To φαγητό και περίεργες πληροφορίες
Οι σκέψεις της Μαρίας
Με τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφο – Συγγραφέα
19:47:43,08/31/2020

Περίεργες πληροφορίες σχετικά με το παγωτό κοινοποιεί η δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος.Φωτογραφία από joshuemd από το Pixabay
Το φαγητό δεν είναι μόνον απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου και τη διατήρηση της υγείας του.
Είναι και στοιχείο πολιτισμού, αναδεικνύει την ταυτότητα μίας περιοχής, είναι πολιτιστικό, καθώς και κοινωνικό αγαθό.
Αξίζει να δούμε μερικές παράξενες πληροφορίες για αγαπημένα φαγητά μας.
♥Η ονομασία της μακαρονάδας «πουτανέσκα» προέρχεται από αυτό που οι περισσότεροι… φανταζόμαστε. Σε οίκους ανοχής στην Ιταλία, μετά από την ερωτική συνεύρεση, οι ιερόδουλες ετοίμαζαν μακαρονάδες στους πελάτες, με αποτέλεσμα η ονομασία αυτή να.. επικρατήσει.
♥Στην Αρχαία Αίγυπτο, η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε… γάλα.
♥Από τον Όμηρο πληροφορούμαστε πως υπήρχαν τρία γεύματα στην ημέρα, το «άριστον», το «δείπνον» και το «δόρπον», ενώ στο πρώτο κυριαρχούσε το ψωμί και το κρασί σε μεγάλη ποσότητα. Σε αντίθεση με τους οικονομικά ευκατάστατους, οι άνθρωποι με οικονομικές δυσκολίες, έβρισκαν την τροφή τους, κυρίως από τη φύση.
♥Το παγωτό εκτός από τις κλασικές εκδοχές του, σε διάφορες χώρες έχει κυκλοφορήσει με αρκετές παραλλαγές. Στην Ιαπωνία, οι πιο συνήθεις είναι το κοτόπουλο κι ο… αστακός.
♥Ο Γαληνός χρησιμοποιούσε φύλλα από λάχανο με σκοπό να καταπολεμήσει τις κακοήθειες στο μαστό των γυναικών.
♥Το μέλι αποτέλεσε μία «χρυσή τροφή», η οποία αποτέλεσε και τη βασική τροφή πολλών ανθρώπων. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τρεφόταν αποκλειστικά με μέλι κι.. ακρίδες.
♥Οι κρέπες στο βορειοδυτικό μέρος της Γαλλίας, ήταν το επίσημο γλυκό το οποίο παρασκευαζόταν την ημέρα της Υπαπαντής. Ένας μύθος έλεγε πως την ώρα που γύριζαν την κρέπα στο τηγάνι, έκαναν μία ευχή κα αν εκείνη προσγειωνόταν ομαλά, τότε εκείνη θα γινόταν πραγματικότητα!
♥Ένας μύθος έλεγε πως στην αρχαία Κίνα έτρωγαν το κρέας ωμό. Όταν, ξαφνικά, από μία φωτιά που άρπαξε ξαφνικά κι ένας Κινέζος από περιέργεια δοκίμασε ένα ψημένο κομμάτι κρέατος, τότε υιοθετήθηκε το ψήσιμο του κρέατος. Και, φυσικά, αυτός ο τρόπος διαδόθηκε!
♥Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν πως το σχήμα της πίτσας οφείλεται στους αρχαίους Πέρσες, οι οποίοι συνήθιζαν να ψήνουν το ψωμί επάνω στις στρογγυλές ασπίδες τους.
Το φαγητό είναι δείγμα πολιτισμού κι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας. Εμπεριέχει ανθρώπινη δημιουργικότητα, φαντασία και μεράκι για καινούργιες εμπνεύσεις..
©Typologos.com 2020