Bαλεντίνος Τσίλογλου – «Από που προέκυψε αυτό;»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Μόσχοβο και στον «Τυπολόγο»

Βαλεντίνος Τσίλογλου - Δείπνο Βασιλισσών

«Υπάρχει χωρισμός μόνο με κλάμα; Δεν υπάρχει! Όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί στη ζωή του, το γκροτέσκο στοιχείο, χωρίς να γνωρίζει απαραίτητα τη λέξη. Βιώνει απλά τη κατάσταση», λέει ο ηθοποιός- συγγραφέας και σκηνοθέτης Βαλεντίνος Τσίλογλου για το έργο «Δείπνο Βασιλισσών»

«Από προέκυψε αυτό;».Η  ερωτηματική αυτή ατάκα αποδίδει καίρια τα όσα συμβαίνουν στη «μαύρη» κωμωδία «Δείπνο Βασιλισσών»,που έγραψε -σκηνοθέτησε ο πολυσχιδής δημιουργός Βαλεντίνος Τσίλογλου, ο οποίος μίλησε στο δημοσιογράφο Νίκο Μόσχοβο και δη στον «Τυπολόγο» για την παράσταση αυτού του έργου, που δίδεται στις 9.15 το βράδυ της κάθε Πέμπτης στο Θέατρο ΠΚ (συμβολή των οδών Πυώ Ρενέ 2 και Κασομούλη 30,Στάση Μετρό, Νέος Κόσμος) στην Αττική.

Ο σκηνοθέτης,ηθοποιός και συγγραφέας Βαλεντίνος Τσίλογλου μίλησε για τη δική του,«ανορθόδοξη» οικογένεια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη «μαύρη» κωμωδία, ΄στο χιούμορ και στην ανατροπή, στο γκροτσέκο,καθώς και στην ίδια τη ζωή.

Η κουβέντα με αφορμή το «Δείπνο Βασιλισσών» (σ.σ. «ανεβαίνει» για 2η χρονιά) εκτυλίχθηκε ως εξής:

Δείπνο Βασιλισσών- Φωτογραφία:Full Frame Photography

Οι χαρακτήρες του έργου αποδίδονται στην υπερβολή, αλλά είναι γυναίκες, που συναντάμε και γνωρίζουμε καθημερινά. Φωτογραφία:Full Frame Photography

Ο όρος «ασυνήθιστη οικογένεια»  έχει «φορτιστεί» θετικά ή αρνητικά μέσα στην κοινωνία. Πως εμπνευστήκατε αυτή ακριβώς την οικογένεια; Σας δόθηκαν ερεθίσματα από την ελληνική πραγματικότητα;

«Για μένα ότι «ασυνήθιστο» είναι αγαπητό και ξεχωριστό. Η δική μου, «ανορθόδοξη» οικογένεια απαρτίζεται από γυναίκες της διπλανής πόρτας,που η κάθε μια έχει το δικό της, χαρακτήρα, τη δική της,προσωπικότητα και τη δική της, «τρέλα». Οι χαρακτήρες του έργου αποδίδονται στην υπερβολή, αλλά είναι γυναίκες,που συναντάμε και γνωρίζουμε καθημερινά. Τα ερεθίσματα μου, δεν είναι μόνον η Ελληνική πραγματικότητα, είναι η Ευρωπαϊκή, είναι η παγκόσμια. Πρέπει να γίνουμε σιγά σιγά πολίτες του κόσμου, όσον αφορά στη τέχνη».

Το να συνδέσει κανείς  σουρεαλιστικά δρώμενα επί της σκηνής με ελληνικά τραγούδια είναι σαν περπατάς σε ένα «τεντωμένο σκοινί». Τελικά φαίνεται πως πέτυχε το εγχείρημα. Τι έχετε αποκομίσει από αυτήν την εμπειρία;

«Δε θεωρώ ότι ήταν δύσκολο εγχείρημα κι ούτε χρειάστηκε πολύ σκέψη. Κατά τη διάρκεια των προβών, μου ερχόντουσαν στο μυαλό τραγούδια  του 1980 και  του 1990 και απλά τα προσάρμοσα στο κείμενο. Μου αρέσει η υπερβολή και αυτά τα ξαφνικά  σουρεαλιστικά ξεσπάσματα της Κλεοπάτρας επί της σκηνής είναι τα αγαπημένα μου».

 Βαλεντίνος Τσίλογλου- Δείπνο Βασιλισσών-Φωτογραφία:Full Frame Photography

«Το «Δείπνο Βασιλισσών» είναι από μόνο του, μια ανατροπή. Μη ξεχνάμε, μιλάμε για ένα δείπνο που δεν γίνεται ποτέ, από μόνος του, ο τίτλος είναι μια ανατροπή», λέει ο σκηνοθέτης-συγγραφέας και ηθοποιός Βαλεντίνος Τσίλογλου. Φωτογραφία:Full Frame Photography

 Πως  η γελοιογραφική υπερβολή (δηλαδή το γκροτέσκο) μπορεί να αποδώσει τις πιο μαύρες πτυχές της κοινωνικής ζωής και να καταφέρει τον κόσμο να γελάσει;

«Με απίστευτη άνεση! Υπάρχει γάμος χωρίς κλάμα και κηδεία χωρίς γέλιο; Δεν υπάρχει!

Υπάρχει χωρισμός μόνο με κλάμα;Δεν υπάρχει! Όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί στη ζωή του, το γκροτέσκο στοιχείο, χωρίς να γνωρίζει απαραίτητα τη λέξη. Βιώνει απλά τη κατάσταση».

