Ερευνητές του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό καινοτομίας στη Βιέννη

Κοίος - Βράβευση Βιέννη

Oι τρεις Κύπριοι νικητές του διαγωνισμού FIWARE ICT Challenge Vienna

Τριμελής ομάδα ερευνητών του Κόμβου Καινοτομίας του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου βραβεύτηκε στο διαγωνισμό «FIWARE ICT Challenge Vienna» (στην κατηγορία «Smarter Together – Gamification for Citizen Engagement») για την ανάπτυξη της πρωτοποριακής εφαρμογής  με τίτλο «Edutravel» (Educate and Travel).

Ο διαγωνισμός «FIWARE ICT Challenge Vienna» αφορούσε στη δημιουργία και  στην ανάπτυξη μίας εφαρμογής (εντός 48 ωρών) για μετατροπή της Βιέννης σε έξυπνη και βιώσιμη πόλη, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, ώστε να τη  μετατρέψει  σε ένα καλύτερο μέρος για διαβίωση.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» επέλεξε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αφορούν στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στην υπερβολική χρήση των  ιδιωτικών αυτοκινήτων.

Έτσι, πρότεινε μία εφαρμογή υπό τη μορφή παιχνιδιού που θα παρακινεί τους πολίτες να χρησιμοποιούν  τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς στην καθημερινότητά τους.Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες χρησιμοποιώντας αυτή την εφαρμογή θα μπορούν να ταξιδεύουν προς τον προορισμό με εναλλακτικούς –  οικολογικούς τρόπους, (όπως είναι  οι δημόσιες συγκοινωνίες, η ποδηλασία και το περπάτημα) .

Ταυτόχρονα να συμμετέχουν σε παιχνίδι γνώσεων σχετικό με την πόλη και τον πολιτισμό τους. Για παράδειγμα, όταν οι πολίτες ταξιδεύουν με το λεωφορείο και περνούν κοντά από ένα αξιοθέατο, τότε  θα εμφανίζονται πληροφορίες για αυτό, καθώς  και μία σχετική ερώτηση. Οι πολίτες αν  απαντήσουν ορθά στην ερώτηση θα συγκεντρώσουν βαθμούς.

Όταν συλλέξουν ένα συγκεκριμένο αριθμό βαθμών, θα κερδίσουν δώρα, όπως είναι τα δωρεάν εισιτήρια δημόσιων μεταφορών ή εκπτώσεις σε εισιτήρια εισόδων σε μουσεία, καθώς και αξιοθέατα.

Μέσω της χρήσης αυτής της εφαρμογής επωφελούνται οι πολίτες από το χρόνο που χρειάζονται για να φτάσουν στον προορισμό τους. Επίσης, αποκτούν  γνώσεις σχετικές με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης τους. Παράλληλα, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής , καθώς μειώνονται η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.