Tο μεγαλείο του Ρομαντισμού στο «Dark Romance + Edgar Allan Poe»

18:20:55,11/20/2018
Συντελεστές παράστασης για τον Ποε

«Κάποια φορά, μεσάνυχτα, ενώ εμελετούσα/κατάκοπος κι αδύναμος ένα παλιό βιβλίο/ μιας επιστήμης άγνωστης, άκουσα ένα κρότο/ σα να χτυπούσε σιγανά κανείς στη ξώπορτά μου./ «Κανένας ξένος», σκέφτηκα «οπού χτυπά τη πόρτα/ τούτο θα είναι μοναχά και όχι τίποτα άλλο»

Στο μεγαλείο του κινήματος του ρομαντισμού και των ορίων μεταξύ  απόκοσμου – πραγματικότητας «ταξιδεύουν»  οι φιλότεχνοι  μέσα από την παράσταση «Dark Romance + Edgar Allan Poe» , που «ανεβαίνει»  σε σκηνοθεσία της Ξανθής Ταβουλαρέα, στις 9.30 το βράδυ κάθε Δευτέρας και Τρίτης για τη σαιζόν 2018 – 2019 στο θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11, Πλατεία Αμερικής), στην Αθήνα. Ο «Τυπολόγος» (www.typologos.com)  είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.

Στην όλη παρουσίαση συμπράττουν διάφορες μορφές τέχνης με σκοπό να αποδώσουν το έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα και ποιητή, που «εμβάθυνε» όσο κανείς άλλο στα απόκοσμα και στα ονειρικά «μονοπάτια». Οι ηθοποιοί «σκιαγραφούν» τις μικρές ή  μεγαλύτερες απώλειες της ζωής.

Εικαστικά, μουσική, χορός, απαγγελία  και θεατρική δράση εμπλέκονται για να υμνήσουν την απώλεια  των αγαπημένων προσώπων, τα όρια μεταξύ της λογικής και του φανταστικού, τα βαθιά – εσώτερα συναισθήματα. Συνάμα, το θεατρικό «γίγνεσθαι» σχολιάζει την απώλεια της πατρίδας, των σπιτιών, του ελέγχου και των ορίων.

Τη θεατρική δράση «συνοδεύει» η εμφάνιση διάφορων εικαστικών έργων μέσα από μια  video art προβολή του Ζουάν Κούρτις  και   επιλογή των έργων από την ιστορικό τέχνης Δρ. Μαρία Αθανασέκου.

Ο λόγος και η αισθητική  ψυχοσύνθεση του Edgar Allan Poe «συναντά» το εικαστικό σύμπαν με στόχο τα συναισθήματα του κάθε θεατή, ο οποίος παίρνει τα ερεθίσματα μέσα από την κίνηση, το χορό, την απαγγελία και τη μουσική.

Υπεύθυνη για την επιλογή των κειμένων και της σκηνικής   παρουσίασης είναι η Ξανθή Ταβουλαρέα.  Το μουσικό κομμάτι συνέθεσε  ο Νίκος Μαϊντάς, ένας έμπειρος μουσικός, ο οποίος έχει μελοποιήσει πολλούς ποιητές.

Τα κείμενα του  Edgar Allan Pοe  διάλεξε η Δρ.  Μαρία Αθανασέκου (μετάφραση: Γιώργος Βαρθαλίτης).

Τη σκηνοθεσία υλοποίησε η Ξανθή Ταβουλαρέα  με βοηθό τη Βαρβάρα Πεντζερίδου.

Την ξενάγηση στο κίνημα του ρομαντισμού  και τα έργα τέχνης επέλεξε η  Δρ. Μαρία Αθανασέκου.

Το video art αποτελεί έμπνευση του  Ζουάν Κούρτις. Τις φωτογραφίες αποθανάτισε ο Κωνσταντίνος Γρίβας. Τη σύνθεση – ερμηνεία πραγματοποίησε ο  Νίκος Μαϊντάς.   Χορογράφος –  υπεύθυνη της Κίνησης είναι η  Μαρίζα Βινιεράτου. Τον Edgar Allan Poe ενσαρκώνει ο Ηλίας Γκογιάννος. Το χορό και τη performance αποδίδει  η Ευγενία Σιγαλού. Τα κείμενα απαγγέλει η Ξανθή Ταβουλαρέα.

Η γενική είσοδος διαμορφώθηκε στα  12 ευρώ. Το εισιτήριο των ανέργων  και το φοιτητικό «αγγίζει» τα 10  ευρώ. Τα Α.ΜΕ.Α. εισέρχονται δωρεάν.

Λίγα λόγια για τους βασικούς συντελεστές

Ξανθή Ταβουλαρέα

Η Ξανθή Ταβουλαρέα είναι ηθοποιός, σκηνοθέτιδα  και ιδρύτρια του Θεατρικού Σωματείου Ρέον Θέατρο, καθώς και συνεργάτιδα στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Κάποιες παραστάσεις της ίδιας  βασίστηκαν σε ιδέες ή βιβλία: «Ο Μαγικός Αυλός» – Μότσαρτ,  «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» –   Χ.Κρ. Άντερσεν, «Η ώρα του Διαβόλου» –   Φερν. Πεσσόα και  «Η Μαγεμένη Ψυχή» –   Ρομ.Ρολλάν.

Μαρία Αθανασέκου

Η δρ. Μαρία Αθανασέκου είναι ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και  διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Διδάσκει στο Α – Τ.Ε.Ι.  Θεσσαλονίκης και  στο Πανεπιστήμιο Frederick, ενώ  είναι Σ.Ε.Π. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Νίκος Μαϊντάς

Ο Νίκος Μαϊντάς είναι μουσικός, τραγουδιστής και μελοποιός. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Magic de Spell. Ενδεικτικά τραγούδια ή δουλειές αυτής της περιόδου είναι οι «Διακοπές στο Σαράγιεβο», «Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν ‘Οψιν», «Εμένα οι Φίλοι μου» , «Ο Λύκος της ψυχής μου», «Η Όλγα» κι άλλα κομμάτια.  Πλέον, ακολουθεί τη δική του,  προσωπική καλλιτεχνική πορεία.

©Typologos.com 2018

1 Response

 1. Ξανθη Ταβουλαρέα says:

  Σας στέλνω και το τρέιλλερ της παράστασης Dark Romance + Edgar Allan POe
  Ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη

  https://www.youtube.com/watch?v=eVrDt309k0g&t=7s

  Φιλικά
  Ξανθή Ταβουλαρέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.