Visorsurf με υπέρ-επιφάνειες για επικοινωνίες!

00:15:06,03/31/2019
Visorsurf- Διάγραμμα

Διάφοροι έξυπνοι τοίχοι με επικάλυψη υπέρ-επιφανειών θα απορροφούν επιλεκτικά και δυναμικά τις παρεμβολές αποκλείοντας την πρόσβαση σε κακόβουλες πηγές

Yπέρ – επιφάνειες θα φέρουν την «επανάσταση»  στις επικοινωνίες. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος του έργου με τίτλο  «VisorSurf: A Hardware Platform for Software-driven Functional Metasurfaces»,  του οποίου οι εταίροι συναντήθηκαν στις 29-30 Ιανουαρίου 2019 στη Λεμεσό της Κύπρου, με τοπικό οργανωτή την εταιρία Signal Generix

Κατά τη διάρκεια της  συνάντησης  παρουσιάστηκε η σημαντική πρόοδος που επιτελείται στα πλαίσια του έργου για την κατασκευή υπέρ-επιφανειών με προγραμματιζόμενη ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά.

Πρόκειται για επιφάνειες που θα παρέχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης και διαχείρισης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προσκρούουν σε αυτές, μέσω της χρήσης ενός  ειδικά σχεδιασμένου υλισμικού, καθώς και λογισμικού προγράμματος.

Οι συνεργάτες του έργου είχαν τη χαρά  να διαδράσουν με την πρώτη πλατφόρμα ανάπτυξης υπέρ-επιφανειών,  καθώς και να παρουσιάσουν το αυτοματοποιημένο σύστημα μετρήσεων που θα χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της απόδοσής της.

Οι συγκεκριμένες  υπέρ-επιφάνειες (HyperSurface) είναι τεχνητά – επίπεδα υλικά (μετα-υλικά) που κατασκευάζονται με την τεχνολογία των  ηλεκτρονικών πλακετών σε συνδυασμό με ενεργά ηλεκτρονικά στοιχεία.

Περιλαμβάνουν ένα σύνολο από επίπεδες στοιχειό-κεραίες επί της επιφάνειας. Συνάμα, έξυπνοι νάνο-δικτυωμένοι μικροί  επεξεργαστές μπορούν να ελέγχουν τη ροή ρεύματος μεταξύ των κεραιών, δημιουργώντας διαφορετικές ηλεκτρομαγνητικές συμπεριφορές, όπως είναι η  αντανάκλαση σε μη-φυσιολογικές κατευθύνσεις, η πλήρης  απορρόφηση της  ακτινοβολίας, η  ακριβής  εστίαση  αυτής και γενικά η  τροποποίηση των χαρακτηριστικών της επικοινωνίας.

Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να επιτρέψουν νέες δυνατότητες στο χώρο των ασύρματων επικοινωνιών:

Ηλεκτρομαγνητικά κύματα,  που δε θα  εξασθενούν,  θα  επιτρέπουν  ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων καθώς και την ασύρματη φόρτιση συσκευών σε μεγάλη απόσταση!

Παράλληλα, διάφοροι έξυπνοι τοίχοι με επικάλυψη υπέρ-επιφανειών θα απορροφούν επιλεκτικά και δυναμικά  τις παρεμβολές αποκλείοντας την πρόσβαση σε κακόβουλες πηγές.

Το VisorSurf είναι ένα ερευνητικό έργο διάρκειας 3,5 χρόνων,  που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση  στα πλαίσια του Ορίζοντα Η2020 και το  πρόγραμμα FET OPEN   με συνολική χρηματοδότηση 5,7 εκατομμυρίων  ευρώ. Τα  1,9 εκατομμύρια ευρώ από  είναι η χρηματοδότηση προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το έργο  πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην  Κρήτη.

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει τα τμήματα Πληροφορικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Signal Generix ( Κύπρος),  το Aalto University (Φινλανδία),  το Polytechnic University of Catalonia (Βαρκελώνη-Ισπανία) και το Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration (FhG-IZM, Βερολίνο, Γερμανία).

Το έργο έχει αναλάβει το φιλόδοξο στόχο της κατασκευής  διάφορων υλικών με δυναμική συμπεριφορά και καθοριζόμενη από λογισμικό πρόγραμμα.

Τα  μετά-υλικά και οι μετά -επιφάνειες είναι επί του παρόντος μη προσαρμοστικές, περιορίζοντας την εφαρμογή τους σε μια στατική λειτουργικότητα. Ωστόσο, το VisorSurf στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας υλικού, της υπερ-επιφάνειας, που θα  μπορεί να φιλοξενήσει λειτουργίες μετά -υλικών, οι οποίες περιγράφονται στο λογισμικό πρόγραμμα,. Κατά συνέπεια  θα προσφερθεί η δυνατότητα  της εφαρμογής πολλαπλών λειτουργιών ταυτόχρονα και προσαρμοστικά.

Visosurf -Kύπρος

Οι εταίροι του έργου με τίτλο «VisorSurf: A Hardware Platform for Software-driven Functional Metasurfaces», συναντήθηκαν στις 29-30 Ιανουαρίου 2019 στη Λεμεσό της Κύπρου

Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου στο έργο «VisorSurf» προέρχεται από τρείς ερευνητικές ομάδες, οι οποίες καθοδηγούνται από τον καθηγητή Ανδρέα Πιτσιλλίδη και τον αναπληρωτή καθηγητή Ιούλιο Γεωργίου.

Ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης ηγείται του Ερευνητικού Εργαστηρίου Δικτύων του Tμήματος Πληροφορικής, το οποίο εργάζεται για την ανάπτυξη των πρωτοκόλλων επικοινωνίας των πρωτοτύπων.

Το ίδιο εργαστήριο συμμετέχει δυναμικά στη διερεύνηση της χρήσης των υπέρ-επιφανειών σε καινοτόμες εφαρμογές.

Ο Ιούλιος Γεωργίου ηγείται του Εργαστηρίου Ολιστικής Ηλεκτρονικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το οποίο εργάζεται στη σχεδίαση των εξειδικευμένων μικροτσίπ του προτύπου  των υπέρ-επιφανειών.

Επίσης,  συμμετέχει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Άννα Φιλίππου ως  συν-επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Θεμελιώσεων Υπολογιστικών Συστημάτων και Θεωρητικής Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής, το οποίο εργάζεται για την επαλήθευση της ορθότητας, καθώς  και για  την  ανάλυση της απόδοσης των υπό ανάπτυξη πρωτοκόλλων.

Το έργο VisorSurf  μέσα σε  δυο χρόνια  έχει  επιδείξει σημαντική αναγνωρισιμότητα σε κορυφαία επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.

Ακόμη, έχει προχωρήσει σε διεθνείς εκπαιδευτικές δράσεις στο  νέο τομέα έρευνας που εισάγει το έργο (http://www.visorsurf.eu/publications/).

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.