Το αντίο στον Ηλία Κουκουσβέλη
Στον άνθρωπο και στον ακαδημαϊκό
00:08:00,04/05/2022

O αείμνηστος πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- Καθηγητής Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Ηλίας Κουσκουβέλης
Σύσσωμο παραβρέθηκε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην εξόδιο ακολουθία του πρώην Πρύτανη και καθηγητή, Ηλία Κουσκουβέλη, που έγινε στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής, ιδιαίτερης πατρίδας του εκλιπόντος.
Οδύνη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ο αείμνηστος ακαδημαϊκός και δάσκαλος έδωσε γενναία μάχη με την επάρατο νόσο σε ηλικία 61 ετών απεβίωσε την Κυριακή 3 Απριλίου 2022.
Τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου εξέφρασαν την οδύνη τους, για την απώλεια του ανθρώπου, του ακαδημαϊκού και συνοδοιπόρου τους στην πανεπιστημιακή ζωή, ενώ την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 μεσίστια κυμάτιζε η ελληνική σημαία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το ανώτατο διοικητικό όργανο του ίδιου ιδρύματος απέστειλε συλλυπητήρια επιστολής στην οικογένεια του εκλιπόντος. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατατέθηκε στεφάνι στη μνήμη του.
Ο αποχαιρετισμός
του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
«Από το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου, ο πρώην Πρύτανης, φίλος και συνάδελφος Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Η κοινότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποχαιρετά στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που πίστεψε, πάλεψε και αγωνίστηκε για ένα Πανεπιστήμιο πιο ανθρώπινο, πιο κοντά στους φοιτητές του, για ένα Πανεπιστήμιο αξιών. Ο Ηλίας ήξερε να βρίσκει στους ανθρώπους αυτά που τους ενώνουν, είχε την ικανότητα να ξεχωρίζει τα σημαντικά από τα ασήμαντα, τα πρωτεύοντα από τα δευτερεύοντα ήξερε πάνω απ’ όλα να σέβεται τον άλλο, το συνομιλητή του. Δεν έπαιζε ρόλο αν ο άλλος ήταν φοιτητής, διοικητικός ή καθηγητής. Γιατί ο Ηλίας ήταν πάντα κοντά στον άνθρωπο, ιδιαίτερα κοντά στον αδύναμο, δίπλα σε όποιον είχε ανάγκη. Αυτό ήταν το μεγαλείο του Ανθρώπου. Γιατί ο Ηλίας ήξερε από δυσκολίες, δεν μεγάλωσε σε γυάλινους πύργους, πίστευε στη σκληρή εργασία, στη σημασία της προσπάθειας», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – καθηγητής, Στυλιανός Δ. Κατρανίδης
Ο Ηλίας σε κέρδιζε με το λόγο του
«Προσωπικά χάνω ένα φίλο, έναν συνάδελφο που πορευτήκαμε μαζί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με τον Ηλία δε ξεκινήσαμε τη ζωή από τις ίδιες αφετηρίες. Περπατήσαμε όμως αντάμα, με ξεχωριστή φιλία και εμπιστοσύνη, χωρίς να αλλάξουμε ποτέ μια κακιά κουβέντα. Ο Ηλίας σε κέρδιζε με το λόγο του, με τη στάση του, με τη συμπεριφορά του. Από σήμερα, κάτι έχει αλλάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Φίλε, θα μας λείψεις. Το κενό που αφήνεις σε όλους εμάς, τους φίλους και συνεργάτες σου, είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο. Θα φροντίσουμε ώστε η παρακαταθήκη που μας κληροδότησες να μην πάει χαμένη.Καλό σου ταξίδι», αποχαιρέτησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – καθηγητής, Στυλιανός Δ. Κατρανίδης τον εκλιπόντα.
Βιογραφικό του Εκλιπόντος

Ο αείμνηστος καθηγητής κι άνθρωπος Ηλίας Κουκουσβέλης
Ο Ηλίας Κουσκουβέλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απoφοίτησε από το Λύκειο Νέων Μουδανιών και εισήχθη με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Nantes, στη Γαλλία, όπου πρώτευσε κι απέκτησε το 1983 το μεταπτυχιακό δίπλωμα (D.E.A.) με ειδίκευση στο δίκαιο και στη πολιτική της θάλασσας, του αέρα και του διαστήματος.Το 1985 έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Denver, στις Η.Π.Α. και απέκτησε το δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο του (M.A.) στις Διεθνείς Σπουδές, με βαθμό άριστα (GPA: 4,000).
Διδάκτορας
Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών
στη Γαλλία
Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο γνωστικό πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας, μελετώντας τις νομικές, πολιτικές και στρατηγικές διαστάσεις των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο διάστημα. Το 1989 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Grenoble, στη Γαλλία, με βαθμό summa cum laudae.
Συγγραφικό Έργο
Στο συγγραφικό έργο του εκλιπόντος περιλαμβάνονται τα εξής βιβλία:
⚫Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις.
⚫Λήψη Αποφάσεων – Κρίση – Διαπραγμάτευση.
⚫Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη και τη Θεωρία της Πολιτικής.
⚫Στρατηγική και Πυρηνική Αποτροπή στον Ψυχρό πόλεμο.
⚫Διπλωματία και στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
⚫Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη.
Δημοσίευσε άρθρα σε μια σειρά από συλλογικούς τόμους, συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο -εβδομαδιαίο τύπο στην Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό.
Για το επιστημονικό συγγραφικό έργο αείμνηστου καθηγητή έγιναν περισσότερες από 250 διεθνείς ετεροαναφορές.
Διδακτικό έργο
Ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του ίδιου Τμήματος και κάτοχος της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ «Θουκυδίδης». Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 2006 έως και το 2010 και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων από το 2004 έως και το 2006. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και εξωκοινοβουλευτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και κριτής στο επιστημονικό περιοδικό Comparative Politics.
Ως ερευνητής
Ως ερευνητής εργάστηκε:
⚫Για το Πανεπιστήμιο Washington, Seattle των Η.Π.Α.
⚫Για το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και Αέρα στο Πανεπιστήμιο της Nantes της Γαλλίας.
⚫Για το Νομικό Τμήμα Διαστημικών Υποθέσεων και το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων Συμβουλίου Ασφαλείας στον Ο.Η.Ε.
Επίσης, συνεργάστηκε με το Υπουργείο Προεδρίας από το 1992-1994 και ως εμπειρογνώμων το 1992με τη 12η Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα.
Διακρίσεις
Τιμήθηκε με βραβεία, διακρίσεις και υποτροφίες από τη Δράση Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τη Γαλλική Ακαδημία Αέρος και Διαστήματος, το Πανεπιστήμιο του Denver και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το 2011 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.
©Typologos.com 2022