Τύχη

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

23:10:56,05/22/2019
Tύχη-Φωτογραφία από kachi στο Pixabay

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράφει για την έννοια της τύχης. Φωτογραφία από kachi στο Pixabay

Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος. «Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς».Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

 Η τύχη είναι θεότητα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας,  η οποία παριστάνονταν ως γυναίκα που κρατούσε το κέρας της Αμάλθειας και προσωποποιούσε την ευμάρεια και τον πλούτο μιας πόλης.Η αντίστοιχη θεότητα της Ρώμης ήταν η Φουρτούνα. Γονείς της,  θεωρούνταν ο Ερμής και η Αφροδίτη, ενώ θεωρούνταν προστάτιδα των πόλεων κατά την ελληνιστική περίοδο. Ως τύχη ορίζεται η σύμπτωση των γεγονότων.

Η τύχη είναι μία έννοια παρεξηγημένη. Πολλοί θεωρούν ότι η τύχη έρχεται από μόνη της, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Όμως,ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι σωστό,  θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι αρκετή για την πρόοδο κάποιου.

Μπορεί να δίνει την πρώτη εκκίνηση, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται εξυπνάδα και δραστηριότητα, καθώς και δημιουργικότητα.Αλλά και εμείς νιώθουμε πιο δυνατοί, όταν ξέρουμε ότι η προσωπική άνοδός μας, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, κι όχι μόνο ευμενών συμπτώσεων, καθώς  και τύχης.

Η τύχη μπορεί να είναι και μία ουτοπία που την μεγάλη φήμη της, τη χρεωστάει στην προπαγάνδα που της κάνουν οι «άτυχοι».

Οι τυχεροί από την άλλη διαφημίζουν την τύχη τους, και ως προσωπική ικανότητα.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν ,βέβαια, περισσότερες ευμενείς συμπτώσεις για κάποιους, αλλά είναι και θέμα να γίνουν αντιληπτές. Καθώς και να αξιοποιηθούν σωστά. Είναι, επίσης, και  το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος την καλοτυχία ή την κακοτυχία. Αν θεωρούμε τον εαυτό μας,  τυχερό τότε όλα βαίνουν θετικότερα με τη θετική ενέργεια, που εκπέμπουμε.

Ο τολμηρός άνθρωπος, που ρισκάρει,  έχει – επίσης – περισσότερες πιθανότητες να είναι τυχερός,  γιατί δεν αφήνει τις ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.

Ο Μέναδρος θεωρούσε την τύχη ως αποτέλεσμα σωστής φρόνησης. Ο Ηράκλειτος πίστευε ότι είναι θέμα ήθους και το ήθος προέρχεται από την παιδεία. Η παιδεία μας κάνει να φιλοσοφούμε τις ατυχίες της ζωής.

Έτσι να παίρνουμε δύναμη και να μην απογοητευόμαστε.

Εξάλλου,οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ως έμβλημα τους, το «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ». Οι ατυχίες τους, κινητοποιούσαν τις προσπάθειές τους.

Δε  θα πρέπει να θεωρούμε μία ατυχία ως προσωπική αδυναμία μας,αλλά ως αρνητική εξέλιξη των ενεργειών μας. Να μην μας παίρνει από κάτω και να προσπαθούμε να διορθώνουμε τις όποιες ατυχίες μας συμβαίνουν.

Να τις υπομένουμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους.Και να σκεφτόμαστε και το ενδεχόμενο μία ατυχία μπορεί στο βάθος του χρόνου να αποδειχθεί τύχη.

 Μπορεί κάτι να φαίνεται αρχικά τυχερή έκβαση,  αλλά το μέλλον να αποδείξει το αντίθετο. Εξάλλου, τα πάντα αλλάζουν, όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος.

 Η ζωή απαιτεί προσαρμογή και αναπροσαρμογή. Ως εκ τούτου και η τύχη μεταβάλλεται. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι άτυχος είναι αυτός,  που δεν υπομένει την τύχη του,  ενώ τυχερός αυτός που έχει την ικανότητα να την υπομένει. Άρα είναι θέμα οπτικής αντίληψης των γεγονότων.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.