Μια αριστουργηματική «Χωριατοπούλα» σε προβολή στη Θεσσαλονίκη

0
72
15:27:23,11/07/2018
Ασπρόμαυρο τέλος ταινίας
H “Xωριατοπούλα”είναι μια ταινία “βγαλμένη” από τις καλύτερες παραδόσεις του Hollywood

Η αριστουργηματική δραματική ταινία με τίτλο «Η χωριατοπούλα» (The country girl, ασπρόμαυρη,1954, διάρκεια 104´) εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Clifford Odets, που σκηνοθέτησε ο George Seaton προβάλλεται εκ της κινηματογραφικής λέσχης των εργαζομένων της   Ε.Ρ.Τ. – 3 και του Κ.Ε.Μ.Ε.Σ. στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ζευγάρια» στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου  2018 στο σινεμά «Βακούρα 1» της Θεσσαλονίκης (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310-23.36.65).

Το σενάριο έγραψε ο ίδιος ο George Seaton και η ταινία απέσπασε το Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου με τη Grace Kelly και το αντίστοιχο του σεναρίου με το σκηνοθέτη (1955), οπότε ήταν υποψήφια για τα άλλα 5 αντίστοιχα κινηματογραφικά βραβεία ( ταινίας – σκηνοθεσίας –  α’  ανδρικού ρόλου ανδρικού ρόλου με τον Bing Crosby – φωτογραφίας – καλλιτεχνικής διεύθυνσης).

Στο φιλμ απονεμήθηκε το 1955 και το βραβείο «Χρυσή Σφαίρα» για την καλύτερη γυναίκα ηθοποιό στην Grace Kelly. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι Bing Crosby, Grace Kelly και William Holden, οι  οποίοι δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.

Τον πρόλογο πριν από την προβολή θα κάνει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ κριτική ανάλυση του ίδιου  διανεμηθεί στο κοινό . Το θέμα, που θα συζητηθεί μετά από το τέλος της ταινίας, είναι το εξής: «Η δραματουργία  στις ασαφείς αποχρώσεις  του ασπρόμαυρου». Το σενάριο έχει πολλές κοινωνικές αποχρώσεις και εξελίσσεται ως εξής:

Ένας  διακεκριμένος σκηνοθέτης (William Holden) προσλαμβάνει έναν διάσημο μεν αλλά αλκοολικό παντρεμένο ηθοποιό (Bing Crosby)  που ψάχνει μια τελευταία ευκαιρία  για να αποδείξει την αξία του.

 Ισχυρά εμπλεκόμενη , σ΄ όλες τις αντιπαραθέσεις που αρχίζουν, είναι η όμορφη και ταπεινή σύζυγός  του. Θα ακολουθήσουν  συναισθηματικές διακυμάνσεις. Ο George Seaton  σκηνοθετεί  ένα από τα κορυφαία σχόλια   περί  της ηθικής, αφού παρακάμπτει το μελό και κινείται  προς το νουάρ  αποδίδοντας συγκλονιστικές αποχρώσεις  διαφόρων διλημμάτων.

Η Grace Kelly βρίσκεται  στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της. Συγκλονιστικός είναι ο William Ηοlden και μια σπουδαία τραγική ερμηνεία  αποδίδει ο Bing Crosby.  Η σπουδαία φωτογραφία αντικατοπτρίζει τις διαλυμένες σχέσεις και το υπέροχο μοντάζ «οδηγεί» τον «καμβά» της ιστορίας.

 «Είναι  να συγκινείσαι  ειλικρινά με ορισμένες ταινίες που τις υπέγραψαν  δήθεν ασήμαντοι σκηνοθέτες, οι  οποίοι  τελικά με σεμνότητα και αθόρυβα σκηνοθετούσαν δημιουργίες υψηλού επιπέδου που μας θαμπώνουν  σήμερα  και μας κάνουν να καταλάβουμε ποιο είναι το σινεμά.

Ο Seaton   δουλεύει  τον ακαδημαϊσμό  και τη σύμβαση στο πιο υψηλό επίπεδο. Αξιοποιεί  ένα πολύ καλό σενάριο, ένα θαυμάσιο ντεκουπάζ, τρείς εκπληκτικούς ηθοποιούς,  τους οποίους πολιορκεί σε στενούς χώρους.

Τους αποτυπώνει  με πλάνα κοντινά, μεσαία, αμερικέν ,γκρό, όταν θέλει  να δείξει υψηλές συναισθηματικές φορτίσεις  και στα κενά , όταν « σιγοψήνονται» οι αποφάσεις. Το μήνυμα είναι τελικά η ίδια η φόρμα, γιατί το θέμα είναι απλό και βγαλμένο από στερεότυπα. Ο αλκοολικός  διάσημος ηθοποιός(Bing Crosby)  που αναζητάει μια τελευταία  μεγάλη επιτυχία ,η πιστή – χαμηλών τόνων – σύζυγος  (Grace Kelly)  και ο σκληρός , έμπειρος και ωραίος  σκηνοθέτης (William Holden).

Ακόμα ,η ηθική που υπερισχύει του πειρασμού, η εμπέδωση των σχέσεων  εμπιστοσύνης, πράγματα γνωστά από το κλασικό μελόδραμα. Το μεγαλείο, όμως, αυτής της ταινίας βρίσκεται στις στάσεις των σωμάτων, στους ρόλους και  στα μεσοδιαστήματα. Στα διλήμματα και στις αποφάσεις.

Ο Seaton  αναδεικνύει , μέσα από τα σώματα, το ηθικό και  χαρακτηρολογικό τους,  βάθος και έτσι επιταχύνει  την δυναμική της ταινίας  του,  ώστε  ο λόγος μερικές φορές  να φαντάζει περιττός.

Υπόγειο, βελούδινο μοντάζ, μια ανηλεής –  στις απεικονίσεις της – ασπρόμαυρη φωτογραφία, με σκληρά κοντράστα, όπου το μαύρο γίνεται κυρίαρχο. Ο Bing Crosby δίνει μια συνταρακτική – βιωματική ερμηνεία,  η Grace Kelly  ελέγχει συνειδητά τη θηλυκότητά της,  και ο William Holden λειτουργεί ως ο διακανονιστής, η σκληρή μορφή της δικαιοσύνης αλλά και της ανθρωπιάς».

Ταινίες, που πλησιάζουν στην προβληματική  της «Χωριατοπούλας»  είναι οι εξής: «Αμερικάνικη νύχτα»  του François Truffaut ,«Σημασία έχει ν΄ αγαπάς»  του Andrzej Żuławski, «Επικίνδυνο παιγνίδι»  του Abel Ferrara ,  «Η ερωμένη του Γάλλου λοχαγού»  του Karel Reisz  «Η ωραία και το κτήνος»  του Vincente Minnelli, «Σφαίρες πάνω από το Μπροντγουέη»  του Woody Allen.

Την άλλη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018  και  στο πλαίσιο του  αφιερώματος «Ζευγάρια»  θα προβληθεί η πολύκροτη και εμβληματική ταινία του Luis Buñuel Portolés «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου».

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

seventeen + fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.