Την πρώτη από τις δύο 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025
Κλιμάκωση των αγώνων
για αξιοπρεπείς μισθούς

Την πρώτη από τις δύο 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025 μετά από τις αποφάσεις, που έλαβαν τα διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων -μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ) για κλιμάκωση των αγώνων με αιτήματα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Στην απεργία συμμετέχει και ο «Τυπολόγος».Φωτογραφία από Markus Winkler από το Pixabay
Την πρώτη από τις δύο 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025 μετά από τις αποφάσεις, που έλαβαν τα διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων -μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ) για κλιμάκωση των αγώνων με αιτήματα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Στην απεργία συμμετέχει και ο «Τυπολόγος».
Η συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση καλύπτει όλες και όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ενώ θα πραγματοποιηθεί από τις 5 το πρωί της Πέμπτης 5 Ιουνίου 2025 μέχρι και τις 5 το πρωί της Παρασκευής 6 Ιουνίου.
Το ίδιο ισχύει για τους δημοσιογράφους και τη δεύτερη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025, ήτοι από τις 5 πρωί της Πέμπτης 12 Ιουνίου 2025 μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2025.
Σχετικά
με τη στάση
των εργοδοτικών οργανώσεων
«Οι εργοδοτικές Ενώσεις, σε μία πρωτοφανή επίδειξη αδιαλλαξίας, χωρίς καν να επικαλούνται οικονομική δυσπραγία, αδιαφορούν για την ακρίβεια που από-μειώνει καθημερινά την πραγματική αξία των ονομαστικών μισθών, απορρίπτουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εμμένουν στο «πάγωμα» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που διαρκεί τα τελευταία 17 χρόνια και συνεχίζουν την «ομηρία» των ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναπαράγει τεράστιες μισθολογικές ανισότητες.
Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) σε όλες τις συναντήσεις με την ΕΣΗΕΑ συνεχίζουν να απορρίπτουν την αυτονόητη διεκδίκηση για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Άνευ ουσίας αποδεικνύονται και οι συναντήσεις με την Ένωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, ενώ καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί με τον εργοδοτικό φορέα των Ημερήσιων Εφημερίδων της Περιφέρειας. Χαρακτηριστική είναι και η απουσία απάντησης από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) στο αίτημα της ΕΣΗΕΑ να προσέλθει στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η αδιαφορία των εργοδοτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι πλέον εύρωστοι, οικονομικά, παράγοντες της χώρας είναι εκκωφαντική. Πολλώ- δε-μάλλον,όταν επικαλούνται τα χρονικά περιθώρια έως και ότου τεθεί σε εφαρμογή ο «οδικός χάρτης» για την κάλυψη του 80% των μισθωτών της χώρας», τονίζεται στη κοινή ανακοίνωση των διοικητικών συμβουλίων της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών.
Οι διεκδικήσεις
των δημοσιογράφων
Οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούν:
1.
Ουσιαστικές και γόνιμες συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο να «μπει» ένα τέλος στην «ομηρία» των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
2.
Εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
3.
Αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
4.
Κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% και ρεπό για το Σάββατο και 100% για την Κυριακή) και αύξηση των αποζημιώσεων για τις αποστολές εκτός έδρας.
5.
Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ για τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
6.
Ενσωμάτωση των θεσμικών αιτημάτων των δημοσιογράφων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας – Ενσωμάτωση των αρχών δεοντολογίας στις συμβάσεις – Συμφωνία για anti-Slapps ρυθμίσεις-Δεσμευτικοί κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ενημέρωση.
7.
Δίκαιη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στον έντυπο τύπο, στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και στις ιστοσελίδες.
8.
Έκτακτη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατ’ αναλογία με τα δημόσια ΜΜΕ
9.
Προώθηση μέτρων για τη καταπολέμηση της κερδοσκοπικής ακρίβειας σε είδη διατροφής, στην ενέργεια και στα ενοίκια.
10.
Άρση των περιορισμών για τη μονομερή προσφυγή στη διαδικασία της διαιτησίας.
11.
Μέτρα στήριξης του έντυπου τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας – «φρένο» στην υπέρ-συγκέντρωση του τύπου και διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.
Για τις
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Επίσης, οι δημοσιογράφοι της Ελλάδας ζητούν την άρση των περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) για τα δημόσια ΜΜΕ, με θεσμικούς και οικονομικούς όρους.
«Η ΣΣΕ στα ΜΜΕ του δημοσίου και η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για τις αποδοχές των δημοσιογράφων, ως ένα βαθμό, στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης. Σήμερα επιβάλλεται η αύξηση, με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας, στα 1.250 ευρώ, ώστε να συμπαρασύρει και τα υπάρχοντα κλιμάκια», αναφέρεται στη κοινή ανακοίνωση των διοικητικών συμβουλίων της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών, με την οποία ζητείται:
♦Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα δημόσια ΜΜΕ και της 13ης και 14ης σύνταξης.
♦Η άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και να «μπει τέλος» στο καταχρηστικό καθεστώς των συμβάσεων έργου στο δημόσιο.
Το κάλεσμα των ΔΣ
της ΠΟΕΣΥ
και των
Ενώσεων Συντακτών
«Καλούμε τις εργοδοτικές ενώσεις να εγκαταλείψουν την ακραία αδιαλλαξία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ευδοκιμήσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο δημοσιογραφικό κλάδο με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα καλύπτουν όλο το κλάδο.
Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στην Αθήνα να συμμετάσχουν μαζικά στις 24ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις και να είναι παρούσες και παρόντες στη κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 5 Ιουνίου 2025 μπροστά από την ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ακαδημίας 20, στην Αθήνα», σημειώνεται στη κοινή ανακοίνωση των διοικητικών συμβουλίων της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών.
Οι υπογραφές
Την ανακοίνωση υπογράφουν τα διοικητικά συμβούλια:
♦Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
♦Της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
♦Της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
♦Της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).
♦Της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ).
♦Της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).
©Typologos.com 2025




















