«Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στις 7-8 Οκτωβρίου 2019 στο θέατρο Αμαλία

23:04:06,09/22/2019

Σε ένα ακριτικό χωριό της Ηπείρου στο τρέχον  έτος  αντικατοπτρίζονται τα δρώμενα του κλασικού θεατρικού έργου «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που διασκεύασε – σκηνοθέτησε ο Θανάσης Σαράντος, ο οποίος το παρουσιάζει μαζί με την Εταιρεία Θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον» στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 7 και της Τρίτης 8 Οκτωβρίου 2019 στο θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) στη Θεσσαλονίκη.

Η όλη υπόθεση προσαρμόστηκε στα ήθη και στα έθιμα του κοινωνικού περίγυρου της Ελλάδας.

Η «Γέρμα» υπό το «πνεύμα» της  ίδιας  διασκευής  για 5 άτομα  «ανέβηκε» κατά τη διάρκεια της  περσινής θεατρικής σεζόν  στο Θέατρο Θησείον στην Αθήνα, όπου έτυχε αποδοχής, ενώ  αγαπήθηκε από το θεατρόφιλο κοινό και τους κριτικούς.

Γέρμα- Θέατρο Αμαλία

Μια γυναίκα, η Γέρμα διεκδικεί το δικαίωμα στην ισότητα και στην ελευθερία

«Γέρμα»: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη

Η λέξη «yermo» αποτελεί επίθετο της ισπανικής γλώσσας. Προέρχεται από το λατινικό «eremus», το  οποίο  δεν είναι άλλο  από το ελληνικό «έρημος», το οποίο – ενίοτε – προφέρεται «έρμος» και «γέρμος». Ο τύπος του θηλυκού γένους του «yermo» είναι η «yerma».

Η  ισπανική λέξη «yerma» τυγχάνει ομόηχη της ελληνικής λέξης «γέρμα», η οποία σημαίνει «γέρσιμο, δύση, ηλιοβασίλεμα, τέλος».

Μέσα από την ιστορία αναδεικνύεται η τραγικότητα της κεντρικής ηρωίδας, της Γέρμα (Yerma), η οποία ξεκινά από το ίδιο το πολυσήμαντο όνομά της.

Αφορά σε μια γυναίκα, η οποία  «ακολουθεί»  το πρωτόγονο ένστικτό της, με αποτέλεσμα να επιφέρει τραγικές συνέπειες για εκείνη, αλλά και για τους πάντες γύρω της. Η ηρωίδα πραγματοποιεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το οποίο καταλήγει σε μια  συγκλονιστική κορύφωση.

Γέρμα Λόρκα- Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Η ισπανική λέξη «yerma» τυγχάνει ομόηχη της ελληνικής λέξης «γέρμα», η οποία σημαίνει «γέρσιμο, δύση, ηλιοβασίλεμα, τέλος». Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Η υπόθεση του έργου

Σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου το 2019 ζει  η Γέρμα, η οποία είναι μία παντρεμένη γυναίκα και δέχεται την κατακραυγή του κοινωνικού περίγυρου της, λόγω του γεγονότος  ότι είναι στείρα. Ο διακαής και εμμονικός πόθος της, για τη μητρότητα και τη γονιμότητα, θα την «οδηγήσουν» στο να ξεπεράσει τα όρια, καθώς  και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας, στην οποία ζει.

Ουσιαστικά, η ίδια  φτάνει στο αδιέξοδο και επαναστατεί. Έτσι,σκοτώνει τον άντρα της,  και μαζί του, «εξατμίζει» τις αξίες που εκείνος πρεσβεύει. Αυτό το βίαιο, τυφλό και αυτοκαταστροφικό ξέσπασμα της γυναίκας  εκφράζει τη βαθιά επιθυμία  της ίδιας για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Η «Γέρμα» γράφτηκε το 1934 κι αποτελεί ένα από τα τρία λυρικά έργα του Λόρκα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως η «Αγροτική τριλογία» (τα άλλα δύο έργα είναι «Ο Ματωμένος Γάμος» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»).

