Το παραμύθι «Η Παράξενη παρέα του Ορφέα» έγινε παιδική όπερα από το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης

21:39:10,06/15/2019
«Η Παράξενη παρέα του Ορφέα»

Το έμμετρο παραμύθι του δημοσιογράφου, Βασίλη Κάργα, «Η Παράξενη παρέα του Ορφέα» έγινε παιδική όπερα

Το έμμετρο παραμύθι του δημοσιογράφου, Βασίλη Κάργα, «Η Παράξενη παρέα του Ορφέα» («κυκλοφορεί» από τον Εκδοτικό Οργανισμό ΛΙΒΑΝΗ) έγινε όπερα για παιδιά από το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης και το μουσικό  μέρος  παρουσιάστηκε στις 8.30 το βράδυ της  Παρασκευής 14 Ιουνίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο της ακριτικής πόλης.

Πρόκειται για ένα παιδικό μουσικό θέατρο, σε δύο πράξεις, για σόλο φωνές, μικτή χορωδία και ορχήστρα.

«Το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο, γιατί  είναι η πρώτη εξ ολοκλήρου παραγωγή που γίνεται από ένα Δημοτικό ωδείο και αυτό είναι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα.

 Είναι ένα έργο ιδιαίτερα λόγιο, δηλαδή δεν είναι ένα απλοϊκό έργο, με τραγουδάκια,  που θα χαιρόταν να τραγουδήσει ένα νηπιαγωγείο. Είναι ένα έργο, γραμμένο για σχεδόν μεγάλη ορχήστρα, προσαρμοσμένο στις δικές μας, δυνατότητες, με πολλά μουσικά στιλ, γιατί το κάθε  ζωάκι του παραμυθιού  είναι  φορέας μιας προσωπικότητας, καθώς και μιας κοινωνικής κατάστασης», τόνισε η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Μερόπη Κολλάρου.

«Η μουσική είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους ήρωες της αφήγησης, στον χαρακτήρα των οποίων προσπαθεί να διεισδύσει με στόχο την ανάδειξη της φυσιογνωμίας τους.

Προσπάθησα να συγκεραστούν διαφορετικά στυλ και ρυθμούς, όπως είναι το tango, η latin, η jazz και το swing, έως και  το τοπικό θρακικό ιδίωμα, γεγονός που εξοικειώνει το παιδί με διαφορετικά μουσικά ακούσματα.

Πέρα από τη μουσική πλευρά του εγχειρήματος, αξίζει να τονιστεί η σημασία που αποδίδεται στην ανάδειξη των  διαχρονικών ανθρωπιστικών αξιών, όπως είναι η φιλία, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, καθώς  και η οποία είναι διάχυτη σε ολόκληρο το έργο», υπογράμμισε  ο συνθέτης Αργύρης Δεβετζής.

«Η παράξενη παρέα του Ορφέα ευτύχησε, γιατί είναι ένα παραμύθι που «μιλάει» κυρίως για την δύναμη της μουσικής πέρα από τις αξίες της φιλίας, της συντροφικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ευτύχησε, γιατί παρουσιάζεται και αναπτύσσεται μέσα σε ένα χώρο που υμνεί το  χώρο της μουσικής,  μέσα στο δημοτικό Ωδείο της πόλη,» είπε ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Κάργας .

Τη  μουσική σύνθεση της παιδικής όπερας έγραψε ο Αργύρης Δεβετζής, την ορχήστρα και την χορωδία διηύθυνε ο Δημήτρης Κανίδης. Συνολικά συμμετείχαν 50 μαθητές του Ωδείου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Μερόπη Κολλάρου .

Στους στόχους του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης  είναι η παιδική όπερα να ταξιδέψει σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.