#PRESS_Local- Προσκλητήριο καταγραφής των συνθηκών εργασίας στα περιφερειακά ΜΜE

Από την

Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης

(ΕΣΗΕΜ-Θ)

jpeg-optimizer_PRESS_Local 01_Kavala

Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου  της ΕΣΗΕΜ-Θ επισκέφθηκε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023  τη Καβάλα, όπου παρουσίασε τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής πλατφόρμας #Press_Local

Προσκλητήριο για τη καταγραφή των ουσιαστικών συνθηκών της εργασίας τους και την αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας της λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης  (ΜΜΕ) στη Βόρεια Ελλάδα απευθύνει η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας -Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) προς τους επαγγελματίες δημοσιογράφους (μέλη ή μη μέλη της).

Η παρουσίαση

της νέας ψηφιακής πλατφόρμας

#Press_Local στη Καβάλα

Προς εκπλήρωση αυτών των στόχων αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου  της ΕΣΗΕΜ-Θ επισκέφθηκε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023  τη Καβάλα, όπου παρουσίασε τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής πλατφόρμας #Press_Local.

jpeg-optimizer_PRESS_Local 03_kavala

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νίκος Καρράς μιλά στη παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας #Press_Local το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στη Καβάλα

Η περιγραφή

των κύριων χαρακτηριστικών

του πρωτότυπου έργου

της ΕΣΗΕΜ-Θ

Η σχετική ενημερωτική συνάντηση «φιλοξενήθηκε» στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Καβάλας, όπου έγινε αναλυτική περιγραφή των κυρίων χαρακτηριστικών και των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων του πρωτότυπου έργου της ΕΣΗΕΜ-Θ.Το όλο έργο έχει αναπτυχθεί με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χάρις σε πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας:«Trade Unions for a Fair Recovery».

Εκπαίδευση συντακτών

και εργασιακών αντιπροσώπων

Οι συντάκτες και οι εργασιακοί εκπρόσωποι των μέσων μαζικών ενημέρωσης των νομών Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης εκπαιδεύτηκαν στην αποτελεσματική χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία (https://www.press-local.gr/). Οι συμμετέχοντες -συμμετέχουσες πραγματοποίησαν «πλοήγηση» στις επιμέρους ενότητες του ηλεκτρονικού συστήματος, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησαν τη διαδικασία υποβολής των αναφορών.

Η αφετηρία της όλης προσπάθειας

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜ-Θ εξήγησαν ότι αφετηρία της όλης προσπάθειας ήταν η ανάγκη να ενισχυθούν, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), οι ψηφιακές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις κατά τη μετάβαση στη μετά Covid εποχή, σε ένα  κοινό «βηματισμό» με τη δράση άλλων 16 δημοσιογραφικών σωματείων σ’  όλη την Ευρώπη.

Η κύρια αντίληψη που προορίζεται να υπηρετεί η ψηφιακή πλατφόρμα #Press_Local είναι να διαφωτιστούν με συστηματικό και θεσμικό τρόπο οι αληθινές συντεταγμένες που διαμορφώνουν το περιφερειακό χάρτη της ενημέρωσης,όπως ανέφεραν οι ίδιοι.

Η μετεξέλιξη

σε «όχημα» υποστήριξης

των περιφερειακών ΜΜΕ

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι με τη συγκέντρωση των δεδομένων και των αναφορών για τα ζητήματα εργασιακής φύσης και επαγγελματικής δεοντολογίας, θα μπορούσε, η πλατφόρμα #Press_Local να μετεξελιχθεί σε ένα «όχημα» υποστήριξης των περιφερειακών ΜΜΕ μικρής και μεσαίας εμβέλειας, αλλά και σε εφαλτήριο προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τη τοπική δημοσιογραφία.

jpeg-optimizer_PRESS_Local 04_Kavala

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ, Βασίλης Κοντογουλλιδης στη παρουσίασητης νέας ψηφιακής πλατφόρμας #Press_Local το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στη Καβάλα

Τα χαρακτηριστικά

ενός Παρατηρητηρίου Απασχόλησης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ επιδιώκει να προσδώσει στη πλατφόρμα #Press_Local τα χαρακτηριστικά Παρατηρητηρίου Απασχόλησης.

Με το τρόπο αυτό θα μπορούσε η συγκεκριμένη πλατφόρμα να αναδειχθεί σ’ ένα σύγχρονο «εργαλείο» για τη χάραξη της συνδικαλιστικής στρατηγικής της, αλλά και για τη προετοιμασία της διαπραγμάτευσης προς υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους εργοδότες του περιφερειακού Τύπου.

Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος έχει η ανανέωση των προσωπικών, των ακαδημαϊκών και των επαγγελματικών δεδομένων των δημοσιογράφων μέσω της επίσκεψης στην ενότητα: Επικαιροποίηση Στοιχείων Μέλους, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Εργασιακά θέματα

Η ενημερωτική συνάντηση που ακολούθησε τη παρουσίαση της πλατφόρμας φιλοξενήθηκε κι αυτή στο Επιμελητήριο Καβάλας,όπου με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών δημοσιογράφων και των εργασιακών αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΜ-Θ, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων σχετικών με τις συνθήκες εργασίας στα ΜΜΕ της Ανατολικής Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν οι κύριες προκλήσεις, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι δημοσιογράφοι της Καβάλας και όμορων νομών. Αυτές είναι:

🔴Η αποδυνάμωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

🔴Η προσφορά ιδιαιτέρως χαμηλών αμοιβών.

🔴Η καταστρατήγηση των βασικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Ακόμη, στο «επίκεντρο» της συζήτησης ετέθησαν:

🔴Η συρρίκνωση των περιφερειακών ΜΜΕ.

🔴Η συνακόλουθη απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας.

🔴Η έξαρση της αυτοαπασχόλησης.

🔴Ο αποκλεισμός συντακτών από την ενημέρωση εκ μέρους των τοπικών αρχών.

jpeg-optimizer_PRESS_Local 02_kavala

Από τις συναντήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στη Καβάλα

Η συνάντηση με τους εργοδότες

Εξάλλου, η προοπτική της συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) στο περιφερειακό Τύπο ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε ακολούθως η αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου ης ΕΣΗΕΜ-Θ με ιδιοκτήτες τοπικών ΜΜΕ.

«Κοινός τόπος»  της συζήτησης αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η εξυγίανση του ενημερωτικού τοπίου και η θέσπιση όρων διαφανούς λειτουργίας των περιφερειακών ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση πολλών θέσεων δημοσιογραφικής εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΜ-Θ τονίστηκε ότι η υπογραφή της ΣΣΕ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών ΜΜΕ, αφού- μεταξύ άλλων- θα συμβάλλει στην αξιόπιστη παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου.

Τα ζητήματα που έθεσαν

οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ

της Ανατολικής Μακεδονίας

Τα κύρια ζητήματα που περιέγραψαν οι συμμετέχοντες ιδιοκτήτες των ΜΜΕ της Ανατολικής Μακεδονίας ήταν τα εξής:

🔵Η ανάγκη της αδειοδότησης των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

🔵Η παραβίαση της νομοθετικής πρόνοιας για την απόδοση της κρατικής διαφήμισης σε ποσοστό 30% προς τα περιφερειακά ΜΜΕ.

🔵Η απουσία αξιόπιστων μετρήσεων τηλεθέασης και ακροαματικότητας.

Η αντιπροσωπεία

του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ

Στην αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που μετέβη στην Καβάλα, έλαβαν μέρος:

🟤Ο πρόεδρος,Νίκος Καρράς.

🟤Ο γενικός γραμματέας,Βασίλης Κοντογουλίδης.

🟤Ο ταμίας,Βασίλης Πεκλάρης.

🟤Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας,Τάσος Ρέτζιος.

🟤Ο  αναπληρωτής ταμίας, Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

Τη παρουσίαση της φιλοσοφίας και των αρχών λειτουργίας της πλατφόρμας ανέλαβε ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γιάννης Κοτσιφός.

Δύο άλλα εκπαιδευτικά εργαστήρια

σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη 

Για τη διάδοση της χρήσης και την εξοικείωση με τη λειτουργία της πλατφόρμας #Press_Local προγραμματίζονται άλλα δύο  εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ισάριθμες πόλεις, τη Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη.Στα εργαστήρια αυτά θα εκπαιδευτούν συνολικά άλλοι 40 δημοσιογράφοι (20 άτομα σε κάθε εργαστήριο), οι οποίοι- οποίες  στη συνέχεια θα αναλάβουν το ρόλο των εκπαιδευτών σε πρόσθετες δράσεις κατάρτισης, που θα απευθύνονται σε νέους χρήστες του ηλεκτρονικού συστήματος.

©Typologos.com 2023