Τραγούδι και νόσος Πάρκινσον – Νέα έρευνα
Αποκάλυψη των συνδέσεων μεταξύ του τραγουδιού
και της νόσου του Πάρκινσον
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
20:21:54,02/21/2022

Η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την υγεία και τη θεραπεία.Φωτογραφία από Elf-Moondance από το Pixabay
Σε ένα μικρό εργαστήριο διακοσμημένο με μια αφίσα με πολύχρωμες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου εργάζεται η αναπληρώτρια καθηγήτρια κινησιολογίας και μουσικοθεραπεύτρια του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα των Η.ΠΑ., Elizabeth Stegemoller Ph.D., η οποία «χτυπά» το κουμπί ενός χρονομέτρου για να καταγράψει το πόσο καιρό μπορεί μία συμμετέχουσα στη μελέτη της, δύναται να διατηρήσει τον ήχο φωνήεντος «αχ» πριν να πάρει μια ανάσα.
Οι συνδέσεις
μεταξύ της μουσικής και της υγείας
Το χρονόμετρο «τρέχει» μερικές φορές, προτού η κ. Stegemoller προχωρήσει στη μέτρηση του εύρους του τόνου και της έντασης του ήχου της συμμετέχουσας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο τηλέφωνό της. Η κ. Stegemoller είναι μια επιστήμων, που εδώ και χρόνια εξερευνά τις συνδέσεις μεταξύ της μουσικής και της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται προσωπικά για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το τραγούδι να αποτρέψει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, της δεύτερης πιο κοινής νευροεκφυλιστικής διαταραχής στις Η.Π.Α. Σημειωτέον ότι η Global Burden of Disease Study του 2015 υπολόγισε ότι μπορεί να υπάρχουν σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι με Πάρκινσον μέχρι και το 2040 σε όλο τον κόσμο!
Έρευνα για το πως μπορεί
το τραγούδι να βοηθήσει τα άτομα με Πάρκινσον
Η ομάδα της κ. Stegemoller στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα εξασφάλισε ήδη μια τριετή επιχορήγηση από το Εθνικό Κληροδότημα Τεχνών των Η.Π.Α. και ξεκινά μια εις βάθος- ολοκληρωμένη μελέτη για να προσδιορίσει τους υποκείμενους μηχανισμούς με τους οποίους το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και την κατάποση στα άτομα με νόσο του Πάρκινσον!
Επίσης, οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν ενδελεχώς τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα και τους βιολογικούς δείκτες του στρες, καθώς και της φλεγμονής, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το πώς τα κοινωνικά οφέλη της εκφώνησης του τραγουδιού μαζί με άλλους μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
Μια ολιστική προσέγγιση
Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Από την πλευρά της, η κ. Stegemoller εξήγησε ότι τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά συχνά αυτά είναι ακριβά, ενώ προκαλούν παρενέργειες και δεν αντιμετωπίζουν όλα τα συμπτώματα.
Η ανάπτυξη μιας βέλτιστης μουσικοθεραπείας
«Ένα φάρμακο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος κινείται, αλλά στη συνέχεια αυτό το άτομο μπορεί να χρειαστεί να πάρει ένα άλλο φάρμακο για την κατάθλιψη και ένα άλλο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα. Η μουσική μπορεί να μην είναι σε θέση να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα, αλλά η ανάπτυξη μιας βέλτιστης μουσικοθεραπείας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, το επίπεδο του άγχους τους, τη σχέση και τις κοινωνικές εμπειρίες τους, την κατάθλιψη και το άγχος», δήλωσε η κ. Stegemoller.
Τα σύγχρονα φάρμακα
Τα περισσότερα φάρμακα υπολείπονται σημαντικά στην αντιμετώπιση των βλαβών στην ομιλία, την κατάποση και στην αναπνοή, που αντιμετωπίζουν σχεδόν το 90% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον.
