20.000 φορτοεκφορτώσεις γίνονται καθημερινά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης 

Το 85% αυτών

πραγματοποιείται

μεταξύ των ωρών

7.30 το πρωί -3 το απόγευμα

20000-fortoekfortoseis-ginontai-kathimerina-sto-poleodomiko-sygkrotima-tis-thessalonikis

Καθημερινά γίνονται 20.000 φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων ή προϊόντων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπου το 85% αυτών πραγματοποιείται μεταξύ  των ωρών 7.30 το πρωί- 3 το απόγευμα. Η εστίαση αποτελεί τη «πρωταθλήτρια» στις φορτοεκφορτώσεις

Καθημερινά γίνονται 20.000 φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων ή προϊόντων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπου το 85% αυτών πραγματοποιείται μεταξύ  των ωρών 7.30 το πρωί- 3 το απόγευμα. Η εστίαση αποτελεί τη «πρωταθλήτρια» στις φορτοεκφορτώσεις.

Σχετική έρευνα

του ΕΒΕΘ

παρουσιάστηκε

στο «Money Show»

Με τα ανωτέρω στοιχεία της έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) αναδεικνύεται το καθημερινό «αποτύπωμα» των φορτοεκφορτώσεων στο ομώνυμο πολεοδομικό συγκρότημα και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024 στο πλαίσιο των δρώμενων του «Money Show».

Πως έγινε η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Palmos Analysis» για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, μεταξύ 17 και 31 Ιανουαρίου 2024, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις (σύστημα CATI, Computer Assisted Telephone Interviewing).

Το δείγμα ενδιαφέροντος αποτέλεσαν 1.074 επιχειρήσεις του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, οι αντίστοιχες  του τομέα εστίασης και οι βιοτεχνικές- μεταποιητικές μονάδες ή  ξενοδοχειακές μονάδες, που  εδρεύουν εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος  της Θεσσαλονίκης.

Τα βασικά ευρήματα

της έρευνας

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

O συνολικός αριθμός των φορτοεκφορτώσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι «φθάνει» στις 20.000 ημερησίως. Ο μέσος χρόνος ανά φορτοεκφόρτωση εκτιμάται στα 12 λεπτά της ώρας (κατά μέσο όρο «κυμαίνεται» από τα 7 έως και τα 16 λεπτά).

Περαιτέρω, φαίνεται πως το 75% των φορτοεκφορτώσεων πραγματοποιούνται μεταξύ των ωρών 7.30 το πρωί και 3 το απόγευμα.

Οι μισές από αυτές, ήτοι το 37%, πραγματοποιούνται μεταξύ των ωρών 9.30 το πρωί έως και στις 12 το μεσημέρι.

Το 15%  των φορτοεκφορτώσεων γίνονται κατά τις ώρες 7.30 μέχρι και 9.30 το πρωί, ενώ το 23% υλοποιούνται μεταξύ των ωρών 12 το μεσημέρι  και τις  3 το απόγευμα.

Δεν  υπάρχει

συγκεκριμένο μοτίβο

των φορτοεκφορτώσεων

στη Θεσσαλονίκη

Στην έρευνα συνυπολογίστηκε και το ποσοστό όσων δηλώνουν στην έρευνα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο των φορτοεκφορτώσεων στην επιχείρησή τους. Έτσι, εκτιμάται ότι άνω του 85% των φορτοεκφορτώσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται μέσα στο χρονικό διάστημα 07.30  το πρωί με 3 το απόγευμα.

Η συχνότητα

των φορτοεκφορτώσεων

Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι φορτοεκφορτώσεις προϊόντων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στην επιχείρησή τους. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στα σούπερ-μάρκετ (97%), στο κλάδο των τροφίμων-ποτών (εκτός των σούπερ-μάρκετ) με 84% καιστους κλάδους της εστίασης, του καφέ ή των μπαρ (66%).

