Το παλαιότερο DNA στον κόσμο
Aποκαλύπτει πώς εξελίχθηκαν τα μαμούθ
στην εποχή του πάγου!
Eπιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
15:46:57,02/28/2021

Απεικόνιση του μαλλιαρού Μαμούθ το 2018 στο Βασιλικό Μουσείο της Βικτώριας στη Βικτώρια της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Φωτογραφία: Από Thomas Quine – https://www.flickr.com/photos/quinet/44598416660/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80400437
Στον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA, που έχει ανακτηθεί από υπολείμματα ηλικίας έως και 1,2 εκατομμύρια ετών,προχώρησαν τα μέλη μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία). Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature» .
Ένα DNA απίστευτα παλαιό
«Αυτό το DNA είναι απίστευτα παλαιό. Τα δείγματα είναι χίλιες φορές παλαιότερα από τα απομεινάρια των Βίκινγκς, και ακόμη και πριν από την ύπαρξη ανθρώπων και Νεάντερταλ», λέει ο ανώτερος συγγραφέας του άρθρου της έρευνας Love Dalén, καθηγητής της εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής, που χρηματοδοτείται από κοινού από το Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Οι αναλύσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει κι από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α.(NSF), δείχνουν ότι το κολομβιανό μαμούθ που κατοικούσε στη Βόρεια Αμερική κατά την τελευταία εποχή του πάγου ήταν ένα υβρίδιο μεταξύ του μαλλιαρού μαμούθ και μιας προηγουμένως άγνωστης γενετικής γενεαλογίας των μαμούθ. Η διεθνής μελέτη με ηγήτορες τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης παρέχει πολλές νέες πληροφορίες για το πότε και το πόσο γρήγορα προσαρμόστηκαν τα μαμούθ στο κρύο κλίμα.
Mια άγνωστη γενετική γενεαλογία των μαμούθ
Πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, δεν υπήρχαν τα μαλλιαρά μαμούθ κι ούτε τα αντίστοιχα κολομβιανά, καθώς δεν είχαν εξελιχθεί ακόμα.
Οι ερευνητές κατάφεραν τώρα να αναλύσουν τα γονιδιώματα από αρχαία μαμούθ χρησιμοποιώντας το DNA που ανακτήθηκε από τα δόντια των μαμούθ, που βρισκόταν θαμμένα επί 0,7-1,2 εκατομμύρια χρόνια στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας!
Οι αναλύσεις των γονιδιωμάτων έδειξαν ότι το παλαιότερο δείγμα, το οποίο χρονολογούνταν στα 1,2 εκατομμύρια χρόνια, ανήκε σε μια προηγουμένως άγνωστη γενετική γενεαλογία των μαμούθ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μαμούθ της Krestovka αποκλίνει από άλλα μαμούθ της Σιβηρίας, που επιβίωναν πριν από περισσότερα από δύο εκατομμύρια χρόνια.Φωτογραφία από Sabine Löwenberger από το Pixabay
Οι ερευνητές το αναφέρουν ως μαμούθ της Krestovka, με βάση την τοποθεσία όπου βρέθηκε. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μαμούθ της Krestovka αποκλίνει από άλλα μαμούθ της Σιβηρίας, που επιβίωναν πριν από περισσότερα από δύο εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα μαμούθ που ανήκαν στη γενεαλογία των Krestovka αποίκισαν τη Βόρεια Αμερική πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Επιπλέον, οι αναλύσεις δείχνουν ότι το κολομβιανό μαμούθ που κατοικούσε στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής του πάγου ήταν ένα υβρίδιο. Περίπου το ήμισυ του γονιδιώματός του, προήλθε από τη γενεαλογία των Krestovka και το άλλο μισό εξ αυτής του μαλλιαρού μαμούθ.
«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις και να βοηθάς στην υποστήριξη των εξελίξεων στην επιστήμη και τηνανακάλυψη, όπως είναι το πού, το πότε και πώς τα εμβληματικά μαμούθ απέκλιναν στον αρχαίο χιονισμένο πλανήτη μας», λέει η διευθύντρια προγράμματος στο τμήμα περιβαλλοντικής βιολογίας του NSF, Leslie Rissler.
Η μελλοντική έρευνα
Τα νέα αποτελέσματα «ανοίγουν την πόρτα» για ένα ευρύ φάσμα μελλοντικών μελετών γι’ άλλα είδη. Πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια ήταν μια περίοδος, οπότε πολλά είδη επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή ήταν μια χρονική περίοδος σημαντικών αλλαγών στο κλίμα και στη στάθμη της θάλασσας, καθώς και την τελευταία φορά που άλλαξαν θέσεις οι μαγνητικοί πόλοι της Γης Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γενετικές αναλύσεις σε αυτή τη χρονική κλίμακα έχουν μεγάλες δυνατότητες να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερωτημάτων.
«Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα τώρα είναι τo πόσο πίσω μπορούμε να πάμε. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο όριο. Μια υπόθεση θα ήταν ότι θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το DNA ηλικίας δύο εκατομμυρίων ετών και πιθανώς να πάμε ακόμη και πίσω έως και στα 2,6 εκατομμύρια χρόνια. Πριν από αυτό, δεν υπήρχε στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας, όπου θα μπορούσε να διατηρηθεί το αρχαίο DNA», λέει ο Anders Götherström, καθηγητής μοριακής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και κοινός ερευνητής στο Κέντρο Παλαιογενετικής.
©Typologos.com 2021