Χάρτης εδάφους δείχνει την Ανταρκτική με εκπληκτική λεπτομέρεια!

17:56:34,09/06/2018
Το Μοντέλο Αναφοράς Αναφοράς της Ανταρκτικής

Το Μοντέλο Αναφοράς Αναφοράς της Ανταρκτικής. Φωτογραφία- Credit:Byrd Polar and Climate Research Center

Τον πιο ακριβέστερο χάρτη υψηλής ανάλυσης, που δείχνει λεπτομερώς  το έδαφος της Ανταρκτικής, δημιούργησαν επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο των Η.Π.Α.!

Ο νέος χάρτης έχει ανάλυση ακρίβειας  2 έως και 8 μέτρων, ενώ θεωρείται ο  πιο σαφής, που δημιουργήθηκε ποτέ! Οι προηγούμενες χαρτογραφήσεις της Ανταρκτικής  είχαν ανάλυση 1.100 μέτρων.

«Είναι ο χάρτης εδάφους υψηλότερης ανάλυσης από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογικών Επιστημών και  του Κέντρου Πολικών  &   Κλιματικών Ερευνών     του  Κρατικού  Πανεπιστημίου  του Οχάιο Ian Howat, o  οποίος  αποκάλυψε ότι:

«Μέχρι  και τώρα, είχαμε έναν καλύτερο χάρτη του Άρη απ’ ό, τι είχαμε για  την Ανταρκτική. Τώρα είναι η καλύτερα  χαρτογραφημένη ήπειρος»!

Ο κ. Ηοwat ηγείται στο έργο χαρτογράφησης με τίτλο: «The Reference Elevation Model of Antarctica (REMA)», το οποίο θα αλλάξει κυριολεκτικά τα δεδομένα για την παγωμένη ήπειρο της Γης, αφού αυτό διαρκώς ενημερώνεται.

Με αυτό το έργο μπορούν τώρα οι επιστήμονες να δουν  σχεδόν τα πάντα. «Μπορούμε πραγματικά να δούμε τις παραλλαγές στο χιόνι σε ορισμένα μέρη. Θα είμαστε σε θέση να μετρήσουμε τις αλλαγές στην επιφάνεια της ηπείρου με την πάροδο του χρόνου.  Θα δούμε τις αλλαγές στην κάλυψη του χιονιού και στην κίνηση του πάγου. θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την εκφόρτωση των ποταμών, τις πλημμύρες και τα ηφαίστεια. Θα μπορέσουμε να δούμε τη λέπτυνση των παγετώνων», ανέφερε ο ίδιος.

Στην υλοποίηση του έργου βοήθησε και το  Polar Geospatial Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός  ότι η Ανταρκτική είναι το υψηλότερο –  ξηρότερο σημείο και ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης, έχουμε τώρα ένα απίστευτο τοπογραφικό μοντέλο για να το  μετρήσουμε ενάντια στο μέλλον»,  δήλωσε ο  ειδικός Γεωλογικών Επιστημών και διευθυντής του Polar Geospatial Center, Paul Morin.

Πόσο λεπτομερής, όμως,  είναι ο χάρτης; Το συνολικό μέγεθος του αρχείου «καταλαμβάνει» περισσότερα  από 150 terabytes ή 150.000 gigabytes.

Ο χάρτης είναι τόσο  ακριβής και επιτρέπει τώρα  στις επιστημονικές ομάδες να προγραμματίσουν κάποιες εξερευνήσεις επάνω από το ύπουλο έδαφος της παγωμένης  ηπείρου.

« Αλλάζει το όριο του τι μπορείτε να κάνετε στην άνεση του γραφείου σας, σε σύγκριση με αυτό που έπρεπε να κάνετε στον τομέα », είπε ο κ. Morin.

Φωτογραφίες Ανταρκτικής του Byrd Polar and Climate Research Center

Oι φωτογραφίες του χάρτη δείχνουν με φανταστική λεπτομέρεια την Ανταρκτική. Φωτογραφία- Credit: Byrd Polar and Climate Research Center

Το έργο ξεκίνησε με εικόνες που τραβήχτηκαν εκ διάφορων  δορυφόρων που έρχονται σε τροχιά γύρω από τις πολικές  περιοχές της Ανταρκτικής, απ΄όπου  πέρασαν επάνω κατά μέσο όρο 10 φορές για να τραβήξουν τις  φωτογραφίες.

Εκτός από τις εικόνες  μέσω  του  έργο REMA αναπτύχθηκε ένα λογισμικό πρόγραμμα και τα δεδομένα αυτού επεξεργάστηκαν υπέρ-υπολογιστές υψηλής απόδοσης.

Το λογισμικό πρόγραμμα  αυτοματοποίησε κατόπιν τη συναρμολόγηση των  επικαλυπτόμενων ζευγών δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης.

«Έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν για να το φτιάξουμε. Το λογισμικό πρόγραμμα έπρεπε να φιλτράρει τα δεδομένα, να τα  επεξεργαστεί και να τα  μετατρέψει σε ένα εκλεπτυσμένο προϊόν ,ώστε  να μπορεί να το  χρησιμοποιήσει η επιστημονική, καθώς  και η ευρύτερη κοινότητα», δήλωσε ο  κ. Howat.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

εννέα + είκοσι =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.