Το «Perseverance», o Άρης και η ανθρωπότητα
Η «Επιμονή-Eμμονή» δείχνει το δρόμο για έναν καινούργιο κόσμο
Διάστημα
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
19:02:07,02/19/2021

Γραφική απεικόνιση της προσγείωσης του Perseverance Rover στις 18 Φεβρουαρίου 2021 στον Άρη. Φωτοιγραφία-Πίστωση: NASA / JPL-Caltech
Η επιτυχημένη προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος της ΝASA «Perseverance- Επιμονή ή Eμμονή» την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 μετά από ένα ταξίδι 203 ημερών και διανυθείσας απόστασης 472 εκατομμυρίων χιλιόμετρων δείχνει το δρόμο για έναν καινούργιο κόσμο, που ενδέχεται να δημιουργηθεί μέσα στο μέλλον (κατά τον 22ο – 23ο αιώνα) υπό την προϋπόθεση ότι «δε θα τα κάνουμε εμείς μαντάρα» εδώ στη Γη.
Ο απώτερος στόχος
Νιώθοντας απόλυτα συγκινημένος γράφω αυτό το άρθρο, ζώντας αυτό το μικρό βήμα, που θα «οδηγήσει» αργότερα να κατοικήσει ένα μέρος της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους του ηλιακού συστήματός μας. Διαισθάνομαι πως η επόμενη τεχνολογική «επανάσταση» θα είναι η ανάπτυξη των εφαρμογών για την επιβίωση ανθρώπων στις κοντινές – μακρινές γειτονιές της ηλιακής γωνιάς μας.
Μπορεί η αποστολή Mars 2020 της NASA, που ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου 2020, από το σταθμό Cape Canaveral Space Force στη Φλόριντα των Η.Π.Α. να αφορά σ ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, αλλά φαίνεται πως ο απώτερος στόχος είναι αυτός, αν και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό, που να επιτρέπει τη δημιουργία περιβάλλοντος για τη φιλοξενία μεγάλου όγκου πληθυσμού ακόμα και στη κοντινή Σελήνη.
Η αποστολή
Το Perseverance rover, όμως, θα συλλέξει πολύτιμα δείγματα από τον «κόκκινο πλανήτη» και θα τα φέρει πίσω στη Γη. Βρισκόμενο στον κρατήρα Jezero του Άρη θα προσπαθήσει επί διετία αυτό το ρομποτικό γεωλογικό και αστροβιολογικό όχημα να εξερευνήσει τον βράχο μαζί με τα ιζήματα των αρχαίων λιμνών, καθώς και του δέλτα του Jezero. Συνάμα θα αναζητήσει τυχόν «σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής» στον Άρη.
Τα υπερσύγχρονα όργανα
Τα υπερσύγχρονα όργανα που διαθέτει το διαστημικό rover πέρα από το σκοπό της συγκεκριμένης αποστολής, «βοηθούν» ήδη στην ανάπτυξη πολλών νέων τεχνολογιών, αφού έχει:
♦Τη θερμοηλεκτρική γεννήτρια πολλαπλών αποστολών ραδιοϊσοτόπων ή MMRTG.
♦Επτά πρωτογενή επιστημονικά όργανα.
♦Σύστημα προσωρινής αποθήκευσης δειγμάτων , το οποίο είναι το πρώτο του είδους, που αποστέλλεται στο διάστημα
♦Τη σουίτα αισθητήρων Mars Entry, Descent, and Landing Instrumentation 2 ( MEDLI2 ), που συγκέντρωσε σχετικά δεδομένα με την ατμόσφαιρα του Άρη κατά την είσοδο και το σύστημα πλοήγησης για το έδαφος, το οποίο «οδήγησε» αυτόνομα το διαστημικό σκάφος εν ώρα της τελικής καθόδου!
♦Το Mastcam-Z , δηλαδή ένα ζεύγος φωτογραφικών μηχανών με δυνατότητα μεγέθυνσης στον ιστό ή στην κεφαλή τηλεπισκόπησης του Perseverance, που δημιουργεί έγχρωμες πανοραμικές τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ανάλυσης στο τοπίο του Άρη.
