Η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση της με το κινηματογράφο
Συζητήθηκε
στο 2ο Διεθνές Συνέδριο
Οπτικοακουστικού Γραμματισμού
στα Χανιά

Η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση της με το κινηματογράφο «βρέθηκε» στο επίκεντρο του 2ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου οπτικοακουστικού και κινηματογραφικού γραμματισμού: Θέαση-Κριτική προσέγγιση-Δημιουργία, που πραγματοποίησαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στις 27-29 Μαρτίου 2026 στα Χανιά, όπου συμμετείχε και το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση της με το κινηματογράφο «βρέθηκε» στο επίκεντρο του 2ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου οπτικοακουστικού και κινηματογραφικού γραμματισμού: Θέαση-Κριτική προσέγγιση-Δημιουργία, που πραγματοποίησαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στις 27-29 Μαρτίου 2026 στα Χανιά, όπου συμμετείχε και το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Έγινε, δε υπό την αιγίδα:
♦Της Βουλής των Ελλήνων.
♦Του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
♦Της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Σχετικά με το
συγκεκριμένο συνέδριο
Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης επιστημόνων, ερευνητών, εκπαιδευτικών ή δημιουργών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οπτικοακουστικών οργανισμών , καθώς και ενώσεων.Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν τρεις κεντρικές ομιλίες, 95 εισηγήσεις από 148 εισηγητές και έγιναν 9 βιωματικά εργαστήρια. Για τη διοργάνωση του συνεδρίου συνεργάστηκαν το ΕΚΚΟΜΕΔ, το Γραφείο MEDIA-Δημιουργική Ευρώπη και πολλοί ερευνητικοί και πανεπιστημιακοί φορείς, καθώς και οργανισμοί.
Η παρουσία του
Film Office Κεντρικής Μακεδονίας
στο συνέδριο
Στο πλαίσιο της παρουσίας του Film Office Κεντρικής Μακεδονίας στο συνέδριο, αναδείχθηκαν τα μέχρι και στιγμής αποτελέσματα και η μεθοδολογία του ευρωπαϊκού έργου «Green SCAP» (Erasmus +).Το έργο αυτό αποτελεί μια στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, που υλοποιείται κατά τη διάρκεια του 2026. Ως δράση «στοχεύει» στη μετάβαση του οπτικοακουστικού τομέα προς ένα νέο-βιώσιμο παράδειγμα της κινηματογραφικής δημιουργίας.
Σχετικά με το «Green SCAP» τονίστηκε ότι προσεγγίζει το κινηματογράφο ως ένα οικοσύστημα πρακτικών, σχέσεων και υλικών διαδικασιών, μέσα από τις οποίες αποτελεί η βιωσιμότητα μια ενσωματωμένη δημιουργική αρχή και όχι ένας εξωτερικός περιορισμό.
Δήλωση της
Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού
της ΠΚΜ
«Η συμμετοχή μας στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Οπτικοακουστικού και Κινηματογραφικού Γραμματισμού αναδεικνύει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει σε ένα νέο μοντέλο οπτικοακουστικής ανάπτυξης, στο οποίο η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δημιουργικής διαδικασίας.
Στόχος μας είναι να «καλλιεργήσουμε» και στην Κεντρική Μακεδονία τις προϋποθέσεις για ένα ολοκληρωμένο, βιώσιμο περιφερειακό οικοσύστημα και να ευθυγραμμιστούμε με την εθνική στρατηγική, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον μέσα από το οποίο ο πολιτισμός και το περιβάλλον συνυπάρχουν δημιουργικά», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Βίκυ Χατζηβασιλείου.
Η παρουσίαση
του έργου
Το έργο αυτό παρουσιάστηκε προς τους συνέδρους την αναπληρώτρια προϊσταμένη του Film Office, A. Μυλωνάκη, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον οικολογικό κινηματογραφικό γραμματισμό (eco‑cinema literacy), ο οποίος αφορά σε μια νέα παιδαγωγική και αξιακή προσέγγιση, που ενθαρρύνει τη σύνδεση της κινηματογραφικής δημιουργίας με την ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και στη κοινωνία.
Από την κ. Μυλωνάκη παρουσιάστηκε και ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως ενεργού φορέα θεσμικής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση μιας βιώσιμης κουλτούρας στην οπτικοακουστική παραγωγή.
Σχετικά με το
ευρωπαϊκό έργο
«Green SCAP»
Το ευρωπαϊκό έργο «Green SCAP» υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεφαλής εταίρος είναι το «Veneto Film Commission (Ιταλία)».
Υλοποιείται, δε σε συνεργασία με:
♦Το Film Office Κεντρικής Μακεδονίας.
♦Το Hellenic Film Commission του ΕΚΚΟΜΕΔ.
♦Το Mediterranean Creative Hub of Mallorca (Ισπανία).
Γίνεται υπό την επιστημονική εποπτεία του ευρωπαϊκού δικτύου «Green Film».
Στη Κεντρική Μακεδονία, υλοποιείται το ευρωπαϊκό έργο «GREEN SCAP» με τη συνεργασία του Film Office, της διεύθυνσης Τουρισμού και του τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
©Typologos.com 2026




















