Πληροφορίες για το πανέμορφο ζώο ιαγουάρος

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφoυ

Μαύρος Πάνθηρας

Ο Μαύρος Πάνθηρας με το μαγνητικό βλέμμα

Ο ιαγουάρος είναι ένα από τα πιο επιβλητικά, όμορφα και άγρια αιλουροειδή στον κόσμο. Η περιοχή από την οποία κατάγεται είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο αιλουροειδές μετά από το λιοντάρι και την τίγρη σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένα εξαιρετικά όμορφο ζώο με εντυπωσιακό χρώμα,  το οποίο μπορεί να είναι κίτρινο, καφέ ή μαύρο και είναι διανθισμένο από μαύρες βούλες. Ένα πανέμορφο, πραγματικά, και επιβλητικό ζώο,  που θαυμάστηκε και λατρεύτηκε από διάφορους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου(Μάγια), όπως μία θεότητα. Η ύπαρξη και η επιβλητική παρουσία των  ιαγουάρων κατείχε – επίσης –  εξέχουσα θέση στη μυθολογία πολλών πληθυσμών και πολιτισμών, όπως είναι οι Ατζέκοι. Οι ιαγουάροι με μαύρο χρώμα είναι γνωστοί ως οι μαύροι πάνθηρες.

Παρά τη βαθιά τη μοναχική φύση του,  και την ηρεμία που εκπέμπει , παραμένει ένα πραγματικά άγριο ζώο τα δαγκώματα του οποίου επιφέρουν αμέσως το θάνατο, αφού χτυπούν το υποψήφιο θήραμα στο κεφάλι. Αυτό ακριβώς σημαίνει και το όνομά του, «το θηρίο που σκοτώνει με ένα άλμα το θήραμά του».

Η διατροφή του Ιαγουάρου  περιλαμβάνει σαύρες, χελώνες κι αλιγάτορες. Ως αιλουροειδή έχουν μία αξιοθαύμαστη ευλυγισία,  η οποία τους επιτρέπει να κολυμπάνε, να αναρριχώνται, να τρέχουν με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα. Το βάρος του  ιαγουάρου  κυμαίνεται γύρω στα 56-96  κιλά  (υπάρχουν και μεγαλύτερα).

Παρά την αγριότητα που δείχνει – όμως  – στα θύματά της,  δεν αφήνει ούτε αυτή ανεπηρέαστη η δύναμη της μητρότητας , αφού η μητέρα –  ιαγουάρος προσέχει υπερβολικά  τα μικρά της,  ώστε να τα προστατέψει από τους αρσενικούς ιαγουάρους , οι οποίοι και τα σκοτώνουν. Αυτή τη συμπεριφορά τη συναντάμε και σε άλλα είδη αιλουροειδών , όπως την τίγρη. Η κύηση διαρκεί 93 –  100 ημέρες και το θηλυκό γεννάει συνήθως δύο με τέσσερα μικρά.

Το ζώο αυτό με την άγρια ομορφιά ζει περίπου δώδεκα με δεκαπέντε χρόνια. Μπορούμε να το θαυμάσουμε από κοντά στο Αττικό πάρκο.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το ζώο είναι πως, δυστυχώς, αποτελεί πλέον ένα είδος προς εξαφάνιση και το ίδιο να θεωρείται ένα ζώο υψηλού κινδύνου,  ακόμα και για να αφανιστεί τελείως. Αυτό το γεγονός οφείλει να προβληματίσει και να δραστηριοποιήσει παγκόσμιους οργανισμούς ώστε να το προστατεύσουν από το κυνήγι, την εκμετάλλευση και τη βίαιη αφαίρεση της ζωής του,  από ανθρώπους για τους δικούς τους, ωφελιμιστικούς σκοπούς.

Ας ελπίσουμε,  ότι ο πληθυσμός του, θα αυξηθεί μετά από τις απαραίτητες ανθρώπινες παρεμβάσεις και ενέργειες…

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.