Οι εβδομαδιαίες

και οι

μηνιαίες φορτοεκφορτώσεις

Το 26% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι οι φορτοεκφορτώσεις πραγματοποιούνται 2-3 φορές την εβδομάδα ( ποσοστό  της τάξης του 72% στα πρατήρια καυσίμων και 51% στο λιανικό εμπόριο των επίπλων, των φωτιστικών, του οικιακού εξοπλισμού).

Το 7%  των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η φορτοεκφόρτωση γίνεται μία φορά την εβδομάδα (15% στο κλάδο των βιβλιοπωλείων- χαρτικών και 14% στο κλάδο του λιανικού εμπορίου των  ενδυμάτων – υποδημάτων).

Το 8% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι στην επιχείρησή τους πραγματοποιούνται οι φορτοεκφορτώσεις με συχνότητα από 2 έως και 3 φορές το μήνα (37% στο κλάδο των ενδυμάτων-υποδημάτων και 12% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου).

Φορτοεκφορτώσεις

και εμβαδόν

των επιχειρήσεων

Οι μεγαλύτερες σε εμβαδόν επιχειρήσεις (άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων) κατέγραψαν πως έχουν σαφώς υψηλότερο ποσοστό καθημερινών φορτοεκφορτώσεων, ήτοι στο 69%, σε σχέση με το 49% των επιχειρήσεων μικρού εμβαδού (μέχρι τα 100 τετραγωνικά μέτρα).

Παράλληλα, φαίνεται πως  το ποσοστό των καθημερινών φορτοεκφορτώσεων είναι σαφώς χαμηλότερο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (44% σε όσες απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους και 39% σε αυτές, που σημειώνουν τζίρο μέχρι και τα 100.000 ευρώ).

Ο μέσος όρος

των ημερήσιων

φορτοεκφορτώσεων

Για όσες από τις επιχειρήσεις έχουν καθημερινές φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων προκύπτει ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων φορτοεκφορτώσεων «αγγίζει» τις τέσσερις!

Ο αριθμός αυτός, όμως, «πέφτει» στη μία ημερήσια φορτοεκφόρτωση στα πρατήρια καυσίμων και στις δύο  ημερήσιες φορτοεκφορτώσεις στο κλάδο του λιανικού εμπορίου ενδυμάτων-υποδημάτων.

Αντίθετα, ο αριθμός αυτός «ανεβαίνει» στις  8 ημερήσιες φορτοεκφορτώσεις στα σούπερ-μάρκετ. Έπονται, το λιανικό εμπόριο των τροφίμων-ποτών (εκτός σούπερ- μάρκετ) και οι βιοτεχνικές- μεταποιητικές μονάδες με 5 ημερήσιες φορτοεκφορτώσεις.

 Έλλειψη

ειδικών χώρων

φορτοεκφόρτωσης

Οι 2 στις 3 επιχειρήσεις, ήτοι 63%, απάντησαν πως δε διαθέτουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικούς χώρους φορτοεκφόρτωσης!

Ιδιωτικούς χώρους φορτοεκφόρτωσης διαθέτουν λιγότερες από 1 στις 4  επιχειρήσεις, ήτοι το  23% των ερωτηθέντων.

Μόλις το 14%  των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι υπάρχει ένας ειδικός χώρος φορτοεκφόρτωσης επί της οδού, στον οποίο έχουν πρόσβαση (με τη μέση απόσταση από το δημόσιο χώρο φορτοεκφόρτωσης εκ της  επιχείρησης να εκτιμάται σε λίγο επάνω από τα 10 μέτρα).

Οι περιοχές

που δεν έχουν πρόσβαση

σε ειδικό χώρο φορτοεκφόρτωσης

Τα υψηλότερα ποσοστά των επιχειρήσεων που δε διαθέτουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικό χώρο φορτοεκφόρτωσης εντοπίζονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (71% στη 1η, 76% στη 4η και 75% στη 5η  δημοτική κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης) και 78% στο Δήμο Καλαμαριάς.

Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων με πρόσβαση σε δημόσιο χώρο φορτοεκφόρτωσης εντοπίζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (27%), όπου  συγχρόνμως καταγράφεται και το χαμηλότερο-σχεδόν μηδενικό- ποσοστό των επιχειρήσεων με ιδιωτικό χώρο φορτοεκφόρτωσης.

