Το ΕΚΘ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά 2022
Συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί
της Κυριακής 1 Μαΐου 2022
μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
20:55:24,04/27/2022

«Ο κίνδυνος να μεγαλώσουν οι ανισότητες είναι ορατός. Απαιτούμε σήμερα, πριν να είναι αργά, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μεγαλύτερη από εκείνη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση που κώφευσε στα εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα αιτήματά μας. Διεκδικούμε έναν επαρκή και δίκαιο μισθό, γιατί ο λογαριασμός δε βγαίνει», υπογραμμίζει το Ε.Κ.Θ στην ανακοίνωσή του
«Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι Απεργία», τονίζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους νέους, τις νέες και τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 1 Μαΐου 2022 μπροστά από το Ε.Κ.Θ.
Τιμή στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν
για τα δικαιώματα των εργαζομένων
«Τιμούμε τη μνήμη και τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα δικαιώματά μας. Σήμερα, 136 χρόνια μετά από την αιματoβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του εργατικού κινήματος, τιμούμε εκείνους που βγήκαν στους δρόμους, ξεσηκώθηκαν, αντέδρασαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους, τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, του 8ωρου ύπνου και ξεκούρασης, καθώς και του 8ωρου ελεύθερου χρόνου. 136 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε τους πρώτους εκείνους αγώνες των εργαζομένων κι όλους τους άλλους που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα. Οι αγώνες μας διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι έχουν ως βασικά αιτήματα τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, και την ισότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ε.Κ.Θ.
Τι θέλουν οι εργαζόμενοι – εργαζόμενες
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι – εργαζόμενες λένε όχι:
🟥Στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
🟥Στις εργασιακές και κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση.
🟥Στην υποβάθμιση της ζωής, που επιβάλλουν ορισμένοι με την υιοθέτηση αντεργατικών πολιτικών.
Ακόμη, επισημαίνει ότι απαιτεί ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους κι όλες τις εργαζόμενες.
Η Πρωτομαγιά του 2022
Για την Πρωτομαγιά του 2022 αναφέρει το Ε.Κ.Θ. πως βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις.
«Δεν αντέχουμε»
«Για ακόμα μια φορά όλοι μαζί θα φωνάξουμε πως «Δεν Αντέχουμε». Τη κρίση να μην την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζονται ως το πρόβλημα και όχι ως η λύση.Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, οικονομικής κρίσης και ύφεσης κατά τα οποία εκτοξεύτηκε η ανεργία και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επέλεξαν την φυγή στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης που οι ζωές των εργαζομένων μπήκαν σε «καραντίνα» και «αναστολή», δυο χρόνια κατά τα οποία οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο και η εργοδοτική αυθαιρεσία οξύνθηκε, έρχεται τώρα ο πόλεμος, η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση να δώσουν τη χαριστική βολή. Όσο η κρίση βαθαίνει, συρρικνώνονται τα δικαιώματά μας», σημειώνει το Ε.Κ.Θ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μία αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες υγείας, καθώς κι ασφάλειας. Διεκδικούν, δε, εργασιακά δικαιώματα για όλους.Φωτογραφία από Satheesh Sankaran από το Pixabay
Ορατός ο κίνδυνος
για μεγαλύτερες ανισότητες
Για τους μικρούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το πενιχρό εισόδημα των νοικοκυριών επισημαίνει το Ε.Κ.Θ. πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. «Ο κίνδυνος να μεγαλώσουν οι ανισότητες είναι ορατός. Απαιτούμε σήμερα, πριν να είναι αργά, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μεγαλύτερη από εκείνη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση που κώφευσε στα εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα αιτήματά μας. Διεκδικούμε έναν επαρκή και δίκαιο μισθό, γιατί ο λογαριασμός δε βγαίνει», υπογραμμίζει το Ε.Κ.Θ στην ανακοίνωσή του.
Το κύριο αίτημα των εργαζόμενων
Σύμφωνα με το Ε.Κ.Θ., οι εργαζόμενοι απαιτούν μία αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες υγείας, καθώς κι ασφάλειας. Διεκδικούν, δε, εργασιακά δικαιώματα για όλους.
Οι διεκδικήσεις
Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι -εργαζόμενες απαιτούν:
🔴Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
🔴Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας – ασφάλειας.
🔴Επαρκή- δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.
🔴Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για το κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και στη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
🔴Συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη κατάρτιση κλαδικών και όμοιο-επαγγελματικών Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση- βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των Σ.Σ.Ε. ως γενικά υποχρεωτικών.
🔴Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του, καθώς και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Συνέχεια λίστας διεκδικήσεων
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι -εργαζόμενες απαιτούν:
🔴Προστασία των ατομικών και των συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά των ψηφιακών μέσων εργασίας.
🔴Άμεση υιοθέτηση της πρότασης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) για τη τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων.
🔴Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Ενσήμων (Β.Α.Ε.), με σκοπό τη προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητάς τους.
🔴Αντιμετώπιση της ανεργίας.
🔴Αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού.
©Typologos.com 2022