Το «θρυλικό» έργο «Το Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη «ξαναζωντανεύει» από τις 20 Οκτωβρίου 2019 στο ανακαινισμένο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη

22:31:15,10/04/2019
Το Καπλάνι της Βιτρίνας θέατρο Αμαλία

Το «θρυλικό» έργο «Το Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη «ξαναζωντανεύει» σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη στο Θέατρο Αμαλία

Το  «θρυλικό» έργο «Το  Καπλάνι της βιτρίνας»  της Άλκης Ζέη  «ξαναζωντανεύει» σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία  της  Ανδρομάχης Χρυσομάλη από τις 11.30 το πρωί της Κυριακής  20 Οκτωβρίου 2019 στη παιδική -εφηβική σκηνή του ανακαινισμένου Θεάτρου Αμαλία στη Θεσσαλονίκη. Το έργο θα παρουσιάζεται στις 11.30 το πρωί της  κάθε Κυριακής

Το αριστουργηματικό έργο της Άλκης Ζέη  διασκευάστηκε με τεράστια επιτυχία για το θέατρο από την ηθοποιό, σκηνοθέτρια  και θεατρολόγο Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

«Ανέβηκε», δε,  για πρώτη φορά κατά τη θεατρική περίοδο 2015-2016 στο Θέατρο Βρετάνια  και στο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια υπερπαραγωγή που συγκίνησε τότε περισσότερους από 100.000 θεατές, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι  στις ψυχές των παιδιών ,καθώς  και των ενηλίκων.

Πρόκειται για το θεατρικό εγχείρημα που καταγράφηκε από  το κοινό  και τους κριτικούς ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Χαρακτηρίστηκε, δε, μια  «{άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά» παραγωγή, που είναι αντάξια  του κλασικού πλέον μυθιστορήματος.

Είναι μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και σημαντικούς συντελεστές,  προβολές 3D και Video art,  που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο, καθώς και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ.

Την όλη ατμόσφαιρα μεταδίδουν οι εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, οι οποίες θα μεταφέρουν πάλι τους μικρούς και μεγάλους σε ηλικία φιλότεχνους εκεί στο Λαμαγάρι,  στο «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη.

Η παράσταση  αποτελεί ένα ταξίδι  στα συναισθήματα, στην ψυχή και στην αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, ενώ «χαρτογραφείται»  το καλοκαίρι  του 1936.

Λίγα λόγια για το έργο

To Καπλάνι της Βιτρίνας- Θέατρο Αμαλία

Η παιδική αφέλεια, η αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν εν τη ροή του έργου για να μας μεταδώσουν σε όλους ότι η φιλία, η ανθρωπιά, καθώς και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες

Βρισκόμαστε κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους,  από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο ξάδελφο τους, Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο μάτι του, και την άλλη το μαύρο…

Τι θα συμβεί, όμως, όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο μάτι του; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους;  Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με τη δικτατορία του Μεταξά, όπου  η πραγματικότητα και  το παιχνίδι «συνωμοτούν»,  προκειμένου να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.

Η παιδική αφέλεια, η αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν εν  τη ροή του έργου για να μας μεταδώσουν σε όλους  ότι η φιλία, η ανθρωπιά, καθώς  και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη και η ηθοποιός- σκηνοθέτρια – θεατρολόγος Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη και η ηθοποιός- σκηνοθέτρια – θεατρολόγος Ανδρομάχη Χρυσομάλη

«Το Καπλάνι της βιτρίνας» είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη.  Αποτελεί, δε,  έργο – «σταθμός»  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς θεωρείται  ως  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους.

Επανακυκλοφορεί συνεχώς   από το 1963, ενώ  μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και απέσπασε  διακρίσεις στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αναδεικνύει  τα ιστορικά γεγονότα και την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια η συγγραφέας στην «τρυφερή» παιδική ηλικία της. Η γραφή αποπνέει ρεαλισμό και ενάργεια αλλά και  διακρίνεται από μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, που αποτελεί απόρροια της παιδικότητας της δημιουργού.

«Πήγα με πολύ αγωνία να δω «Το Καπλάνι  της Βιτρίνας»  διασκευασμένο στο θέατρο. Έριξα μια ματιά στην πλατεία. Δίπλα μου , καθόντανε τα παιδιά και τα εγγόνια μου, και λίγο πιο πέρα ξαδέλφια, ανήψια και μικρανήψια. Την ένιωθα την ανυπομονησία τους.

