων, μέχρι και νομικές πιέσεις (SLAPPs), ψηφιακή παρενόχληση και έντονη ψυχολογική πίεση- το συνέδριο «έρχεται» να αναδείξει τις σύγχρονες προκλήσεις και να διερευνήσει καινοτόμες λύσεις. Στόχος του συνεδρίου είναι η μετάβαση από την απλή διαχείριση του κινδύνου στην «οικοδόμηση» μιας κουλτούρας ανθεκτικότητας για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης, μέσα από μια πολύ-επιστημονική προσέγγιση», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ποιοι- ποιες

θα απευθύνουν χαιρετισμούς

Την έναρξη του συνεδρίου θα χαιρετίσουν:

Η υπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, Ταμάρα Βούγιοβιτς (Tamara Vujović),

Ο πρέσβης Γιαν Μπράαθου (Jan Braathu) εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής επικοινωνίας και. Πληροφοριών της  UNESCO,  Ταουφίκ Γελάσι (Tawfic Jelassi).

Από ελληνικής πλευράς, θα απευθύνουν χαιρετισμό:

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά.

Ακόμη, παρεμβάσεις στην εναρκτήρια τελετή θα κάνουν:

Ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και καθηγητής, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος

Οι πρόεδροι των δημοσιογραφικών ενώσεων:

Δημήτρης Τριανταφύλλου (ΠΟΕΣΥ).

Μαρία Αντωνιάδου (ΕΣΗΕΑ).

Γιάννης Βοϊτσίδης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Οι συμμετοχές

Εκτός των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών, των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι με πολυετή εμπειρία στη κάλυψη πολέμων και κρίσεων, φωτορεπόρτερ και άλλοι ειδικοί του χώρου των ΜΜΕ.

Οι θεματικές

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι εξής θεματικές:

Η δημοσιογραφική κάλυψη σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές κρίσεων.

Οι νομικές απειλές κατά των δημοσιογράφων και η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις αγωγές SLAPP.

Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην ασφάλεια των δημοσιογράφων και στη διαχείριση δεδομένων.

Οι εθνικές και οι διεθνείς πρωτοβουλίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία του τύπου.

Η ψυχολογική επιβάρυνση και η προστασία της ψυχικής υγείας των δημοσιογράφων.

Διατύπωση προτάσεων

και συστάσεων

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη διατύπωση προτάσεων και συστάσεων για την ενίσχυση της παγκόσμιας στρατηγικής προστασίας της δημοσιογραφίας.

«Στόχος μας δεν είναι απλώς να καταγράψουμε τους κινδύνους, αλλά να δημιουργήσουμε πρακτικά εργαλεία και στρατηγικές που θα «θωρακίσουν» τους δημοσιογράφους και θα διασφαλίσουν την ελεύθερη «ροή» της πληροφορίας, που αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατίας μας». εξηγεί ο επιστημονικά υπεύθυνος από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και καθηγητής, Νίκος Παναγιώτου.

Το συνέδριο θα είναι «ανοιχτό» σε δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ερευνητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο-η για τα θέματα της ελευθερίας του τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Σχετικά με το ICSJ

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης (ICSJ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων παγκοσμίως. Λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας και του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE).

©Typologos.com 2025