Ο δάσκαλος Kung Fu και «το μυαλό του αρχάριου»

Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου

Ακαδημαϊκός

jpeg-optimizer - o-daskalos-tou-Kung-Fu-kai-to-mialo-tou-archariou

Μια διδακτική ιστορία για την απόκτηση της κάθε νέας γνώσης από την ακαδημαϊκό, Δρ. Αναστασία Αρτεμίου. Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay 

Υπάρχει μια παλιά κινεζική ιστορία για ένα αγόρι, που επισκέφθηκε ένα  φημισμένο δάσκαλο του Kung Fu με την ελπίδα να γίνει μαθητής του. Εκείνη την εποχή, ο κόσμος περίμενε μέρες μπροστά στο σπίτι του δασκάλου για να το δει. Έτσι το αγόρι κάθισε, περιμένοντας υπομονετικά.

Η συνομιλία

Κάποια στιγμή, ο δάσκαλος βγήκε. «Τι μπορώ να κάνω για σένα», ρώτησε. «Έχω ασκήσει το  Kung Fu για 10 χρόνια. Θα ήθελα να γίνω μαθητής σου, και να εξασκήσω το Kung Fu μαζί σου», απάντησε το αγόρι. Ο δάσκαλος τον κάλεσε στο σπίτι του. «Πόσο καλά γνωρίζεις το Kung Fu;»,τον ρώτησε.

Το αγόρι του έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή όλων των κινήσεων και των ασκήσεων στις οποίες έχει αφιερώσει τη ζωή του. Ο δάσκαλος άκουγε προσεκτικά, κουνώντας το κεφάλι του. «Εντάξει, θα σου διδάξω Kung Fu. Αλλά πρώτα, πρέπει να περάσεις ένα τεστ» είπε.

Το τεστ

Το αγόρι είχε πολύ άγχος. Περίμενε αυτή τη στιγμή εδώ και χρόνια και άρχισε ψυχικά να προετοιμάζεται για να δείξει τη πιο δύσκολη κίνηση με την ελπίδα να εντυπωσιάσει το δάσκαλο.

Τότε ο δάσκαλος γέμισε ένα φλιτζάνι τσάι για το αγόρι. Όταν γέμισε το φλιτζάνι, εκείνος συνέχισε να ρίχνει το τσάι, έως κι ότου το φλιτζάνι γέμισε εντελώς μέχρι και το χείλος. Εάν μπορέσεις να ρίξεις περισσότερο τσάι σε αυτό το φλιτζάνι χωρίς να το αφήσεις να χυθεί, τότε θα περάσεις το τεστ.

Το παράδειγμα

της πραγματικής γνώσης

Το αγόρι άνοιξε τα μάτια διάπλατα και τέντωσε τους ώμους του. Νόμιζε ότι θα έπρεπε να επιδείξει τις κινήσεις του, όχι να σερβίρει τσάι. Τι ήταν αυτό το τρελό τεστ; Ήξερε ότι δεν υπήρχε τρόπος να προσθέσει περισσότερο τσάι στο φλιτζάνι, ακόμη και μια σταγόνα θα ήταν πάρα πολύ. Καταστράφηκε.

«Δάσκαλε, είναι αδύνατο. Δε μπορώ να προσθέσω περισσότερο τσάι στο φλιτζάνι» είπε. Ο δάσκαλος απάντησε, «Το μυαλό σου, είναι σαν αυτό το φλιτζάνι, γεμάτο ιδέες και γνώση. Δεν μπορώ να σου διδάξω τίποτα γιατί το μυαλό σου, είναι ήδη γεμάτο. Πήγαινε, άδειασε το φλιτζάνι σου και μετά επέστρεψε σε μένα. Τότε και μόνο τότε θα μπορώ να σε διδάξω».

jpeg-optimizer - o-daskalos-tou-Kung-Fu-kai-to-mialo-tou-archariou-dyo

Ανεξάρτητα από το πόσο «προχωρημένο» είναι το επίπεδό μας, για να μάθουμε πρέπει συχνά να παραιτηθούμε από αυτό που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε και να προσεγγίσουμε καταστάσεις με «το μυαλό ενός αρχάριου».Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay 

Με «το μυαλό ενός αρχάριου»

Ανεξάρτητα από το πόσο «προχωρημένο» είναι το επίπεδό μας, για να μάθουμε πρέπει συχνά να παραιτηθούμε από αυτό που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε και να προσεγγίσουμε καταστάσεις με «το μυαλό ενός αρχάριου».

Ο εγκέφαλός μας  αρέσκεται να προβλέπει το μέλλον με βάση τις εμπειρίες μας. Με τη πάροδο του χρόνου, γινόμαστε σίγουροι για όσα γνωρίζουμε, οπότε χάνουμε νέες πληροφορίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα παλαιά μοτίβα προς το καλύτερο.

Να είστε «ανοιχτοί»

σε νέες παρατηρήσεις

Το «μυαλό του αρχάριου» είναι μια πρακτική συνειδητοποίησης που μας ζητά να προσεγγίσουμε παλαιές καταστάσεις σαν να τις βλέπαμε για πρώτη φορά με περιέργεια, καθώς και χωρίς κριτική.

Παραμείνετε στα γεγονότα και μην είστε επικριτικοί. Να είστε «ανοιχτοί» σε νέες παρατηρήσεις. Και τέλος, μην αφήσετε αυτό που ξέρετε να σας  «τυφλώσει» από αυτό που δε γνωρίζετε.

©Typologos.com 2023