Οι τραυματισμοί στο κεφάλι και στο λαιμό αποτελούν περίπου το 28% όλων των τραυματισμών των οδηγών – αναβατών ενός ηλεκτρικού σκούτερ
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:46:00,10/13/2020

«Ως γιατρός, θα συνιστούσα σε άτομα που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο μεταφοράς να φορούν κράνος και να εφαρμόζουν την ίδια προσέγγιση με την οδήγηση του αυτοκινήτου», λέει η ειδικός του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής της κεφαλής και του αυχένα στο Henry Ford Health System, Samantha Tam.Φωτογραφία από Janik Lipke από το Pixabay
Τον κώδωνα του κινδύνου, για τον αυξανόμενο αριθμό τραυματισμών που προκαλούνται από την οδήγηση ηλεκτρικών σκούτερ κρούει γιατρός του Henry Ford Health System λέγοντας ότι οι αναβάτες θα πρέπει να φορούν τουλάχιστον κράνος, ενώ το χαρακτηρίζει ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Λαιμού, Kathleen Yaremchuk, MD, μελέτησε τους τραυματισμούς, που σημειώθηκαν με ηλεκτρονικό σκούτερ.
Η ίδια λέει πως μια ανασκόπηση των επισκέψεων που έγιναν την τελευταία τριετία στα επείγοντα περιστατικά τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει ότι οι τραυματισμοί των οδηγών ενός ηλεκτρονικού σκούτερ έχουν αυξηθεί σημαντικά με πολλά από αυτά να συσχετίζονται με τους τραυματισμούς στο κεφάλι και στον αυχένα!
Η μελέτη περιγράφει το πώς έχουν αλλάξει οι τύποι τραυματισμών που περιλαμβάνουν τη διάσειση, τα κατάγματα τους ερεθισμούς, τις εκδορές, τις ρήξεις και τους τραυματισμούς εσωτερικών οργάνων από τη διάθεση εκ του Σεπτεμβρίου του 2017 των συστημάτων ηλεκτρικών σκούτερ στο κοινό.
Η ανάλυση της μελέτης σχετικά με τον τύπο των τραυματισμών δείχνει ότι οι τραυματισμοί στο κεφάλι και στο λαιμό αποτελούν περίπου το 28% των συνολικών τραυματισμών. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν κατά ηλικιακές ομάδες από το 2009 έως και το 2017 και έδειξαν ότι οι ασθενείς ηλικίας 17 ετών και κάτω αποτελούσαν την πιο τραυματισμένη ηλικιακή ομάδα.
Μετά το 2017, όμως, οι άνθρωποι των ηλικιών 18 έως και 44 ετών έγιναν η πιο τραυματισμένη ηλικιακή ομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τραυματισμοί με ηλεκτρικά σκούτερ συμβαίνουν κυρίως σε πιο ηλικιωμένους χρήστες.
«Έχω δει τους αναβάτες να μη φορούν κράνη, δύο ή τρεις αναβάτες σε ένα ηλεκτρικό σκούτερ να μετακινούνται απερίσκεπτα μέσα και έξω από την κίνηση. Ο αριθμός των τραυματισμών που βλέπουμε θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας της οδήγησης αυτών των τρόπων μεταφοράς », λέει η ανώτερη συγγραφέας του άρθρου της μελέτης, Dr. Yaremchuk.
Τα αποτελέσματα της αναδρομικής μελέτης του Henry Ford Health System παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας .
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι από την εισαγωγή των ηλεκτρικών σκούτερ – μηχανοκίνητων οχημάτων που μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και τα 56 χιλιόμετρα την ώρα, έχουν αυξηθεί οι τραυματισμοί, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από τη φθηνή και βολική μορφή μεταφοράς που χρησιμοποιείται κυρίως σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές.
«Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει να εκπαιδεύσει τους χρήστες των ηλεκτρικών σκούτερ σχετικά με τις πιθανότητες σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι και στο λαιμό, καθώς και τις προφυλάξεις ασφαλείας που θα πρέπει να λάβουν», λέει η Δρ Yaremchuk.

«Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει να εκπαιδεύσει τους χρήστες των ηλεκτρικών σκούτερ σχετικά με τις πιθανότητες σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι και στο λαιμό, καθώς και τις προφυλάξεις ασφαλείας που θα πρέπει να λάβουν», λέει η Δρ Yaremchuk. Φωτογραφία από Kristof Topolewski από το Pixabay
Τα ηλεκτρικά σκούτερ αποτελούν μέρος της επανάστασης της μικροκινητικότητας που ονομάστηκε «μέλλον των αστικών μεταφορών» και αναφέρεται σε μια σειρά μικρών, ελαφρών οχημάτων που περιλαμβάνουν τα ποδήλατα, τα Ebikes, τα ηλεκτρικά σκούτερ και skateboards, τα κοινόχρηστα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά ποδήλατα με πεντάλ.
Στη μελέτη αναγράφεται πως σε δεδομένα που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν το 2019 από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2019 αναφέρθηκαν περισσότεροι από 100.000 τραυματισμοί επιβαινόντων ηλεκτρικών σκούτερ.
Από το 2009 έως και το 2017 παρέμεινε σχετικά σταθερή η συχνότητα των τραυματισμών. Από το 2017, που υλοποιήθηκαν προγράμματα ηλεκτρικών σκούτερ βρέθηκε ότι η συχνότητα των συνολικών τραυματισμών αυξήθηκε κατά 3,5 φορές. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι και στο λαιμό αυξήθηκαν κατά 4,5 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αναλυτικότερα, η μελέτη έδειξε ότι:
Το 28% των ατόμων υπέστησαν τραύματα στο κεφάλι και στο λαιμό, δηλαδή 25.562 από τους 92.353 ασθενείς,που ήρθαν στα επείγοντα του Henry Ford Health System.
Λίγο περισσότερο από το 10% εξ αυτών (9.994 άνθρωποι) χρειάστηκαν νοσηλεία.
Οι θάνατοι από το ηλεκτρικό σκούτερ ήταν λίγο πάνω από το 0,1% (105),αλλά κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν οφείλεται άμεσα σε τραυματισμούς στο κεφάλι και στο λαιμό.
«Ως γιατρός, θα συνιστούσα σε άτομα που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο μεταφοράς να φορούν κράνος και να εφαρμόζουν την ίδια προσέγγιση με την οδήγηση του αυτοκινήτου», λέει η ειδικός του Henry Ford Health System, Samantha Tam, MD ,η οποία υπογράφει κι αυτή το άρθρο της μελέτης.
Η έρευνα για την ασφάλεια έχει δείξει ότι τα ατυχήματα με ηλεκτρικά σκούτερ περιλάμβαναν τα αυτοκίνητα ή τα εμπόδια εδάφους,όπως είναι τα κράσπεδα,οι στύλοι και τα καλύμματα φρεατίων.
Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν σε ατυχήματα περιλαμβάνουν μηχανικά προβλήματα,όπως είναι τα φρένα και οι τροχοί. Η αναστάτωση των αναβατών ήταν ακόμη ένας παράγοντας.
©Typologos.com 2020