Absentia – H απουσία ως σχέση-χρόνος

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος -Συγγραφέας  

Η απουσία ορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις ως προς το χώρο, το χρόνο και τα πρόσωπα μας αφηγείται η  ομώνυμη δραματική τηλεοπτική σειρά (σ.σ. που «κινείται» στα όρια του θρίλερ «Απουσία (Absentia)» με σκηνοθέτη τον Οντέντ Ράσκιν και πρωταγωνίστρια την καταπληκτική Αμερικανοκαναδέζα ηθοποιό με κροατικές ρίζες, Στάνα Κάτιτς (εδώ απεικονίζεται το 2012 στο Paley Festival). Φωτογραφία: Από Genevieve – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18724305

Η απουσία ορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις ως προς το χώρο, το χρόνο και τα πρόσωπα μας αφηγείται η  ομώνυμη δραματική τηλεοπτική σειρά, «Απουσία (Absentia)» (σ.σ. που «κινείται» στα όρια του θρίλερ) με σκηνοθέτη τον Οντέντ Ράσκιν και πρωταγωνίστρια την καταπληκτική Αμερικανοκαναδέζα ηθοποιό με κροατικές ρίζες, Στάνα Κάτιτς ,την οποία γνώρισαν οι Έλληνες τηλεθεατές μέσα από την αστυνομική τηλεοπτική σειρά,  «Κάστλ (Castle)».

Με αξιοζήλευτη διαδρομή

Μία ηθοποιό, της οποίας την πορεία παρακολουθούμε εδώ και καιρό, αφού έχει μια αξιοζήλευτη διαδρομή στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη στιχουργική, ενώ κατορθώνει να αποδίδει ρεαλιστικά όλους τους χαρακτήρες, που έχει ενσαρκώσει. Εδώ, «κρατά» κυριολεκτικά όλη τη σειρά με την ερμηνεία της, ως πράκτορας του FBI Έμιλυ Μπερν συνεπικουρούμενη από δύο σπουδαίους ηθοποιούς τον  Πάτρικ Χέουζινγκερ (σ.σ. με πορεία και στη κωμωδία ή στο Μπροντγουέι)  ως ειδικό πράκτορα Νικ Ντουράντ  και τον Μάθιου λε Νέβεζ ως ειδικό πράκτορα  Καλ Ισαάκ (δις βραβευμένος για εμφανίσεις στην τηλεόραση).

jpeg-optimizer-Absentia-Stana_Katic-dyo

H επτά φορές βραβευμένη δραματική ηθοποιός Στάνα Κάτιτς πρωταγωνιστεί στη δραματική αστυνομιική σειρά «Απουσία (Absentia)». Φωτογραφία: Από Tyler Parker, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12244565

Επτά φορές

βραβευμένη δραματική ηθοποιός

H επτά φορές βραβευμένη δραματική ηθοποιός στον τομέα της τηλεόρασης και πολύγλωσση παρακαλώ (σ.σ. μιλά άπταιστα τα Αγγλικά, Σέρβο-Κροατικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Σλοβενικά!) μας δείχνει το πως μπορεί να «κτιστεί» ένας πολυεπίπεδος χαρακτήρας, που φέρει συγχρόνως τα χαρακτηριστικά μιας ηρωίδας και μιας αντιηρωίδας. Μιας γυναίκας, που δε φοβάται να δείξει συγχρόνως τα αισθήματά της, αλλά και να καταστεί τιμωρός, όταν απειλούνται αγαπημένα πρόσωπά της.

Τα μηνύματα 

Το πολυεπίπεδο σενάριο της τηλεοπτικής σειράς, που ήδη διάνυσε την τρίτη σεζόν και προβάλλεται από το «Amazon Prime Video» μας δείχνει κατάματα τη σκληρή πλευρά της ζωής:

🎦Την απουσία και το θάνατο του κάθε ανθρώπου αντικαθιστά πάντοτε μια άλλη παρουσία στο εγγύς περιβάλλον του.

🎦Πολλές από τις ανθρώπινες σχέσεις στο σύγχρονο κόσμο έχουν διαταραχθεί «για τα καλά» με τους ανθρώπους να προσπαθούν να ισορροπήσουν επί του τεντωμένου σκοινιού, αναζητώντας πάντοτε τη λύτρωση κι ένα χάδι.

🎦Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχεις πολύ δύναμη μέσα σου και να βρεις τον τρόπο να συνεχίσεις. Να είσαι σκληρός εκεί, όπου χρειάζεται, για να προστατέψεις αυτούς, που αγαπάς.

🎦Από την άλλη πλευρά, πολλά μυστικά «κρύβονται» πίσω από ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες και τα πειράματά τους.

🎦Επί της ιστορίας γίνεται μια νύξη και σχετικά με  το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων με πρόσφυγες- μετανάστες (σ.σ. Μακάρι να είναι το αποκύημα της φαντασίας  των σεναριογράφων και να μη βασίστηκαν σε πραγματικές πληροφορίες για το γράψιμο της πλοκής).

🎦Η προδοσία μπορεί να προέλθει εκ των έσω κι από ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις.

🎦Υπάρχει ένας αθέατος κόσμος κι ένας «ακήρυκτος πόλεμος», τον οποίο δε θα γνωρίσουν ποτέ οι άνθρωποι της καθημερινότητας.

Πέταξε τα όνειρά σου

«Πέταξε τα όνειρά σου στο άπειρο σαν χαρταετό, και δε ξέρεις τι θα φέρουν πίσω, μια καινούργια ζωή, έναν καινούργιο φίλο, μια καινούργια αγάπη ή μια καινούργια χώρα», δεν έχει γράψει και η Γαλλίδα συγγραφέας-ταξιδεύτρια-δοκιμιογράφος, Αναΐς Νιν;

Χαμένη μέσα στο πλήθος η Έμιλυ Μπερν φορώντας την κουκούλα της, ψάχνει ακόμα πως θα τα επαναφέρει πίσω: Στο δρόμο του παρόντος, που δε ξέρει τι της κρύβει στο επόμενο μονοπάτι.

©Typologos.com 2022