Το πρώτο δείγμα πέτρας από τον Άρη
Θα αποκτήσει το Perseverance Rover της NASA
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:39:40,07/21/2021

Μια ανοιχτόχρωμη πέτρα», όπως είναι αυτή που φαίνεται σε αυτήν την εικόνα θα είναι ο πιθανός στόχος για την πρώτη δειγματοληψία από το Perseverance rover. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε στις 8 Ιουλίου 2021, στη γεωλογική μονάδα του σπασμένου τραχέος δαπέδου του κρατήρα Jezero. Photo- Credits: NASA/JPL–Caltech/ASU/MSSS
Το πρώτο δείγμα πέτρας από τον κόκκινο πλανήτη θα συλλέξει το rover «Perseverance – Επιμονή» της NASA και το οποίο θα μεταφέρουν οι μελλοντικές επανδρωμένες προγραμματισμένες αποστολές στη Γη. Ήδη, το επιτελείο της NASA κάνει τελικές προετοιμασίες για το στόχο αυτό.
Ο εξακύλινδρος ρομποτικός γεωλόγος, δηλαδή το ρόβερ «Επιμονή», αναζητά έναν επιστημονικά ενδιαφέρον στόχο σε ένα μέρος του κρατήρα Jezero, που έχει ένα σπασμένο τραχύ δάπεδο!
Αυτό το σημαντικό ορόσημο της αποστολής αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή μέσα στον Αύγουστο του 2021 . Η «Επιμονή» προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero στις 18 Φεβρουαρίου 2021 και η NASA ξεκίνησε την επιστημονική φάση της αποστολής του rover την 1η Ιουνίου, εξερευνώντας ένα κομμάτι δαπέδου με εμβαδόν 1,5 τετραγωνικά μίλια (4 τετραγωνικά χιλιόμετρα ) που μπορεί να περιέχει τα βαθύτερα και πιο αρχαία στρώματα βράχων του κρατήρα Jezero .
Δήλωση αναπληρωτή συντονιστή
«Όταν ο Neil Armstrong πήρε το πρώτο δείγμα από τη «Θάλασσα της Ηρεμίας» πριν από 52 χρόνια, ξεκίνησε μια διαδικασία που θα «ξαναγράψει» ό, τι γνώριζε η ανθρωπότητα για τη Σελήνη», δήλωσε ο αναπληρωτής συντονιστής της επιστήμης στα κεντρικά γραφεία της NASA, Thomas Zurbuchen.
Πως θα γίνει η λήψη
«Έχω κάθε προσδοκία ότι το πρώτο δείγμα της «Επιμονής» από τον κρατήρα Jezero, και αυτά που ακολουθούν, θα κάνουν το ίδιο για τον Άρη. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής της πλανητικής επιστήμης και της ανακάλυψης.
Ο Neil Armstrong χρειάστηκε 3 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα για να συλλέξει το πρώτο δείγμα της Σελήνης. Η «Επιμονή» θα έχει 11 ημέρες για να ολοκληρώσει την πρώτη δειγματοληψία της, καθώς πρέπει να λάβει τις οδηγίες από εκατοντάδες εκατομμύρια μίλια μακριά, ενώ βασίζεται στον πιο περίπλοκο- ικανό- καθαρότερο, μηχανισμό που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα . ήτοι τη δειγματοληψία και σύστημα προσωρινής αποθήκευσης.
Εμπεριέχει όργανα ακριβείας που δουλεύουν μαζί.Η ακολουθία δειγματοληψίας ξεκινά με το ρόβερ να τοποθετεί ό, τι είναι απαραίτητο για τη δειγματοληψία σε απόσταση 7 μέτρων από το ρομποτικό βραχίονα του.
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει μια έρευνα εικόνων, έτσι ώστε η επιστημονική ομάδα της NASA να μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία για τη λήψη του πρώτου δείγματος και έναν ξεχωριστό ιστότοπο του στόχου στην ίδια περιοχή για την «επιστήμη εγγύτητας», τόνισε ο κ. Zurbuchen.
Δήλωση επικεφαλής της επιστημονικής εκστρατείας
«Η ιδέα είναι να πάρουμε πολύτιμα δεδομένα στο βράχο που πρόκειται να δοκιμάσουμε, βρίσκοντας το γεωλογικό δίδυμο και εκτελώντας λεπτομερή in-situ ανάλυση. Στο γεωλογικό διπλό, πρώτα χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι απόξεσης για να καθαρίσουμε τα ανώτερα στρώματα βράχου και σκόνης για να εκθέσουμε φρέσκες- αδιάβροχες επιφάνειες, να το καθαρίσουμε με το Εργαλείο αφαίρεσης σκόνης αερίου και στη συνέχεια να σηκωθούμε κοντά και προσωπικά με τον πυργίσκο μας- τα τοποθετημένα όργανα επιστήμης εγγύτητας SHERLOC, PIXL και WATSON», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής εκστρατείας», Vivian Sun, ειδικός του Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια.