Με τα έργα αυτά «ιχνηλατεί» ο συγγραφέας το θέμα της υποταγής των γυναικών, στα πρότυπα και τις παραδόσεις της πατριαρχικής  κοινωνίας. Αναφέρεται σε γυναίκες, που αποζητούν  την ελευθερία και την ισότητα.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο κατά τη διάρκεια της  δεκαετίας του 1960 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία και  μετάφραση του  Αλέξη Σολομού.

Γέρμα Λόρκα- Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Ο Λόρκα ανιχνεύει το θέμα της υποταγής των γυναικών κραυγάζοντας για ελευθερία κι ισότητα. Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Η «Γέρμα»  υμνεί  τη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Ο Λόρκα ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες των ηρώων  , ενώ καταγγέλλει το μαρτύριο της στέρησης και της μη επαφής, που οδηγεί στο θάνατο. Ο μεγάλος Ισπανός δραματουργός και ποιητής  απευθύνεται  στην  κάθε κοινωνία ανεξαρτήτως εποχής.

Συντελεστές

Το κείμενο μετέφρασε η Τζένη Μαστοράκη.

Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή υλοποίησε ο Θανάσης Σαράντος.

Τα σκηνικά φιλοτέχνησε η Φιλάνθη Μπουγάτσου.

Τα κοστούμια σχεδίασε η Μπιάνκα Νικολαρέιζη.

Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.

Την κίνηση επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Αλέξανδρος Πολιτάκης.

Το σκηνοθέτη βοήθησε ο Μηνάς Σπανάκης.

Την ενδυματολόγο βοήθησε η Χαρά Μπαγουράκη.

Το σκηνογράφο βοήθησε ο Φώτης Κομεσσάριος.

Συμβουλές για τη δραματουργία έδωσε ο Μάρκος Τσούμας, ο  οποίος επιμελήθηκε και το πρόγραμμα.

Τις σκηνές φωτογράφισε η Ρίτα Τσέλα.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Γέρμα), Βίλμα Τσακίρη (Ντολόρες), Τάσος Σωτηράκης (Γιάννης), Θανάσης Σαράντος (Βίκτωρας) και  Βασιλίνα Κατερίνη (Μαρία).

Την παραγωγή οργάνωσε η Ράνια Παπαδοπούλου.

Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της  Α.Μ.Κ.Ε. «ηθικόν ακμαιότατον».

Γέρμα Λόρκα- Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Το έργο αφορά σε μια γυναίκα, η οποία «ακολουθεί» το πρωτόγονο ένστικτό της, με αποτέλεσμα να επιφέρει τραγικές συνέπειες για εκείνη, αλλά και για τους πάντες γύρω της.Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Κριτικές

Η παράσταση έχει αποσπάσει την μεγάλη αποδοχή της κριτικής, ήτοι:

«..Ουσιαστική η προσέγγιση του Θανάση Σαράντου στο έργο του Λόρκα προσδίδει μια διαφορετική προοπτική, καθώς προσαρμόζει την ηθογραφική ατμόσφαιρα στο περιβάλλον της ακριτικής ελληνικής πραγματικότητας. Κατορθώνει έτσι να παρουσιάσει την πρωταγωνίστριά του απλούστερη, εγγύτερη και πιο αισθαντική…», έγραψε ο  Γρηγόρης Ιωαννίδης « Η Εφημερίδα των Συντακτών».

 «…Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος –σε δική του διασκευή– έρχεται να μας θυμίσει το ποιητικό μεγαλείο του Λόρκα και να επιβεβαιώσει ότι τα καλά έργα έχουν πάντα λόγο ύπαρξης…Η συγκεκριμένη σκηνοθετική ανάγνωση εναρμονίστηκε με τη «γήινη»  γραφή του Λόρκα και οι ορθόδοξες και παγανιστικές αναφορές της κίνησης και της όψης λειτούργησαν ωραία· ειδικά το σκηνικό περιβάλλον που δημιούργησε η Φιλάνθη Μπουγάτσου…», σημείωσε η  Τώνια Καράογλου στο « Αθηνόραμα».

Γέρμα Λόρκα- Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Μέσα από την ιστορία αναδεικνύεται η τραγικότητα της κεντρικής ηρωίδας, της Γέρμα (Yerma), η οποία ξεκινά από το ίδιο το πολυσήμαντο όνομά της.Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

«…Ένα συγκλονιστικό ταξίδι αυτογνωσίας. H Bίλμα Τσακίρη υποδύεται μια Ντολόρες που σαρώνει την σκηνή με απλότητα και κέφι σαν γνήσια τσιγγάνα από την Ανδαλουσία…», περίγραψε η  Χρύσα Φωτοπούλου στη  «Νέα Σελίδα».

