Το ψυχολογικό θρίλερ «Μετά τη Θήβα» του Δημήτρη Καρακάση στο Θέατρο Αθήναιον

22:52:43,10/19/2019
Μετά τη Θηβα- Φωτογραφία: Ανδρέας Σιαδήμας

Ένα μυστικό βρίσκεται καλά κρυμμένο στο παρελθόν. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιαδήμας

Ανατροπές εμπεριέχει  η ιστορία του ψυχολογικού θρίλερ «Μετά τη Θήβα» του  Δημήτρη Καρακάση, το οποίο παρουσιάζεται από τις 8  το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2019  στο Θέατρο Αθήναιον της Θεσσαλονίκης (Βασιλίσσης Όλγας 35, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης:  2310- 832.060), για λίγες μόνο παραστάσεις. Το έργο είναι  ακατάλληλο  για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα μυστικό  βρίσκεται καλά κρυμμένο στο παρελθόν. Πριν  από δεκαεπτά χρόνια στη Θήβα  πεθαίνει η Ανθή κατά  την ώρα που φέρνει το Θάνο στη ζωή το Θάνο. Λίγες μέρες αργότερα, ο σύζυγος της εκλιπούσας Λάιος  παίρνει το νεογέννητο και φεύγει.

Ύστερα τα δρώμενα  «μεταφέρονται» στο παρόν   στη Θεσσαλονίκη. Είναι η  τελευταία ημέρα πανελληνίων εξετάσεων. Ο Θάνος δίνει το καθοριστικό μάθημα για την εισαγωγή στη σχολή της Ψυχολογίας. Επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή, προκειμένου να βρει την αιτία των συμπτωμάτων, που τον προσβάλουν κάθε φορά,  που έρχεται κοντά σε ανθρώπους.

Ο Λάιος επιστρέφει στο άδειο σπίτι, ύστερα από μια ημέρα ακόμη στο σφαγείο. Δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του Πέτρου, του γυναικολόγου που είχε ξεγεννήσει την Ανθή. Ο Πέτρος δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την κατάσταση του Θάνου. Ο Λάιος θέλει να   διώξει τον επισκέπτη , αλλά δεν  δύναται να  το πράξει,  αφού ο γυναικολόγος μοιάζει να τον εκβιάζει. Ο Θάνος επιστρέφει απογοητευμένος…

Τι αναφέρει ο σκηνοθέτης

«Από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω το κείμενο, ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να το σκηνοθετήσω. Δεν έγραψα απλώς διαλόγους. Περιέγραψα λεπτομερώς τους χαρακτήρες, τις συναισθηματικές αποχρώσεις τους, καθώς και τις κινήσεις τους. Όταν τελείωσα τη συγγραφή, ήταν σα να το είχα ήδη σκηνοθετήσει.

Αρχή όλων ήταν η έμπνευση. Δεν αποφάσισα να γράψω κάτι, αφού παρατήρησα ότι κάποιο θέμα, όπως για παράδειγμα ό,τι αφορά στη Σμύρνη, είναι της μόδας. Ούτε έχω κάποιον συγγενή που είναι μυθιστοριογράφος, έτσι ώστε να μου μπει ο πειρασμός να διασκευάσω κάποιο γνωστό έργο του. Ήρθε η έμπνευση και μετά έγραψα.

Έχοντας μελετήσει κυρίως την αρχαία ελληνική, τη σκανδιναβική και την αμερικανική δραματουργία, μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές στη θεατρική γραφή. Ο ενεργητικός θεατής μπορεί να παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο τις έχω αφομοιώσει. Οι υπόλοιποι μπορούν απλά να απολαύσουν ένα ψυχολογικό θρίλερ. Ένα θρίλερ, στο οποίο 3 άνθρωποι παλεύουν για τα θέλω τους. Και δεν είναι απλά θέλω. Είναι θέλω χωρίς τα οποία δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ενότητα δράσης, τόπου και χρόνου. Κατά αυτόν τον τρόπο ήμουν υποχρεωμένος να εξαντλήσω τις δυνατότητες της υπόθεσης, αντί να καταφύγω στις εύκολες λύσεις που θα προσέφεραν οι συνεχείς αλλαγές. Θεωρώ πως βγήκα κερδισμένος από αυτήν την απόπειρα, καθώς γνώρισα καλύτερα τους 3 χαρακτήρες, και ελπίζω πως το ίδιο θα ισχύει και για τους θεατές.

Ως προς τη σκηνοθεσία της παράστασης θα πω ότι δεν έκανα άλλο από το να συνδυάσω τις αρετές του κειμένου με αυτές των τριών επαγγελματιών ηθοποιών, επάνω σε μια ρεαλιστική βάση. Στη συνέχεια,  πλαισίωσα αυτό το μίγμα με ένα σκηνικό και με τη μουσική ενός νέου συνθέτη, με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της ομοιογένειας. Καμία παραδοξότητα, καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού. Μάλλον το γεγονός ότι έχω γράψει το κείμενο με απήλλαξε από τέτοιου είδους ανάγκες.

