«Πώς κάλυψε ο Τύπος το Έπος του ’40» στο ΥΜΑΘ
Πλήθος κόσμου
στα εγκαίνια της Έκθεσης

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε στα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής μνήμης, με τίτλο «Πώς κάλυψε ο Τύπος το Έπος του ’40», που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2026 στο Υπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑΘ), όπου παρέστησαν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων και πολλοί πολίτες
Κλίμα συγκίνησης επικράτησε στα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής μνήμης, με τίτλο «Πώς κάλυψε ο Τύπος το Έπος του ’40», που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2026 στο Υπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑΘ), όπου παρέστησαν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων και πολλοί πολίτες.
Συν-διοργανωτές
Συν-διοργανωτές της έκθεσης είναι:
- Το ΥΜΑΘ.
- Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
- Η Ένωση Συντακτών Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
- Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
- Η Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).
- Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε).
Γίνεται, δε, σε συνεργασία με:
- Την ΕΡΤ.
- Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
- Το Μουσείο Φωτογραφίας του δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής».
Επίσης, παρουσιάζεται πολύτιμο αρχειακό υλικό από το αρχείο εφημερίδων της Βουλής των Ελλήνων.
Σχετικά με την έκθεση
Το εκθεσιακό δρώμενο «μεταφέρει» τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες στην Ελλάδα του 1940-41 και σε εκείνες τις συγκλονιστικές 219 ημέρες του πολέμου.Ταυτόχρονα, ανασυνθέτει το κλίμα της εποχής μέσα από αυθεντικά ιστορικά τεκμήρια που αποτυπώνουν, τόσο τις πολεμικές εξελίξεις, όσο και τη καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται:
♦Αυθεντικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων.
♦Πολεμικές ανταποκρίσεις από την πρώτη γραμμή του Μετώπου.
♦Γελοιογραφίες.
♦«Πολεμικές» διαφημίσεις.
♦Ανακοινώσεις προς τους πολίτες για τη λειτουργία των καταφυγίων, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, για το σβήσιμο των φώτων κ.α.
Σπάνια στρατιωτικά κειμήλια
Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση έχουν τα σπάνια στρατιωτικά κειμήλια, οι στολές και το πολεμικό υλικό από ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι στρατιωτικές κουβέρτες του Ελληνικού Στρατού, εμποτισμένες με το αίμα των Ελλήνων μαχητών, οι οποίες αποτελούν μια συγκλονιστική υλική μαρτυρία των θυσιών στο Μέτωπο.
Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται η κοινωνική και η πολιτιστική ζωή εκείνης της περιόδου. Τα δημοσιεύματα του τύπου περιγράφουν μια Ελλάδα, η οποία ακόμη και μέσα στις συνθήκες του πολέμου, εξακολουθούσε να ενημερώνεται, να δημιουργεί, καθώς και να διατηρεί τη κοινωνική-πολιτιστική δραστηριότητα της
Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν το πώς οι εφημερίδες κατέγραψαν τις εξελίξεις στο Μέτωπο και τις θυσίες των Ελλήνων στρατιωτών. Θα μπορέσουν να δουν το τι έπαιζαν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι εκείνη την περίοδο, όπως και το πώς κυλούσε η καθημερινή ζωή στα μετόπισθεν.
Οπτικοακουστικό υλικό
και εικαστικές δημιουργίες
Την «ιστορική αφήγηση» συμπληρώνουν:
♦Το οπτικοακουστικό υλικό από τα αρχεία της ΕΡΤ.
♦Οι εικαστικές δημιουργίες ζωγράφων και γλυπτών της Θεσσαλονίκης, οι οποίες προσδίδουν στην έκθεση πολυδιάστατο χαρακτήρα, ενώ αναδεικνύουν τη σχέση της ιστορικής μνήμης με τον πολιτισμό και την τέχνη.
Ειδικότερα, η έκθεση πλαισιώνεται από τις δημιουργίες των ζωγράφων Αλέξανδρου Καγιά και Λάζαρου Πάντου, του γλύπτη Σωκράτη Γιοσμά.
Κειμήλια έχουν προσφέρει από τις συλλογές τους οι: Αντώνης Σουλιώτης, Γεώργιος-Βλαδίμηρος Σωτηριάδης, Διονύσης Διονυσίου και Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.
Οι χαιρετισμοί
Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμούς:
♦Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Άρια Αγάτσα.
♦Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Γιάννης Βοϊτσίδης.
♦Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς.
♦Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος.
Η δήλωση του ΥΜΑΘ
«Με την έκθεση αυτή αποτίνουμε φόρο τιμής σε εκείνους που έζησαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στις δύσκολες ημέρες του 1940-41. Ταυτόχρονα, είναι ένας φόρος τιμής και στους δημοσιογράφους της εποχής που κατέγραψαν τα γεγονότα, μετέφεραν την αγωνία και τον παλμό του Μετώπου και διαφύλαξαν μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων τους, το Έπος εκείνο, το θρυλικό Έπος.
Θέλαμε να δημιουργήσουμε στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης έναν χώρο όπου η ιστορία δεν θα παρουσιάζεται απλώς μέσα από ημερομηνίες και αφηγήσεις, αλλά θα γίνεται πιο προσιτή στον επισκέπτη μέσα από τα ίδια τα αυθεντικά τεκμήριά της. Οι εφημερίδες, τα προσωπικά και στρατιωτικά αντικείμενα, οι φωτογραφίες και τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα μάς «φέρνουν πιο κοντά» στους ανθρώπους εκείνης της εποχής, στις αγωνίες, στις θυσίες, αλλά και στη καθημερινότητά τους», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας στο χαιρετισμό του.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δυνατότητα, που προσφέρει η έκθεση στα παιδιά και στους νέους μας να προσεγγίσουν την ιστορική γνώση βιωματικά. Γιατί η ιστορική μνήμη δε διατηρείται μόνο μέσα από τον εορτασμό των επετείων. Διατηρείται, όταν γνωρίζουμε και ερχόμαστε σε επαφή με τα πραγματικά τεκμήρια της Ιστορίας μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς, τις Ενώσεις Συντακτών, την ΕΡΤ, την Βουλή των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», τους ιδιώτες συλλέκτες που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής έκθεσης. Το διοικητήριο είναι ανοιχτό σε όλους, για να γνωρίσουμε και να θυμηθούμε μαζί μια από τις πιο καθοριστικές περιόδους της νεότερης ελληνικής Ιστορίας», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.
Επίδοση πλακέτας
Με αφορμή τη συν-διοργάνωση της έκθεσης από τον πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο επιδόθηκε πλακέτα και μια σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων της ΕΣΗΕΠΗΝ στον υφυπουργό Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης. Κωνσταντίνο Π. Γκιουλέκα.
Για τις επισκέψεις
του κοινού
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Φεβρουάριο του 2027, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι, καθώς και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα.
©Typologos.com 2026

