Ελλάδα -Μαυροβούνιο Ήττα για την Εθνική με 69-73 στο Μundobasket 2023

Mε ορίζοντα

το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά

Ellada-Mavrovounio- itta -gia- ti-ethiki-69-73-sto-Mundobasket-2023

Όταν χάνεις ή νικάς 4-10 πόντους διαφορά στο μπάσκετ, τότε αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες μεταξύ ισοδύναμων ομάδων κι αυτό συνέβη στην ήττα της εθνικής ομάδας με 69-73 στο τελευταίο ματς του ομίλου J της φάσης των «16», που διεξήχθη την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023  στη Μανίλα των Φιλιππίνων και φεύγει με «ψηλά το κεφάλι» από το Mundobasket.Φωτογραφία από HeungSoon από το Pixabay

Όταν χάνεις ή νικάς 4-10 πόντους διαφορά στο μπάσκετ, τότε αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες μεταξύ ισοδύναμων ομάδων κι αυτό συνέβη στην ήττα της εθνικής ομάδας με 69-73 στο τελευταίο ματς του ομίλου J της φάσης των «16», που διεξήχθη την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023  στη Μανίλα των Φιλιππίνων και φεύγει με «ψηλά το κεφάλι» από το Mundobasket.

Οι τραυματισμοί

Πόσο μάλλον, όταν σαν ομάδα οι ατυχείς τραυματισμοί σε ακολούθησαν πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του τουρνουά (Μίτογλου και Θανάσης Αντετοκούνμπο), καθώς και στο συγκεκριμένο αγώνα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με το Μαυροβούνιο(Χατζηδάκης).

Ταυτόχρονα, η μεγάλη αστοχία των παικτών στα δίποντα και το «πάρτι» των ψηλών του Μαυροβουνίου κάτω από τα καλάθια έκαναν εκείνη την ελάχιστη διαφορά. Έχουμε, μάλιστα, την αίσθηση πως η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, που αν είχε 2 ακόμα ψηλούς στο ρόστερ της, δε θα έχανε ούτε από τη Λιθουανία και μήτε εκ του Μαυροβουνίου.

Ellada-Mavrovounio- itta -gia- tin-ethiki-69-73-sto-Mundobasket-2023 2

Η σκέψη όλων στην Εθνική μπάσκετ θα πρέπει τώρα να «στραφεί» στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2024 και στο οποίο εξασφάλισε τη συμμετοχή της. Με βάση και το τι θα φέρει τότε ο χρόνος, καθώς και με πρόπλασμα αυτή την ομάδα, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί σε δυναμικό και να παραταχθεί με τη καλύτερη δυνατή σύνθεσή της.Φωτογραφία από Jörg Struwe από το Pixabay

Η επόμενη ημέρα

Η σκέψη όλων στην Εθνική μπάσκετ θα πρέπει τώρα να «στραφεί» στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2024 και στο οποίο εξασφάλισε τη συμμετοχή της. Με βάση και το τι θα φέρει τότε ο χρόνος, καθώς και με πρόπλασμα αυτή την ομάδα, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί σε δυναμικό και να παραταχθεί με τη καλύτερη δυνατή σύνθεσή της.

Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας «δεξαμενής» 20-25 παικτών από την οποία θα «αντλεί» η Εθνική Ελλάδος το δυναμικό της, για κάθε διοργάνωση. Άλλωστε, την πρόταση αυτή έχει δημοσιοποιήσει ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής, Δημήτρης Ιτούδης και η οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 Πέρα,  από αυτό θα πρέπει να ετοιμάζονται εκ των προτέρων στρατηγικά πλάνα ή συστήματα από τους εκάστοτε ομοσπονδιακούς προπονητές και τα οποία θα μπορούν να καλύψουν  αρκετές από τις περιπτώσεις πιθανών απουσιών, τόσο επιθετικά, όσο και στα ριμπάουντ (ιδίως στα αμυντικά).

Ο κομβικός ρόλος

της Ομοσπονδίας

Κομβικός προς αυτή τη κατεύθυνση είναι ο ρόλος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ ως προς το παρόν και το μέλλον, γιατί:

🔵Ως προς το παρόν , ως Ομοσπονδία  θα πρέπει να «δώσει» κίνητρα στις ομάδες για περισσότερη συμμετοχή των εγχώριων ή των «νατουραλιζέ» παικτών στους αγώνες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, ώστε να αυξηθεί παραπέρα η «δεξαμενή» επιλογών του κάθε ομοσπονδιακού προπονητή.

🔵Ως προς το μέλλον,  ως Ομοσπονδία θα πρέπει να «δουλέψει» παραπάνω στις ηλικίες των 16-17 ετών, τόσο σε επίπεδο των εθνικών ομάδων, όσο και στο επίπεδο των εγχώριων ομάδων σε συνεργασία με τη Πολιτεία ή χορηγούς να «δώσει» κίνητρα για τη παραγωγή ταλέντων.

Για το

Προ-Ολυμπιακό τουρνουά

Και γιατί όχι η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τη Πολιτεία να διεκδικήσει τη τέλεση ενός από τα Προ-Ολυμπιακά Τουρνουά Μπάσκετ στην Ελλάδα. Ως χώρα χρειαζόμαστε τη φιλοξενία και τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων ως «καύσιμο» για την οικονομία, το τουρισμό, τη διάδοση των αθλημάτων και των τεχνών εντός της χώρας, αλλά και για την «άνθιση» της αθλητικής- πολιτιστικής διπλωματίας.

©Typologos.com 2023