Ο Neil Armstrong χρειάστηκε 3 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα για να συλλέξει το πρώτο δείγμα της Σελήνης. Η «Επιμονή» θα έχει 11 ημέρες για να ολοκληρώσει την πρώτη δειγματοληψία της, καθώς πρέπει να λάβει τις οδηγίες από εκατοντάδες εκατομμύρια μίλια μακριά. Φωτογραφία από PIRO4D από το Pixabay
To προπαρασκευαστικό επιστημονικό στάδιο
«Οι κάμερες SHERLOC και WATSON θα παρέχουν την ανάλυση των ορυκτών και των χημικών του φθαρμένου στόχου. Παράλληλα, η SuperCam θα εκτοξεύει το λέιζερ στην καθαρισμένη επιφάνεια, θα μετρά φασματοσκοπικά και θα συλλέγει άλλα δεδομένα, ενώ το Mastcam-Z θα συλλαμβάνει εικόνες υψηλής ανάλυσης.
Σε συνεργασία, αυτά τα πέντε τεχνολογικά μέσα θα επιτρέψουν να γίνει μία άνευ προηγουμένου ανάλυση γεωλογικών υλικών στο χώρο εργασίας. Αφού ολοκληρωθεί το προπαρασκευαστικό επιστημονικό στάδιο θα περιορίσουμε τα καθήκοντα του ρόβερ για μια ημέρα του Άρη. Αυτό θα επιτρέψει στο ρόβερ να φορτίσει πλήρως την μπαταρία του, για τα γεγονότα της επόμενης ημέρας», εξήγησε η κ. Sun.
H ημέρα της δειγματοληψίας
«Η ημέρα της λήψης θα ξεκινήσει με το βραχίονα χειρισμού δείγματος, που θα ανακτήσει ένα δείγμα σε σωλήνα, θα το θερμάνει και θα το εισάγει σ’ ένα κομμάτι. Μια συσκευή θα μεταφέρει το σωλήνα σε ένα περιστροφικό κρουστικό τρυπάνι στο ρομποτικό βραχίονα της «Επιμονής», ο οποίος στη συνέχεια θα τρυπήσει το άθικτο γεωλογικό «δίδυμο» του βράχου που μελετήθηκε την προηγούμενη ημέρα γεμίζοντας το σωλήνα με ένα δείγμα πυρήνα στο μέγεθος ενός κομματιού μίας κιμωλίας!
Ο βραχίονας της «Επιμονής» θα μετακινήσει το δείγμα στο ρομποτικό όχημα, όπου θα μετρηθεί για όγκο, θα φωτογραφηθεί, θα σφραγιστεί ερμητικά και θα αποθηκευτεί.
Την επόμενη φορά που θα δει κανείς τα περιεχόμενα του σωλήνα του δείγματος, θα βρίσκονται αυτά σε μια καθαρή εγκατάσταση ενός εργαστηρίου στη Γη, όπου θα γίνει για ανάλυση χρησιμοποιώντας επιστημονικά όργανα, που είναι πολύ μεγάλα για να σταλούν στον Άρη», τόνισε η κ. Sun.
Μια απαραίτητη διευκρίνηση
«Όχι κάθε δείγμα που θα συλλέξει η «Επιμονή» δε θα γίνει για την αναζήτηση της αρχαίας ζωής και δεν περιμένουμε ότι αυτό το πρώτο δείγμα πως θα παρέχει την οριστική απόδειξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα βράχια που βρίσκονται σε αυτήν τη γεωλογική μονάδα δεν είναι εξαιρετικές κάψουλες χρόνου για τα οργανικά υλικά, αλλά πιστεύουμε ότι υπήρχαν από τον σχηματισμό του κρατήρα Jezero και είναι απίστευτα πολύτιμα ως δείγματα για να καλύψουν τα κενά στη γεωλογική κατανόηση αυτής της περιοχής . Είναι πράγματα που θα χρειαστούμε απεγνωσμένα να ξέρουμε, αν βρούμε ότι κάποτε υπήρξε ζωή στον Άρη», διευκρίνισε ο επιστήμονας του έργου της «Επιμονής» – καθηγητής Γεωχημείας του Ινστιτούτου Caltech, Ken Farley.
©Typologos.com 2021