Από την αρχή του 2025 έχουν χάσει τη ζωή τους επάνω από 55 εργαζόμενοι
ΓΣΕΕ και ΕΚΘ-
Παγκόσμια Ημέρα
για την Υγεία και Ασφάλεια
στην Εργασία

Από την αρχή του 2025 έχουν χάσει τη ζωή τους επάνω από 55 εργαζόμενοι.Φωτογραφία από Vilius Kukanauskas από το Pixabay
Από την αρχή του 2025 έχουν χάσει τη ζωή τους επάνω από 55 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat μόλις το 30%-40% των ατυχημάτων καταγράφεται επίσημα. Την τελευταία 4ετία καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων, που σημειώθηκε μέσα στα τελευταία 25 έτη.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 2500 θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες.
Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) στις ανακοινώσεις, που εξέδωσαν με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που εορτάζεται στις 28 Απριλίου εκάστου έτους.
Οι αιτίες της κατάστασης
στους χώρους εργασίας
Μάλιστα, η συνομοσπονδία χαρακτηρίζει «αδιανόητο» το γεγονός ότι εν έτει 2025, να επικρατεί αυτή η κατάσταση στους χώρους εργασίας. Κατά την ίδια, κάποιες από τις αιτίες που συγκροτούν τη «ζοφερή» αυτή εικόνα είναι:
♦Η έλλειψη μίας σοβαρής κρατικής εποπτείας.
♦Η μη τήρηση των κανόνων εκ μέρους των εργοδοτών.
♦Η απουσία επιμόρφωσης και κατάρτισης των εργαζόμενων.
Η θέση της ΓΣΕΕ
«Η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται σε ευχολόγια αντί της προώθησης ενεργητικών πολιτικών που θα καθιστούν την εργασία ποιοτική και ασφαλή.
Σημαντικό μέρος, δε, της εγχώριας επιχειρηματικότητας εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο σε ένα απαρχαιωμένο παραγωγικό μοντέλο που προτάσσει την εντατικοποίηση της εργασίας και δεν επενδύει στη καινοτομία, καθώς και στην εξωστρέφεια», επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.
Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ απαιτούν:
♦Την άμεση εκκίνηση τριμερούς διαλόγου με τη κυβέρνηση και τους εργοδότες για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
♦Την πρόσβαση των εργαζόμενων σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα διασφαλίζει ποιοτικές συνθήκες εργασίας σε κάθε χώρο
♦Την ενίσχυση των «αναιμικών» εποπτικών μηχανισμών της πολιτείας στην εργασία και την αυστηροποίηση των ποινών για τους εργοδότες, που δε διασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους
♦Την επένδυση των επιχειρήσεων στη καινοτομία, στην επιμόρφωση και στη κατάρτιση των εργαζόμενων.
♦Την αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και τη λήψη συντονισμένης δράσης προς τη κατεύθυνση αυτή.
♦Την αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων.
♦Το σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
♦Τη σταθερή και την πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα.
♦Την αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας,
♦Τη λήψη άμεσων συντονισμένων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες πρόληψης, στις απαιτήσεις και στα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων.
♦Την ορθή και την πλήρη καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών,
♦Τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της σεξουαλικής ηθικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις αρχές.
Ένα εθνικό στοίχημα
που πρέπει να κερδηθεί
«Η ποιοτική εργασία σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας δεν είναι απλώς απαράγραπτο ανθρώπινο και εργασιακό δικαίωμα. Είναι απαραίτητος μοχλός για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της οικονομίας. Είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», τονίζει η ΓΣΕΕ.
«Ο κόσμος της εργασίας παγκοσμίως ζητά εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων και μέριμνα, ώστε να μειωθούν οι αιτίες που προκαλούν ασθένειες. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να προσπαθεί και να παρεμβαίνει, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας σε κάθε μορφή εργασίας, προς όφελος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου», επισημαίνει το ΕΚΘ.
©Typologos.com 2025