♦Το SuperCam, που θα χρησιμοποιήσει ένα παλμικό λέιζερ για να μελετήσει τη χημεία των πετρωμάτων και των ιζημάτων, ενώ διαθέτει μικρόφωνο, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την ιδιότητα των βράχων.

Το Perseverance Rover. Φωτογραφία- Πίστωση: : NASA / JPL-Caltech
Λοιπές τεχνολογίες
Άλλες τεχνολογίες, που διαθέτει η «Επιμονή- Εμμονή» είναι:
♦Το Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry ( PIXL ) και το Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals ( SHERLOC ),, τα οποία θα συνεργαστούν για τη συλλογή γεωλογικών δεδομένων στον Άρη. Το PIXL θα χρησιμοποιήσει μια ακτίνα τύπου X και μια σειρά αισθητήρων για να ερευνήσει τη στοιχειώδη χημεία ενός βράχου. Το υπεριώδες λέιζερ και το φασματόμετρο του SHERLOC, μαζί με τον Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering (WATSON), θα μελετήσουν τις επιφάνειες των βράχων, χαρτογραφώντας την παρουσία ορισμένων ορυκτών ή οργανικών μορίων, τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ζωής στηΓη!
♦Το Radar Imager for Mars ‘ Suburface Experiment ( RIMFAX ), που είναι το πρώτο ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος της επιφάνειας του Άρη και θα χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκαν τα διαφορετικά γεωλογικά στρώματα με την πάροδο του χρόνου.
♦Την τεχνολογία Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment ( MOXIE ), η οποία θα προσπαθήσει να κατασκευάσει οξυγόνο από λεπτό αέρα στην αδύναμη και κυρίως ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα του κόκκινου πλανήτη.
♦Το όργανο Mars Environmental Dynamics Analyzer ( MEDA ). που θα παρέχει βασικές πληροφορίες για τον σημερινό καιρό, το κλίμα και τη σκόνη στον Άρη.
Το ελικόπτερο
Επίσης, το ρόβερ διαθέτει:
♦Το ελαστικό Ingenuity Mars Helicopter, που θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Το ελικόπτερο προβλέπεται να αναπτυχθεί στην επιφάνεια του Άρη μετά από δίμηνη δοκιμή όλων των συστημάτων της «Επιμονής».
Το ρόβερ θα χαρακτηρίσει τη γεωλογία και το παρελθοντικό κλίμα του πλανήτη «ανοίγοντας το δρόμο» για την ανθρώπινη εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη.
Οι μεταγενέστερες αποστολές
Οι μεταγενέστερες αποστολές της NASA, που θα γίνουν σε συνεργασία με τον ESA, θα στείλουν διαστημόπλοια στον Άρη για να συλλέξουν αυτά τα προσωρινά αποθηκευμένα δείγματα από την επιφάνεια και να τα επιστρέψουν στη Γη για μια εις βάθος ανάλυση.
Η ανθρωπότητα κάνει το πρώτο βήμα για το μεγάλο άλμα, αφού πρώτα θα υλοποιηθούν οι επανδρωμένες αποστολές Artemis στη γειτονική Σελήνη. Αλήθεια, πόσο μακρινή και πόσο κοντά μοιάζει η εποχή, που ένα μικρό αγόρι έβλεπε από μια ασπρόμαυρη τηλεόραση στις Σέρρες κάτι το μαγικό: Τον άνθρωπο να πατά στη Σελήνη με τις αποστολές «Απόλλων».
Οι σελίδες του νέου πάπυρου των εξερευνήσεων τώρα γράφονται και η γραφίδα με τη μελάνη γράφει, με την «Επιμονή- Εμμονή» να δείχνει το δρόμο του ανθρώπου προς τους πλανήτες της γειτονιάς μας. Η περιπέτεια μόλις άρχισε!
©Typologos.com 2021