1.100 χορευτές με 4.400 κουτάλια θα ξεσηκώσουν τους Θεσσαλονικείς στην Παγκόσμια Σύναξη Καππαδοκών!

0
179

1.100 χορευτές με 4.400 κουτάλια θα ξεσηκώσουν τους Θεσσαλονικείς στην Παγκόσμια Σύναξη Καππαδοκών  !

14:25:56,08/05/2018
Τα έθιμα του Καππαδοκικού Ελληνισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς

Περισσότεροι από 1.100 χορευτές με σαλβάρια, ζωνάρια, φέσια  και γιλέκα και χορεύτριες με κεφαλόδεσμο γεμενιά και φλουριά θα δώσουν το έναυσμα του πιο δυνατού κι ενωτικού – παγκόσμιου  (επετειακού)  εορτασμού  του Καππαδοκικού  Ελληνισμού στις 24 και 25 Αυγούστου   2018  στο  πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου θα γίνει το 20ο Γαβούστιμα.

Οι χορευτές – χορεύτριες θα είναι ντυμένοι με υφαντές ή κεντητές – μακριές και σταυρωτές Βυζαντινότροπες Καππαδοκικές φορεσιές  κι έρχονται  απ’  όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη, για να δώσουν το «παρών» στην Παγκόσμια Σύναξη.

Μέχρι και στιγμής συμμετοχή  43 Συλλόγοι Καππαδοκών απ’  όλη την Ελλάδα που δήλωσαν στο 20ο Γαβούστιμα.  Τα μέλη των συλλόγων   έρχονται αποφασισμένα  να δημιουργήσουν ένα κλίμα χαράς και ζωντάνιας,  να πλημμυρίσουν τη Θεσσαλονίκη με τα χρώματα, τον ρυθμό, τα τραγούδια και τους χορούς της Καππαδοκίας.

Επίσης, θα κατακλίσουν  το στρατόπεδο Παύλου Μελά  επί δυο ημέρες να αναβιώσουν μνήμες , να ζωντανέψουν παραδόσεις  και  να χαρίσουν  σε όλους τους θεσσαλονικείς – την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν για πρώτη  φορά – το θαύμα, καθώς  και την μαγεία της Καππαδοκίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Στη γιορτή θα εμφανιστεί ο Μάνος  Κοτσαγγελίδης  με τη  δυνατή –  ξεχωριστή χροιά της  φωνής του και με τα μοναδικά  σπασίματα που απαιτούν τα Καππαδοκικά  τραγούδια.

Θα το  «συνοδεύει»  η  παραδοσιακή Καππαδοκική ορχήστρα «Εμπειροτέχνες». Αμφότεροι  θα ξεσηκώσουν όλο τον κόσμο σ’ ένα γνήσιο –  δυνατό  Καππαδοκικό κόνιαλι  με το χτύπημα όχι 4.400 κουταλιών, αλλά  περισσότερων από 60.000 κουταλιών – έτσι ώστε ο ήχος να  φθάσει μέχρι και  την Καππαδοκία την πατρίδα του νου!

«Στόχος μας είναι το 20ο Γαβούστιμα να  είναι ενωτικό  και για αυτό φέτος  θα προσκαλέσουμε όλους τους προέδρους των  αδελφών προσφυγικών ομοσπονδιών – ενώσεων – σωματείων της πόλης μας , ως ένα πρώτο βήμα – γνωριμίας και  συνέργειας- γιατί η εποχή που διανύουμε μας θέλει όλους ενωμένους .Κι  εμάς – μας – ενώνουν  και  οι αλησμόνητες πατρίδες και η προσφυγική ταυτότητα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Θεσσαλονίκης  και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Συλλόγων Πρόεδρος Κωνσταντίνος Αβανίδης.

«Παράλληλα, όμως, απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση  και προς όλους τους θεσσαλονικείς να τιμήσουν με την παρουσία τους,  την πρώτη μεγάλη εκδήλωση των Καππαδοκών που οργανώνεται στην  Θεσσαλονίκη.

Τους βεβαιώνουμε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια έτσι,  ώστε το 20ο Γαβούστιμα να είναι ένα διήμερο  γεμάτο άρωμα Καππαδοκίας  και   να αφήσει σε όλους όμορφες αναμνήσεις από την Καππαδοκική Ρωμιοσύνη», είπε ο κ. Αβανίδης και δημοσιοποίησε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και το αναλυτικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Σύναξης Καππαδοκών.

Η Παγκόσμια Σύναξη Καππαδοκών συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στηρίζεται από το Δήμο Παύλου Μελά και την Π.Ε.Δ. – Κ.Μ.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

19 − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.