Υπομονή

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

18:37:44,09/06/2019

Ο δρόμος του Σαλιγκαριού-Φωτογραφία από Peter Fischer από το Pixabay

H αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου μας προτρέπει όλους να έχουμε υπομονή για να πετύχουμε τους στόχους μας. Φωτογραφία από Peter Fischer από το Pixabay

Όποιος έχει υπομονή έχει ό,τι επιθυμεί. – Βενιαμίν Φραγκλίνος, Poor Richard’s Almanack, Ιούνιος 1736

​Η λέξη υπομονή προέρχεται από την αρχαία ελληνική  λέξη ὑπομονή.

Σημαίνει την ικανότητα κάποιου να περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μια εξέλιξη πριν να ενεργήσει.  Η υπομονή σε λογικά πάντα πλαίσια είναι αρετή.

Η υπομονή είναι μεγαλοφυΐα και η μεγαλοφυΐα είναι υπομονή! Ξεκινώντας μία σχέση ή μία εργασία έχουμε πάντα ενθουσιασμό και χαρά. Αυτός ο ενθουσιασμός μας δίνει ώθηση.

Πυροδοτεί τις προσπάθειες μας.

Όσο περνάει, όμως, ο καιρός αρχίζουμε να κουραζόμαστε, ο ενθουσιασμός μας,  να μετριάζεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προχωράμε με κόπο, καθώς  και δυσκολία.  Σ’ αυτή την χρονική στιγμή είναι που θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να μην παρατήσουμε τις προσπάθειές μας.

 Άλλωστε, η λέξη υπομονή είναι σύνθετη. Είναι συνδυασμός της πρόθεσης υπό και του ρήματος μένω. Σημαίνει ότι δεν θα  πρέπει να τα παρατάμε  την κρίσιμη στιγμή της οργανικής ή ψυχικής κάμψης μας.

Να συνεχίσουμε την πορεία μας, με την ίδια θέληση. Έτσι, θα κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε την εργασία μας ή να μείνουμε στη σχέση μας. Ένας αυτοέλεγχος και αυτοσυγκράτηση μιας χρονικής περιόδου θα έχει θετικά αποτελέσματα και ως προς το φαίνεσθαι, αλλά και ως προς το είναι.

Δηλαδή, και στο στόχο που ξεκινήσαμε,  αλλά στην ψυχική υγεία μας, γιατί θα είμαστε αργότερα ικανοποιημένοι που δεν τα παρατήσαμε. Που φανήκαμε δυνατοί σε μια αδύναμη στιγμή.

«Να χάνεις την υπομονή σου, σημαίνει να χάνεις τη μάχη»,  σύμφωνα με το Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδό ηγέτη.

Θα πρέπει να ζούμε μια ζωή με στόχους και κατευθύνσεις. Με νόημα και προσανατολισμό. Η έλλειψη της υπομονής σημαίνει έλλειψη  ψυχικής δύναμης που μας αποπροσανατολίζει. Μας αλλάζει πορεία.

 Μας αφήνει χωρίς στόχους και ιδανικά. Γιατί ό,τι ξεκινάμε, δεν μπορούμε να το ολοκληρώσουμε. Εάν,  όμως,  δείξουμε την απαιτούμενη υπομονή θα έρθει η ώρα,  που θα ξαναβρούμε τον αρχικό ζήλο και ενθουσιασμό μας. Και θα νιώθουμε περήφανοι για τον εαυτό μας.

 Γιατί θα ξέρουμε ότι είμαστε δυνατοί, γιατί δεν κάναμε πίσω την στιγμή που νιώσαμε ότι θέλουμε όλα τα παρατήσουμε. Μείναμε σταθεροί στο στόχο μας,  και έτσι κατακτήσαμε τη δύναμη, τη σιγουριά και την σταθερότητα, προτερήματα χρήσιμα για κάθε απόφαση μικρή ή μεγάλη της ζωής μας!

Κι όπως είπε ο Έντμουντ Μπερκ, Βρετανός πολιτικός και φιλόσοφος, η υπομονή πετυχαίνει πιο πολλά από τη δύναμή μας. Είναι η σιωπηλή δύναμη που κατορθώνει τα πάντα!

 Όμως, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι  θα πρέπει να έχεις πολύ υπομονή,  για να μάθεις να έχεις υπομονή! Γιατί μπορεί να είναι έμφυτη αρετή, όμως,  με προσπάθεια μπορεί να γίνει επίκτητη. Μια αρετή χρήσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.