«…Η Γέρμα του Θανάση Σαράντου είναι μια ποιητική παράσταση, στο πνεύμα του κειμένου του μεγάλου ποιητή, συγγραφέα, με εξαιρετικές ερμηνείες, δοσμένη με αγάπη και πάθος στην Ελλάδα του σήμερα θυμίζοντάς μας,  ότι τα ζητήματα που θίγει ο Λόρκα είναι διαχρονικά…”, υπογράμμισε  η  Βίβιαν Μητσάκου στο  «Theater Project 365».

«..Μία ιδιαίτερα καλαίσθητη, διαυγή παράσταση με έντονη ψυχογραφική και ποιητική ατμόσφαιρα όπου οι ηθοποιοί ακροβατούν ανεπιτήδευτα στο θεμέλιο του ρόλου τους,  χωρίς να χάνουν το ρυθμό και την ενέργειά τους. Στην εκπνοή της θεατρικής σεζόν, η «Γέρμα» στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά μας,  με τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Λόρκα για ζωή και δημιουργία. Συστήνεται ανεπιφύλακτα…», ανέφερε η Ντίνα Καρρά στο «Theatrorama».

«…Η «Γέρμα» του Θανάση Σαράντου είναι ένας γενναίος αντικατοπτρισμός του μαγικού και τελετουργικού στοιχείου. Ξεπερνώντας τον πειρασμό του φολκλόρ, ο σκηνοθέτης έστησε μια παράσταση λιτή αλλά εντυπωσιακή, πλούσια σε κίνηση, χρώμα και ιδέες…», σημείωσε η  Ειρήνη Αϊβαλιώτου στο «Catisart.gr».

 «…Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου, μια Γέρμα συγκλονιστική, μεταφέρει στο κοινό την απόγνωση και την τραγικότητα της γυναίκας που επιθυμεί διακαώς να γίνει μητέρα,  αλλά δεν τα καταφέρνει…», τόνισε η  Αλεξία Καλογεροπούλου στο  «BookSitting».

 «…Μια λυρική παράσταση, άριστα ερμηνευμένη, που σαν την παρακολουθήσει κανείς, θα νιώσει σα να γνώρισε τον σπουδαίο Λόρκα… προσωπικά…», έγραψε ο  Βασίλης Κοκκώνης στη «Free Sunday».

 «…Δεν μπορούσε κάνεις από το κοινό να διανοηθεί να πάρει τα μάτια του από τους πρωταγωνιστές επί σκηνής, ρουφώντας κάθε κίνηση, ανάσα και λέξη τους…», υπογράμμισε η katiousa.gr.

 «…Ο Θανάσης Σαράντος ως σκηνοθέτης στήνει μια ατμοσφαιρική και καίρια παράσταση, σεβόμενος την ποιότητα του κλασικού κειμένου…», σημείωσε η Νατάσα Κωνσταντινίδη στο Texnes-plus.

Γέρμα Λόρκα- Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Ο διακαής και εμμονικός πόθος της Γέρμα για τη μητρότητα και τη γονιμότητα, θα την «οδηγήσουν» στο να ξεπεράσει τα όρια, καθώς και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας, στην οποία ζει.Φωτογραφία Ρίτα Τσέλα

Πληροφορίες

ΓΕΡΜΑ

του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Πρόκειται για ένα δράμα, που διαρκεί 75 λεπτά κι «ανεβαίνει» στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310-84.25.09) στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 7 και  της Τρίτης  8 Οκτωβρίου 2019.

Τιμές εισιτηρίων

Το κανονικό εισιτήριο τιμάται στα 15 ευρώ . Το μειωμένο εισιτήριο διαμορφώθηκε στα  12 ευρώ (φοιτητικό, άτομα ηλικίας άνω των 65 κι ομαδικό) . Οι ατέλειες και το εισιτήριο των ανέργων είναι στα 8 ευρώ.

Η προπώληση ξεκίνησε στο https://www.ticketplus.gr/event/65/h-germa

 ©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.