Αυτές οι βλάβες όχι μόνο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, αλλά και διευκολύνουν την είσοδο των υγρών στους πνεύμονες. Χωρίς να διαθέτουν τη μυϊκή δύναμη για να βήξουν, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία από μία εισρόφηση, που αποτελεί τη κύρια αιτία θανάτου στα άτομα με νόσο του Πάρκινσον.
Εξάσκηση των μυών
με το τραγούδι
«Όταν τραγουδάμε είναι σα να κάνουμε διάφορες μικρές ασκήσεις για τους ίδιους μύες που χρησιμοποιούμε, για να καταπιούμε, να αναπνέουμε και να βήξουμε, ώστε να τους κάνουμε πιο δυνατούς και να συνεργαστούν», εξήγησε η κ. Stegemoller.
Το τραγούδι προστατεύει
εκ της πνευμονίας από εισρόφηση
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια κινησιολογίας – μουσικοθεραπεύτρια και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της, «καθοδήγησαν» το 2016 μια πρωτοποριακή μελέτη που έδειξε ότι το τραγούδι μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι της πνευμονίας από εισρόφηση βελτιώνοντας σημαντικά τον έλεγχο της αναπνοής ή της κατάποσης. Οι τότε συμμετέχοντες παρακολούθησαν εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες τραγουδιού επί δύο μήνες και σε μια μελέτη παρακολούθησης, ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη αίσθηση συντροφικότητας με τα άλλα άτομα της ομάδας.
Η νέα μελέτη
«Αυτή η νέα μελέτη συγκεντρώνει πραγματικά πολλές προηγούμενες έρευνες που έχουμε ήδη κάνει, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα φυσικά οφέλη από το τραγούδι, όπως είναι οι ισχυρότεροι μύες κατάποσης.
Θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και τα κοινωνικά οφέλη του ομαδικού τραγουδιού που θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εγκεφαλική δραστηριότητα και στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα στο στρες», σημείωσε η κ. Stegemoller.
Οι ερευνητές συνέλεξαν πρόσφατα το πρώτο σύνολο βασικών δεδομένων από τους συμμετέχοντες στη νέα μελέτη. Θα εκτελέσουν τις ίδιες δοκιμές πριν και μετά από 16 εβδομάδες ομαδικών συνεδριών τραγουδιού την άνοιξη του 2022 , ώστε να παρακολουθήσουν τις αλλαγές.

Τραγούδια με συγκεκριμένους ρυθμούς βοηθούν τους δρομείς και τους καταναλωτές να ορίσουν πιο γρήγορο ρυθμό και ακούγοντας απλά το εναρκτήριο επαναλαμβανόμενο ρεφρέν μιας αγαπημένης μελωδίας από το οποίο μπορεί να απελευθερωθούν ορμόνες για μια καλή αίσθηση! Φωτογραφία από Elf-Moondance από το Pixabay
Πίσω στο εργαστήριο
Ας παρακολουθήσουμε τώρα το τι συμβαίνει πραγματικά στο εργαστήριο:
Η συμμετέχουσα φυσά σε ένα μετρητή αναπνευστικής πίεσης για να μετρήσει τη δύναμη της αναπνοής της, ενώ η κ. Stegemoller πηγαίνει σε ένα ντουλάπι. «Προτιμάς πουτίγκα σοκολάτας ή βανίλιας;», τη ρωτάει η κ. Stegemoller. Η συμμετέχουσα απαντά ότι θα ήθελε σοκολάτα, λέγοντας αστειευόμενη πως είναι μία από τις αγαπημένες της, τροφές
Δοκιμή της κατάποσης
Ύστερα, η κ. Stegemoller τοποθετεί το φλιτζάνι της πουτίγκας σοκολάτας και το κουτάλι στον πάγκο πριν κολλήσει τέσσερα ηλεκτρόδια ηλεκτρομυογραφήματος (EMG) με μικρά πράσινα φώτα στο μπροστινό μέρος του λαιμού της συμμετέχουσας.Μικρές κορυφές εμφανίζονται κάθε φορά σε ένα γράφημα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όταν ο συμμετέχουσα καταπίνει μια κουταλιά πουτίγκα. Ο η κ. Stegemoller ζητά από τη συμμετέχουσα να επαναλάβει τη δοκιμή κατάποσης με νερό.
