100 Χρόνια ΑΠΘ με Εμβληματική Τελετή Εορτασμού Εκατονταετίας
Στις 7 το απόγευμα
της Πέμπτης 12 Ιουνίου 2025
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η κεντρική επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα φίλων μουσικής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα
Η κεντρική επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα φίλων μουσικής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα.
Σημαδιακή ημερομηνία
για το ΑΠΘ
«Το ΑΠΘ «αντλεί» δύναμη από την ιστορία του, τιμώντας τη μακρά του διαδρομή, το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο, καθώς και το όραμα για το μέλλον, μέσα από μια εμβληματική εκδήλωση αφιερωμένη στο παρελθόν, στο παρόν και στην προοπτική του κορυφαίου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ημέρα που, έναν αιώνα πριν, στις 12 Ιουνίου 1925, υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Παύλο Κουντουριώτη ο ιδρυτικός νόμος του πανεπιστημίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.
Η αναβίωση
του επίσημου ύμνου
του ΑΠΘ
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την αναβίωση του επίσημου ύμνου του ΑΠΘ, που παρουσιάζεται ξανά έπειτα από δεκαετίες. Η σύνθεση του ακαδημαϊκού, Μενέλαου Παλλάντιου, βασισμένη σε στίχους του «Ύμνου στην Αρετή» του Σταγειρίτη φιλοσόφου, Αριστοτέλη και του πρώην πρύτανη και καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας Στυλιανού Καψωμένου, θα αποδοθεί από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού και με τη συνοδεία στο πιάνο του Γιώργου Ντάφου.
Το πρώτο μέρος
της τελετής
Η εορταστική τελετή «χωρίζεται» σε δύο μέρη ενώ κατά τη διάρκεια της εισόδου του κοινού στην αίθουσα μέχρι και την έναρξή της, θα προβάλλεται βίντεο με χαιρετισμούς από όλο το κόσμο.
Το πρώτο μέρος της τελετής περιλαμβάνει την προβολή ενός αφιερωματικού βίντεο, με τίτλο «Αναμνήσεις του χθες, εικόνες του σήμερα», μέσα από το οποίο 11 διεθνώς διακεκριμένοι απόφοιτοι αφηγούνται τις εμπειρίες τους. Ταυτόχρονα, θα προβάλλονται σύγχρονες εικόνες του ιδρύματος ανά σχολή.
Αμέσως μετά, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, και θα «ακολουθήσει» η ομιλία από τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παρουσίαση
Θεατρικού αναλογίου
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ένα θεατρικό αναλόγιο, με τίτλο «Εσένα κάπου σε ξέρω… ΑΠΘ;»,το οποίο θα είναι ένα σκηνικό ταξίδι στην εκατονταετή ιστορία του πανεπιστημίου μέσα από διαλόγους και στιγμιότυπα-σταθμούς.
Το έργο υπογράφουν οι Σοφία Νικολαΐδου και Σάκης Σερέφας, ενώ τη σκηνοθεσία και δραματουργική επιμέλεια έχει η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Χριστίνα, Χατζηβασιλείου,. Στη σκηνή θα βρίσκονται οι ηθοποιοί και καθηγητές του ΑΠΘ, Δημήτρης Ναζίρης και Έφη Σταμούλη.
Το δεύτερο μέρος
της τελετής
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα εμφανιστεί η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή, Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και θα ερμηνεύσει το μεγαλειώδες πέμπτο κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, το γνωστό και ως «Αυτοκρατορικό», με σολίστ τον διεθνούς φήμης πιανίστα, Βασίλη Βαρβαρέσο.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα αναλαμβάνει ρόλο δημιουργού και πρωταγωνιστή, καθώς η πραγμάτωση της εκδήλωσης βασίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του πανεπιστημίου, αφού το οπτικοακουστικό υλικό επιμελήθηκαν τα μέλη των Τμημάτων Κινηματογράφου και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ενώ όλοι οι καλλιτεχνικοί και οι επιστημονικοί συντελεστές είναι καθηγητές και απόφοιτοι του ΑΠΘ.
Ο ηθοποιός- πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του ΑΠΘ, Άκης Σακελλαρίου έχει αναλάβει την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Wall-mapping
στο Λευκό Πύργο
Μετά από τη δύση του ηλίου, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 επάνω στο Λευκό Πύργο, με τη τεχνική του wall-mapping κι ένα σύντομο εικονογραφημένο ιστορικό του ιδρύματος, το οποίο είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία με τη χρήση και της τεχνητής νοημοσύνης.
Την ίδια ώρα θα φωταγωγηθούν με αρχιτεκτονικό φωτισμό το κτίριο διοίκησης και η αίθουσα τελετών του.
«Με τη συμβολή σημαντικών χορηγών και την έμπρακτη στήριξη των αποφοίτων του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «ανοίγει» με αυτό το τρόπο το δεύτερο αιώνα της λειτουργίας του, τιμώντας το παρελθόν και επενδύοντας δημιουργικά στο μέλλον», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.
Είσοδος
μόνο με προσκλήσεις
Η εκδήλωση δεν είναι «ανοιχτή» για το κοινό και απαιτείται πρόσκληση για την είσοδο σε αυτή.
©Typologos.com 2025