Το χαρτί μπορεί να γίνει το επόμενο τάμπλετ σας!

Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

jpeg-optimizer-to-charti-tha-borei-na-ginei-to-epomeno-tablet-sas

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Περντιού ανέπτυξαν μια απλή διαδικασία εκτύπωσης που εγκαθιστά την οποιαδήποτε συσκευασία χαρτιού ή χαρτονιού σε πληκτρολόγιο ή σ’ άλλες εύχρηστες χρήσεις επαφής, οι οποίες υφίστανται μεταξύ του ανθρώπου και της μηχανής.Φωτογραφία από Karolina Grabowska από το Pixabay 

Νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην μετατροπή των χάρτινων φύλλων ενός σημειωματάριου σε μια επιφάνεια, που  δύναται με την αφή ν’ αναπαράγει μουσική και να κάνει διαδραστική μια συσκευασία τροφίμων!

Καινοτομία στη πράξη

Πρόκειται για μια καινοτομία, που ανέπτυξαν οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανικού του συγκεκριμένου πανεπιστημίου υλοποίησαν μια απλή διαδικασία εκτύπωσης που εγκαθιστά την οποιαδήποτε συσκευασία χαρτιού ή χαρτονιού σε ένα πληκτρολόγιο ή σ’ άλλες εύχρηστες  χρήσεις επαφής, οι οποίες υφίστανται μεταξύ του ανθρώπου και μηχανής!Η ανακοίνωση για την τεχνολογία αυτή δημοσιεύθηκε στις 23 Αυγούστου 2020 στο «Nano Energy»

Δήλωση επίκουρου καθηγητή

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύεται μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία βασίζεται στο χαρτί», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής των Σχολών Βιομηχανικής Μηχανικής και της Βιοϊατρικής του Κολεγίου Μηχανικής του Πανεπιστημίου Περντιού, Ραμσής Μαρτίνεθ.  «Αναπτύξαμε μια μέθοδο για να καταστήσουμε το χαρτί απωθητικό στο νερό, στο λάδι και στη σκόνη επιστρώνοντας το, με μόρια που εμπεριέχουν πολύ φθόριο. Αυτή η επίστρωση μας επιτρέπει να εκτυπώσουμε πολλαπλά στρώματα των κυκλωμάτων σε χαρτί χωρίς να περιμένουμε το μελάνι να «λερώσει» από το ένα στρώμα στο άλλο», ανέφερε ο ίδιος.

jpeg-optimizer-to-charti-tha-borei-na-ginei-to-epomeno-tablet-sas-dyo

Νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην μετατροπή των χάρτινων φύλλων ενός σημειωματάριου σε μια επιφάνεια, που  δύναται με την αφή ν’ αναπαράγει μουσική και να κάνει διαδραστική μια συσκευασία τροφίμων!Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay 

Φόρτιση χωρίς

εξωτερική μπαταρία

Ο κ. Μαρτίνεθ  εξήγησε πως  η συγκεκριμένη καινοτομία διευκολύνει την κατασκευή των κάθετων αισθητήρων πίεσης που δεν απαιτούν εξωτερική μπαταρία, καθώς συλλέγουν την ενέργεια από την επαφή, την οποία έχουν με το χρήστη!Αυτή η τεχνολογία είναι συμβατή με τις συμβατικές διαδικασίες εκτύπωσης μεγάλης κλίμακας, ενώ θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί  μέσω μιας γρήγορης μετατροπής των συμβατικών τύπων του  χαρτονιού ή χαρτιού σε μία έξυπνη συσκευασία ή σε μια χρήση επαφής μεταξύ  ανθρώπου-μηχανής.

Η χρησιμότητα

της καινοτομίας

«Οραματίζομαι αυτήν την τεχνολογία, για να διευκολύνω την αλληλεπίδραση του χρήστη με τη συσκευασία τροφίμων,  ώστε  να επαληθεύσει,  εάν το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση ή για να επιτρέψει στους χρήστες να υπογράψουν το πακέτο που φτάνει στο σπίτι,αρκεί να σύρουν απλώς το δάχτυλο επάνω από το κουτί για να αναγνωρίσουν σωστά τον εαυτό τους ως τον ιδιοκτήτη του πακέτου», αποκάλυψε ο  επίκουρος καθηγητής, κ. Μαρτίνεθ.

«Επιπλέον, η ομάδα μας, απέδειξε ότι τ’απλά φύλλα του χαρτιού από ένα σημειωματάριο μπορούν να μετατραπούν σε επιφάνειες αφής της αναπαραγωγής μουσικής για τους χρήστες,ώστε να επιλέξουν τραγούδια, να τα «παίξουν» και ν’ αλλάξουν την ένταση», κατέληξε.

©Typologos.com 2022