Δοκιμή της εγκεφαλικής δραστηριότητας
Για τη δοκιμή της εγκεφαλικής δραστηριότητας η κ. Stegemoller ακουμπά ένα «πηνίο μονοπαλμικής διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης» στο κεφάλι της συμμετέχουσας. Έπειτα, η επιστήμονας στέλνει ένα σήμα στον κύριο κινητικό φλοιό της συμμετέχουσας, που είναι μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει τις κινήσεις των χεριών και του στόματος. Τα ηλεκτρόδια ηλεκτρομυογραφήματος στον λαιμό της συμμετέχουσας λαμβάνουν το σήμα, το οποίο εμφανίζεται ως κορυφή στο γράφημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Συλλογή δείγματος αίματος -σάλιου
Κατόπιν, η κ. Stegemoller συλλέγει ένα δείγμα αίματος για να μετρήσει έναν τύπο πρωτεΐνης που συνδέεται με φλεγμονή.
Συλλέγει κι ένα δείγμα σάλιου για τη μέτρηση της ωκυτοκίνης (μιας ορμόνης που υποστηρίζει τους δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους και υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου), καθώς και της κορτιζόλης (μιας ορμόνης, η οποία συσχετίζεται με το στρες.)
Παράλληλα, εξηγεί στη συμμετέχουσα ότι το παρατεταμένο στρες αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματος να αποκρούει τις λοιμώξεις και αυξάνει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει και να σκοτώσει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Τα ίδια τεστ θα γίνουν
και σε άλλους ηλικιωμένους ενήλικες
μη πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον
Τα ίδια τεστ θα γίνουν και ηλικιωμένους- ηλικιωμένες ενήλικες, που δε πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον και οι οποίοι-οποίες δε συμμετέχουν στις ομαδικές συνεδρίες τραγουδιού.
Οι ερευνητές θα ελέγξουν τις πολλές μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους. Έτσι, θα ρωτήσουν όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με:
👩🏼⚕️Τα πρόσφατα γεγονότα της ζωής τους, που τους αύξησαν το άγχος.
👩🏼⚕️Το πόσο καιρό έχουν τη νόσο του Πάρκινσον .
👩🏼⚕️Την προηγούμενη εμπειρία, που είχαν ή όχι στο τραγούδι και στη μουσική.
Η μουσική ως θεραπεία
βασισμένη σε στοιχεία
Μία πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι τα νανουρίσματα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, καταπραΰνουν τα μωρά και τους εξαντλημένους γονείς τους. Τραγούδια με συγκεκριμένους ρυθμούς βοηθούν τους δρομείς και τους καταναλωτές να ορίσουν πιο γρήγορο ρυθμό, ακούγοντας απλά το εναρκτήριο επαναλαμβανόμενο ρεφρέν μιας αγαπημένης μελωδίας από το οποίο μπορεί να απελευθερωθούν ορμόνες για μια καλή αίσθηση!
Η μουσική και οι άλλες μορφές τέχνης κερδίζουν σήμερα συνεχώς την επιστημονική αναγνώριση για τις δυνατότητες, τις οποίες διαθέτουν ως προς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας. Η κ. Stegemoller και οι άλλοι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα λένε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πώς ακριβώς αυτές οι θεραπείες επηρεάζουν το ανθρώπινο σύστημα.
Η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο
για την υγεία και τη θεραπεία
Η κάλυψη αυτού του κενού της γνώσης θα μπορούσε ν’ «ανοίξει τις πόρτες» για περισσότερη χρηματοδότηση στις θεραπείες βασισμένες στη τέχνη και στις αποζημιώσεις με ασφάλιση. Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για το σχεδιασμό θεραπειών που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βελτίωση της συνολικής υγείας των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την υγεία και τη θεραπεία. Αυτό το ερευνητικό έργο θα μας φέρει λίγο πιο κοντά στο να καταλάβουμε το γιατί», είπε η κ. Stegemoller.
©Typologos.com 2022