«Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά στη Θεσσαλονίκη

23:54:34,03/22/2019
Το όνειρο του Σκιάχτρου- Φωτογραφία:Διονύσης Κούτσης

Για την αγάπη, την πίστη, τη δύναμη της θέλησης, τη φιλία, την ομαδικότητα, την απολύτρωση και την ελευθερία «μιλά» «Το Όνειρο του Σκιάχτρου»,το οποίο έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς.Φωτογραφία:Διονύσης Κούτσης

Για την  αγάπη,  την  πίστη,  τη δύναμη της θέλησης,  τη φιλία, την  ομαδικότητα,  την  απολύτρωση και την  ελευθερία «μιλά» «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» , που έγραψε ο Ευγένιος  Τριβιζάς  και το οποίο θα παρουσιαστεί από  τις 4 Μαΐου 2019  ( για  λίγες παραστάσεις) στο θέατρο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης .

Την πρωτότυπη μουσική  έγραψε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας,  ο οποίος για πρώτη φορά στην καριέρα του, δημιούργησε κάτι το μοναδικό για μια παιδική θεατρική παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά! Το έργο σκηνοθέτησαν οι Σπύρος  Καψίλης  – Γιάννης  Παπαθανασίου, ενώ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί  : Ναταλία Δραγούμη, Περικλής Λιανός, Πατρίκιος Κωστής, Ησαΐας Ματιάμπα, Χρύσα Κλούβα, Αγνή Χιώτη και Χάρης Χιώτης.

Η όλη ιστορία αποτελεί ένα  πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο που   πείθει  όλους ότι ακόμα και το πιο ταπεινό σκιάχτρο μπορεί να γίνει πουλί, να απογειωθεί και να φτερουγίσει στα ουράνια, πέρα από κάθε φόβο, καθώς και κάθε φόβητρο. Πότε,  όμως,  μπορεί να συμβεί αυτό;  Απάντηση: Όταν ανατέλλει ο ήλιος της ελευθερίας!

Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της παράστασης αποτελεί το γεγονός  ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε παιδική σκηνή η πρωτοποριακή και φαντασμαγορική τεχνοτροπία τύπου  3Dmapping projection.

Πρόκειται για μια τεχνολογική προσέγγιση, η  οποία  σχεδιάστηκε στο εξωτερικό, ειδικά και αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου, ούτως ώστε οι θεατές να βιώσουν μια ανεπανάληπτη  –  αξέχαστη αισθητική εμπειρία!

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής:

Ο Κυρ – Δίκανος είναι  ένας άτεγκτος γαιοκτήμονας, ο οποίος κατασκευάζει ένα σκιάχτρο και του δίνει μαθήματα αγριάδας. Το σκιάχτρο, όμως, αισθάνεται μοναξιά και πιάνει φιλίες με τα πουλιά που το βαφτίζουν Αχυρούλη, καθώς  και υπόσχονται ότι θα το μάθουν να πετάει.

Όταν ο κυρ-Δίκανος υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μεταμφιέζεται σε σκιάχτρο και ξεσκεπάζει την αλήθεια. Ακολουθεί η σύλληψη και δίκη του σκιάχτρου.

Ο στυγνός Αρχιδικαστής ορίζει ότι  ο Αχυρούλης θα  πρέπει να μείνει έγκλειστος σε ένα ανήλιαγο κελί, ώσπου να φτιάξει χίλια εκατό κλουβιά. Τα φτιάχνει, αλλά καταλαβαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν για φυλακές των φίλων του, των πουλιών, τα καταστρέφει.

Οργισμένος  ο Αρχιδικαστής καταδικάζει το ανυπάκουο σκιάχτρο σε κάψιμο. Το τελευταίο βράδυ στο κελί της φυλακής   ο Αχυρούλης βλέπει ένα όνειρο. Ο Τιτιβούε, ο παλιός φτερωτός φίλος, του εξηγεί γιατί τώρα μπορεί επιτέλους να πετάξει. Στην τελευταία σκηνή μια μοναδική έκπληξη περιμένει  τον δεσμοφύλακα  και τους θεατές του υπέροχου αυτού έργου.

Εμφανίζονται οι Ναταλία Δραγούμη, Περικλής Λιανός, Πατρίκιος Κωστής, Χρύσα Κλούβα, Χάρης Χιώτης, Αγνή Χιώτη και σε ρόλο έκπληξη ο Ησαΐας Ματιάμπα.

Το κείμενο έγραψε ο  Ευγένιος Τριβιζάς.

Πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Μίμης Πλέσσας.

Το έργο   σκηνοθέτησαν οι Σπύρος Καψίλης και Γιάννης Παπαθανασίου.

Την κινησιολογία δίδαξε η Σοφία Μιχαήλ.

Τα κοστούμια σχεδίασε η  Μαρία Φιλίππου.

Τις ειδικές κατασκευές των  κοστουμιών υλοποίησε η Δώρα Κουρτέσα.

Βοηθοί των σκηνοθετών ήταν οι  Κική Σταυριανίδη  καθ  Ειρήνη Καζάκου

Την σκηνογραφία – δημιουργία projection mapping πραγματοποίησε το ABNORMAL STUDIO.

Το Technical mapping equipment υλοποίησε η MAKVISUAL.

Art director είναι ο Αντώνης Θεοδωράκης.

Τη  μουσική διδασκαλία έκανε  ο  Αλέξανδρος Αυλητής.

Ηχολήπτης είναι ο  Αχιλλέας Μουκάνης.

Φωτογράφος είναι ο  Διονύσης Κούτσης.

Make up artist είναι οι   Γιάννης Μπίρης και  Victoria Vamp.

Ισχύουν τιμές για σχολεία και ομαδικά εισιτήρια (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310 –423.925). Η πρεμιέρα για τη Θεσσαλονίκη θα δοθεί στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου 4  Μαΐου 2019 στο Θέατρο «Αριστοτέλειον».

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3 το απόγευμα των Σαββάτων 4 και 11 Μαΐου 2019. Επίσης, θα δοθούν στις 11.30 το πρωί των Κυριακών 5 και 12 Μαΐου 2019. Καθημερινές παραστάσεις θα πραγματοποιούνται για σχολεία.

Η  τιμή του εισιτηρίου διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ (γενική είσοδος). Η παράσταση αποτελεί παραγωγή των Timecode Productions  και Dominus Productions.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.