Άνω των 10.000 επισκεπτών και επισκεπτριών στο 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας
Διεξήχθη
στις 5-7 Δεκεμβρίου 2025
στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Άνω των 10.000 επισκεπτών και επισκεπτριών προσήλθαν το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που διεξήχθη από την Επιστημονική Εταιρεία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ)» και υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 5-7 Δεκεμβρίου 2025 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στην Αττική
Άνω των 10.000 επισκεπτών και επισκεπτριών προσήλθαν το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που διεξήχθη από την Επιστημονική Εταιρεία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ)» και υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 5-7 Δεκεμβρίου 2025 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στην Αττική.Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες παραγωγοί από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.
Τόπος συνάντησης
των ανθρώπων
της μελισσοκομίας
Στις τρεις μέρες λειτουργίας αποτέλεσε το φεστιβάλ το τόπο της συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένα εξαιρετικό εκθεσιακό μέσο για την προβολή του ελληνικού μελιού, τόσο στους χώρους εστίασης ή εμπορίας, όσο και για το καταναλωτικό κοινό.Οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες «κατέκλυσαν» τον εκθεσιακό χώρο του Περιστερίου, όπου είχαν την ευκαιρία να «απολαύσουν» και να προμηθευτούν διάφορες εξαιρετικές και σπάνιες ποικιλίες μελιών από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς.
Η τελετή έναρξης
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκίνησαν την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 με την τελετή έναρξης, που έγινε υπό την παρουσία:
♦Του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Ανδριανού.
♦Του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα.
♦Του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.
Η τιμητική πλακέτα
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στη μνήμη του πρώην προέδρου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων και μελισσοκόμου, Ηλία Χαλακατεβάκη, ο οποίος απεβίωσε το 2025, αλλά προσέφερε πολλά στη μελισσοκομία. Την πλακέτα παρέλαβε η οικογένειά του.
Οι χαιρετισμοί
Στην τελετή έναρξης απεύθυναν χαιρετισμούς:
♦ Ο αντιπεριφερειάρχης του πρωτογενούς τομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμων Ζαννετίδης.
♦Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Χαράλαμπος Αλεξανδράτος.
♦ Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ο βουλευτής Ρεθύμνης, Μανώλης Χνάρης.
♦ Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωστής Λεονταράκης.
♦ Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Νεκτάριος Αραβαντινός- Σιμωνέτος.
♦ Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών, Συσκευαστών και Εξαγωγέων Μελιού, Γεώργιος Πίττας.
Μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ επισκέφτηκαν:
♦Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Παππάς.
♦Η βουλευτίνα Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών και του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.
♦Ο βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής και της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος.
Η θεώρηση
των χιλιάδων επισκεπτών
και επισκεπτριών
Εις το πλείστο εκτίμησαν οι χιλιάδες επισκέπτες και επισκέπτριες ότι οι τρεις ημέρες λειτουργίας του φεστιβάλ αποτέλεσαν την αποθέωση του ελληνικού μελιού και των παραγωγών – εκθετών, τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ποικιλία του εκπληκτικού ελληνικού «χρυσού».
Το 16ο Συνέδριο
Ελληνικού Μελιού
Στο πλαίσιο των δρώμενων του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου του 2025 από τον ΕΟΣΣ και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το 16ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που είχε ως θέμα: «Η Σημασία της Σωστής Διατροφής των Μελισσών». Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον ομότιμο καθηγητή Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλη Χαριζάνη για τη μεγάλη του προσφορά στο χώρο της μελισσοκομίας, της επιστήμης, καθώς και της έρευνας.
Ο εκθεσιακός τομέας
Μελισσοκομικού Εξοπλισμού
Στον εκθεσιακό τομέα Μελισσοκομικού Εξοπλισμού συμμετείχαν εταιρείες από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Τουρκία. Μέσω του τομέα μπόρεσαν οι μελισσοκόμοι και οι επαγγελματίες από την Ελλάδα ή εκ του εξωτερικού να ενημερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις, καθώς και για τις νέες τεχνολογίες, που αναπτύσσονται στο κλάδο αυτό.
Τα βραβεία
του 5ου Διαγωνισμού
Ελληνικού Μελιού
Ανώτερης Ποιότητας
Επίσης, από τον ΕΟΣΣ και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025 και η τελετή απονομής των βραβείων του 5ου Διαγωνισμού Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest.
Οι διοργανωτές, οι μελισσοκόμοι και οι επισκέπτες- επισκέπτριες ανανέωσαν «το ραντεβού τους» για το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2026.
©Typologos.com 2025



