«Το χιούμορ είναι σχεδόν πάντα μακιγιαρισμένος θυμός», έχει πει ο συγγραφέας Stephen King. Μήπως είναι και μια κατάσταση εκτόνωσης από την οποιαδήποτε έκρηξη;

«Θα συμφωνήσω απόλυτα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο «Δείπνο Βασιλισσών».Η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη στο φινάλε του έργου και δε ξέρουν οι χαρακτήρες πως να αντιδράσουν, έτσι χρησιμοποιούν το χιούμορ ως ξέσπασμα».

Ποια ατάκα από το «Δείπνο Βασιλισσών»  αποδίδει τις ανατροπές, που συμβαίνουν στη ζωή μας;

«Το «Δείπνο Βασιλισσών» είναι από μόνο του, μια ανατροπή. Μη ξεχνάμε, μιλάμε για ένα δείπνο που δεν γίνεται ποτέ, από μόνος του,ο τίτλος είναι μια ανατροπή. Τώρα, αν θέλετε μια ατάκα από το έργο θα πω κάτι απλό, που λέγεται συνέχεια και στη καθημερινότητα μας,«πως προέκυψε αυτό»;».

Θα τολμούσατε να ανεβάσετε το «Δείπνο Βασιλισσών» σε ένα ανοικτό χώρο με σουρεαλιστικά στοιχεία κι αν ναι σε ποιο;

«Το Δείπνο θα ταίριαζε απόλυτα να ανέβει σε ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Εθνική Πινακοθήκη ή ακόμα και στη «Μεγάλη Βρετάνια» το ξενοδοχείο. Σε ανοιχτό χώρο χωρίς στέγαση, όχι».

Ποια άλλη μαύρη κωμωδία Έλληνα ή ξένου συγγραφέα θα ήταν «όνειρο ζωής» για το Βαλεντίνο Τσίλογλου;

«Έχω στο μυαλό μου τα τελευταία χρόνια μια μαύρη κωμωδία,που «φλερτάρω» με το ανέβασμά της,στο θεατρικό σανίδι του Κέζερλινγκ, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην πω το τίτλο της, γιατί όποτε το κάνω αυτό, ανεβαίνει από άλλους θιάσους».

Δείπνο Βασιλισσών- Φωτογραφία:Full Frame Photography

«Ευτυχία και παράλογο είναι δυο παιδιά της ίδιας γης».Φωτογραφία:Full Frame Photography

 Μια που μιλάμε για γκροτσέκο και για σουρεαλισμό. Πόσο τελικά το παράλογο έχει μπει στην ζωή όλων;

«Θα πω μόνο μια φράση που έχω διαβάσει:

«Ευτυχία και παράλογο είναι δυο παιδιά της ίδιας γης. Είναι αχώριστα. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η ευτυχία γεννιέται αναγκαστικά από την παράλογη ανακάλυψη. Συμβαίνει, επίσης, το αίσθημα του παραλόγου να γεννιέται από την ευτυχία».

Με τα θεατρικά δεδομένα, θα μπορούσατε, να σκιαγραφήσετε το «Δείπνο Βασιλισσών» ως ένα «μαύρο» μιούζικαλ;

«Να πούμε ότι είναι μιούζικαλ η παράσταση, έτσι όπως έχει αποδοθεί και παρουσιαστεί στο κοινό, όχι. Να γίνει μιούζικαλ,όμως,θα μπορούσε άνετα».

Η ανατροπή μπορεί  να έρθει στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Πως, όμως, το τραγικό μπορεί να γίνει κωμικό;

«Με απόλυτη άνεση, όπως και το κωμικό,  μπορεί να γίνει τραγικό».

Νομίζετε πως το glamorous έχει επισκιάσει τα πραγματικά δεδομένα της ζωής;

«Αυτό έχει να κάνει όχι με το πορτοφόλι του καθενός, αλλά με το τρόπο που θέλει να ζήσει. Μπορείς να είσαι glamorous και να μη ξοδεύεις πολλά χρήματα. Ωστόσο,βρισκόμαστε στο 2019 και οδεύουμε στο 2020 πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους και να κοιτάξουμε μπροστά.

Τα δεδομένα της πραγματικότητας αλλάζουν συνεχώς. Η τηλεόραση από μόνη της,με τα shows που παρουσιάζει και τις στυλιστικές επιλογές των παρουσιαστών – κριτών, επιβάλει νέα πρότυπα «ζωής» και θέλοντας ή μη η τηλεόραση είναι το μέσο, το οποίο ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόσμο. Αναγκαίο κακό, λοιπόν, ο νέος τρόπος ζωής».

Μια που μιλάμε για το δεύτερο χρόνο παραστάσεων του έργου «Δείπνου Βασιλισσών»; Βλέπετε αυτό το θεατρικό ταξίδι να «ταξιδέψει» σε πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού;

«Όπως γνωρίζετε για να ταξιδέψει μια παράσταση σε άλλες πόλεις της Ελλάδος ή του εξωτερικού θα πρέπει να υπάρχει μεγάλο budget, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και χαρούμενοι. Το «Δείπνο Βασιλισσών» είναι μια παράσταση φουτουριστική και φολκλόρ από το παίξιμο των ηθοποιών έως και το σκηνικό και τα κοστούμια.

Κάθε φορά που ανεβαίνει το σκηνικό και το παίξιμο διαμορφώνεται για το χώρο που θα ανέβει το έργο. Είναι δύσκολο να «πακεταριστεί» και να ταξιδέψει,λοιπόν, απ’ όλες τις απόψεις. Μόνο τα κοστούμια που αλλάζουμε επί σκηνής δεκαοχτώ στο σύνολο χρειάζονται ένα αυτοκίνητο».

Δείπνο Βασιλισσών

Μια μαύρη κωμωδία με ανατροπές

Facebook page: https://www.facebook.com/deipnovasilisswn

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.