Καθορισμός

συγκεκριμένων ωρών

για τις φορτοεκφορτώσεις

Το 61% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι συμφωνούν με το καθορισμό συγκεκριμένων ωρών για τις διαδικασίες της φορτοεκφόρτωσης των προϊόντων και των πρώτων υλών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Το ποσοστό αυτό εντοπίζεται σχεδόν οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Η συμφωνία, όμως, αυτή για το καθορισμό των συγκεκριμένων ωρών για τις φορτοεκφορτώσεις συνοδεύεται από τις  προϋποθέσεις που θέτουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που συμφωνούν με το μέτρο, σχετικά με τις ζώνες των ωρών φορτοεκφόρτωσης, τη συμβατότητα των ωρών φορτοεκφόρτωσης με τις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων κτλ.

20000-fortoekfortoseis-ginontai-kathimerina-sto-poleodomiko-sygkrotima-tis-thessalonikis 2

Η έλλειψη και ο ανεπαρκής αριθμός χώρων φορτοεκφόρτωσης, η παράνομη κατάληψη των υφιστάμενων χώρων από τα ΙΧ και το διπλοπαρκάρισμα αναφέρονται από μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων στην έρευνα ως οι βασικοί παράγοντες που δυσκολεύουν τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και οι οποίοι διογκώνουν το πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Φωτογραφία από Panagiotis Sakalakis από το Pixabay

Πως διογκώνεται το πρόβλημα

Επιπλέον, η έλλειψη και ο ανεπαρκής αριθμός χώρων φορτοεκφόρτωσης, η παράνομη κατάληψη των υφιστάμενων χώρων από τα ΙΧ και το διπλοπαρκάρισμα αναφέρονται από μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων στην έρευνα ως οι βασικοί παράγοντες που δυσκολεύουν τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και οι οποίοι διογκώνουν το πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Νέο υπόδειγμα

χρειάζεται

η εφοδιαστική αλυσίδα

στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της έρευνας μίλησε ο Ά αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Ο ομιλητής επισήμανε ότι απαιτείται ένα νέο υπόδειγμα για την εφοδιαστική αλυσίδα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μπορέσει να οργανωθεί το κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης, ενώ τόνισε πως δυστυχώς σε ό,τι αφορά στους χώρους φορτοεκφόρτωσης υφίσταται μία συστηματική καταστρατήγηση της λειτουργίας τους.

Πολύτιμο εργαλείο

αποτελεί

η συγκεκριμένη έρευνα

Από τη πλευρά του,  ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Palmos Analysis», Πασχάλης Τεμεκενίδης, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα ποσοτικά και  τα ποιοτικά δεδομένα της έρευνας, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο:

 🟢Για τους εμπλεκόμενους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

 🟢Για τους  επιστημονικούς-ερευνητικούς φορείς που πραγματοποιούν σενάρια προσομοίωσης για το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη.

Απαιτούνται βιώσιμες λύσεις

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος,  Δημήτρης Τσιτσάμης, τόνισε ότι απαιτούνται βιώσιμες λύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των μεταφορικών δραστηριοτήτων στην πόλη, όπως είναι οι αποθηκευτικοί χώροι στα προάστια,τα  urban micro hubs,τα lockers κ.α.

Διοξείδιο του άνθρακα

και μεταφορές

Η  αναπληρώτρια  διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ), Γεωργία Αυφαντοπούλου, υπογράμμισε ότι από το τομέα των διανομών και των φορτοεκφορτώσεων είναι το 40% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν οι μεταφορές στη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, η κ. Αυφαντοπούλου είπε το 30%-42% της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε κεντρικές οδούς προέρχεται από τις παράνομες σταθμεύσεις των οχημάτων διανομών. Η ίδια δήλωσε με έμφαση ότι μόνον  οι εταιρίες  ταχυμεταφορών τύπου κούριερ κάνουν 30.000 παραδόσεις την ημέρα στη κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

©Typologos.com 2024