Άνοιξε η αυλαία, μα δεν έβλεπα θέατρο. Είδα τον εαυτό μου , μικρό κοριτσάκι και την αδελφή μου, τον παππού, τις θείες, τους μικρούς φίλους και το μεγαλύτερο ξάδελφό μας. Στο βάθος,  το αγαπημένο μου,  Μαλαγάρι, τη θάλασσα με τα κύματα και κάπου ψηλά το Καπλάνι να με κοιτάζει με το γαλάζιο του, μάτι.

Το μικρό κοριτσάκι – δηλαδή εγώ – να φορεί το φουστανάκι μου, να μιλάει και να κινείται όπως εγώ κι αδελφή μου, το ίδιο. Και ρίγη με τη δικτατορία, όχι την τελευταία, τότε… του Μεταξά και τις μισητές στολές νεολαίας και τα βιβλία που καίγονταν.

Μόνο σαν υποκλίθηκαν οι ηθοποιοί βγήκα από το όνειρο και βούρκωσα και γύρω οι δικοί μου,  μα κι όλος ο κόσμος έμεινε για μια στιγμή βουβός κι ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Δεν ξέρω ποιος συγγραφέας είχε τέτοια τύχη να ξαναζήσει τα παιδικά χρόνια του. Πρέπει να έβαλαν πολλή αγάπη και πολύ κόπο όλοι οι συντελεστές ανεξαιρέτως. Τους ευχαριστώ , λοιπόν,  γι’ αυτό το αξέχαστο ταξίδι», είχε δηλώσει η συγγραφέας Άλκη Ζέη στις 6 Νοεμβρίου 2015  στο Θέατρο Βρετάνια για το πρώτο ανέβασμα της παράστασης από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί:

Σπύρος Σαραφιανός, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Γουσίου, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Βαγγέλης Μάγειρος, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αγγελική Περγαμηνού, Σοφιανός Πεσιρίδης και  Μαρία Βαή.

Συντελεστές

Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία  πραγματοποίησε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια  σχεδίασε ο  Γιάννης Μετζικώφ.

Τη μουσική συνέθεσε ο Μιχάλης Αβραμίδης.

Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

Τις προβολές τύπου  3D και το  Video Art   δημιούργησαν οι  Αλέξανδρος Τσερέπας – Σπύρος Ρασιδάκης.

Τους φωτισμούς φρόντισε η  Ελένη Χούμου.

Την κίνηση επιμελήθηκε η  Ιωάννα Μήτσικα.

Το σκηνογράφο  βοήθησε η  Λίνα Καρανικολάου.

Τα σκηνικά κατασκεύασαν οι Παναγιώτης Λαζαρίδης – Βασίλης Σακκής.

Τη σκηνοθέτρια βοήθησε η Μαργαρίτα Νασιούλα.

To Καπλάνι της Βιτρίνας- Θέατρο Αμαλία

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αναδεικνύει τα ιστορικά γεγονότα και την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια η συγγραφέας στην «τρυφερή» παιδική ηλικία της

Πληροφορίες

Το έργο «ανεβαίνει» στη παιδική-εφηβική Σκηνή του  Θεάτρου  Αμαλία  (οδός Αμαλίας 7, Θεσσαλονίκη – τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2310-84.25.09)  από  τις  20 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί.

Πρωινές παραστάσεις για τα  σχολεία θα πραγματοποιούνται στις 10 το πρωί.

Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες με διάλλειμα

Τα τηλέφωνα για  τις ομαδικές κρατήσεις και τα  σχολεία  είναι τα :  6986-69.16.90 και  6977-06.38.81.

Τιμές εισιτηρίων

Τα εισιτήρια τιμώνται στα  12 (ενήλικες) 10 (παιδικό) και  7 ευρώ (μαθητικό).

Προπώληση εισιτηρίων

Από την Ticket Services- τηλεφωνικά στον αριθμό κλήσης  210 -72.34.567.

Από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.ticketservices.gr, ήτοι:

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-amalia-to-kaplani-tisvitrinas/?lang=el

και σε όλα τα καταστήματα Public.

Από το  ταμείο Θεάτρου Αμαλία  ( τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310-84.25.09)

Η προσφορά προπώλησης των  εισιτηρίων ορίστηκε στα 8 ευρώ, ενώ ισχύει έως  και τις 19 Οκτωβρίου 2019.

Χρονολόγιο στο Facebook: https://www.facebook.com/methexis2010/ .

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.