Κάπως έτσι έμεινα πιστός στις προτροπές δύο σημαντικών ανθρώπων της τέχνης. Η παράσταση κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητά της. Δε λείπουν το γέλιο, η αγωνία και η συγκίνηση», εξηγεί ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρακάσης.

Μετά τη Θηβα- Φωτογραφία: Ανδρέας Σιαδήμας

Το θρίλερ «Μετά τη Θήβα» είναι ένα έργο, στο οποίο 3 άνθρωποι παλεύουν για τα θέλω τους. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιαδήμας

Ταυτότητα παράστασης

Το κείμενο  έγραψε ο  Δημήτρης Καρακάσης, ο οποίος το σκηνοθέτησε.

Τη μουσική συνέθεσε ο Ηλίας Βαφειάδης.

Το σχεδιασμό και τη κατασκευή  των σκηνικών υλοποίησαν οι Δημήτρης Καρακάσης και Κώστας Χατζηκαλλινικίδης.

Τους φωτισμούς φρόντισε η Ειρήνη Μπουτάρη.

Ειδικός σύμβουλος ήταν ο Ευάγγελος Κατσιούλης.

Τις σκηνές φωτογράφισε ο  Ανδρέας Σιαδήμας, ο οποίος δημιούργησε και το teaser.

Τις δημόσιες σχέσεις  και την  επικοινωνία «κρατά» η Έρη Χριστοφορίδου.

Επί της σκηνής θα βρίσκονται οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιάννης Μόχλας και  Φαμπρίτσιο Μούτσο.

Πληροφορίες

Ο χώρος της παράστασης είναι η Μικρή Σκηνή του Θεάτρου  Αθήναιον  (Βασιλίσσης Όλγας 35).

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 20  Οκτωβρίου 2019.

Κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης: 2310- 832.060 (Θέατρο Αθήναιον) και 2310-  262.051 (Θέατρο Αριστοτέλειον)

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις  20 Οκτωβρίου, 26 και 27 Οκτωβρίου, 2 και 3 Νοεμβρίου, 9 και 10 Νοεμβρίου 2019.

Ημέρες και  ώρες παραστάσεων

Το έργο θα παίζεται στις 9 το βράδυ του Σαββάτου και στις 8 το βράδυ της Κυριακής.

Εισιτήρια

Η γενική είσοδος τιμάται στα 12 ευρώ. Το εισιτήριο των ανέργων, φοιτητών και ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών είναι στα 10 ευρώ. Η τιμή του ομαδικού εισιτηρίου διαμορφώθηκε στα 8 ευρώ.

Προπώληση

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από την ιστοσελίδα TicketServices.gr, το τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 210-72.34.567 και τα καταστήματα Public.Περισσότερα μπορούν οι θεατρόφιλοι να δουν στον εξής ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/theatroathinaion/

Μετά τη Θηβα- Φωτογραφία: Ανδρέας Σιαδήμας

Η παράσταση κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητά της. Δε λείπουν το γέλιο, η αγωνία και η συγκίνηση. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιαδήμας

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρακάσης

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρακάσης πραγματοποίησε σπουδές Ιατρικής και Θεατρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο Τμήμα Θεάτρου η βασική κατεύθυνση ήταν η σκηνογραφία-ενδυματολογία και η βοηθητική  ήτοι ο κινηματογράφος. Ζει και εργάζεται ως ψυχίατρος στη Θεσσαλονίκη.

Εργογραφία

«Αυτεί μέσα του», θεατρικό έργο. Παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένου αναλογίου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρώτη Γραφή».

«Η σκέψη», σενάριο μικρού μήκους. Βραβείο έκδοσης στο διαγωνισμό «microγραφή 2011».

«Βόιτσεκ», παράσταση. Συμμετοχή στην κατασκευή φροντιστηριακών αντικειμένων και κουστουμιών. Διεθνές Φεστιβάλ Praque Quadrennial.

«Ν. Εγγονόπουλος: Επιστολές από τους Φιλίππους στην Καβάλα». Συμμετοχή στη ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών της παράστασης. Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας.

«Παρουσία Β», ψηφιακή ταινία μεγάλου μήκους. Σενάριο – σκηνοθεσία – παραγωγή. «Digital Wave» του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συμμετοχή σε δύο ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Ο Τυπολόγος (https://www.typologos.com/) είναι ένας από τους χορηγούς  επικοινωνίας της παράστασης «Μετά τη Θήβα».

©Τypologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.