Χειρίζομαι με υγιή τρόπο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης..

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

21:19:43,01/14/2019
Άνθρωπος και social media

H δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για τον υγιή χειρισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισρεύσει πια για τα καλά μέσα στη ζωή μας. Η ανάγκη μας, να επικοινωνούμε με τους άλλους, η επιθυμία μας, να μαθαίνουμε τα νέα της επικαιρότητας με γρήγορο και άμεσο τρόπο, όλα αυτά μας έχουν οδηγήσει στο να αποκτήσουμε στενή σχέση με την τεχνολογία.

Όμως, οι επιπτώσεις της, στη ζωή και την ψυχολογία μας, δεν είναι μόνο θετικές. Η διαρκής σύγκριση της δικής μας, ζωής με τους άλλους, οι οποίες πυροδοτούν το αίσθημα της ανεπάρκειας για τη δική μας, ζωή, το αίσθημα της μοναξιάς, η εμμονική προσκόλληση σε αυτό, όλα αυτά αποτελούν σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με αυτά.

Ας δούμε μερικά βήματα, που μπορούμε να κάνουμε όλοι, ώστε να μάθουμε να χειριζόμαστε με πιο σωστό και υγιή τρόπο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  • Οριοθετώ το χρόνο, τον οποίο αποφασίζω να αφιερώνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (μπαίνω στο προφίλ μου, κάθε μία ώρα, το μεσημέρι ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή). Είναι καλύτερο να ορίσουμε την ώρα, στην οποία θα μπαίνουμε και όχι να αφηνόμαστε στο προφίλ και τη δικτυακή ζωή μας.

  • Έχει διαπιστωθεί πως η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιβραδύνει την έλευση και την ποιότητα του ύπνου μας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει στη ζωή μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι καλύτερο να αποφεύγουμε για τουλάχιστον δύο ώρες τη χρήση του διαδικτύου και κινητού, αν σκοπεύουμε να πέσουμε για ύπνο.

  • Ας αναφερθούμε και στη σημαντικότερη αρνητική έκβαση, που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: την ψυχολογία μας. Τα αρνητικά συναισθήματα, που γεννιούνται μέσα μας, από τη θέαση της ζωής των άλλων και της επερχόμενης σύγκρισής τους, με εμάς, μας φθείρει ψυχολογικά. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως στο διαδικτυακό κόσμο υπάρχει η εξιδανίκευση της ζωής των άλλων, η ευτυχία δεν ανταποκρίνεται πάντοτε και στην πραγματική ζωή. Για αυτό και είναι σημαντικό να σταματήσουμε να παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων, ασχολούμενοι με το προφίλ μας, και τις δικές μας, αναρτήσεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η ζωή μας, είναι απλώς ένας τρόπος να περνάμε ευχάριστα και να επικοινωνούμε με τους άλλους. Αν το αντιληφθούμε αυτό, τότε θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία υγιή σχέση μαζί τους.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.