TO ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
TO ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
«Μια φορά κι ένα καιρό» θα αφηγηθούν ειδικοί στην πρωτότυπη σειρά δραστηριοτήτων με τίτλο «Το παραμύθι γιορτάζει», που θα υλοποιηθούν από τις 4 Δεκεμβρίου του 2012 έως και τις 6 Ιανουαρίου του 2013 στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο).
Αφηγήσεις από «μάστορες του λόγου μαζί με μια πληθωρική έκθεση θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των δρώμενων του αφιερώματος.
Διοργανωτές είναι τo Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης, καθώς και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Οι δραστηριότητες στοχεύουν στα μικρά ή στα μεγάλα παιδιά …κάθε ηλικίας και στους εραστές των παιδικών μύθων.
Τα Χριστούγεννα έρχονται και οι συγκεκριμένοι φορείς γιορτάζουν τη συμπλήρωση των 200 ετών πρώτη έκδοση (1812) της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ. Εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι ήταν οι αναμορφωτές της αντίληψης για τα παραμύθια.
Τα παραμύθια αναμένεται να «ζωντανέψουν» μέσα από τα τρισδιάστατα βιβλία, τις μακέτες και το υλικό που θα εξάψει την φαντασία των παιδιών.
Θα «ζωντανέψει» μέσα από τις «ζωγραφιές» διάφορων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι τις εμπνεύστηκαν από τα γνωστά ή λιγότερο γνωστά παραμύθια από όλο τον κόσμο.
Θα «ζωηρέψει» μέσα από τα πολύχρωμα σχέδια των παιδιών που άντλησαν την θεματική τους από τους μύθους.
Τα παιδιά θα μπορέσουν να αναζητήσουν βιβλία στα ράφια της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και να ακούσουν διάφορους γνωστούς παραμυθάδες να αφηγούνται λιγότερο γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκριμ, τα οποία θα εξιστορηθούν με έναν πρωτότυπο- διασκεδαστικό τρόπο.
Οι ενήλικοι θα μπορέσουν να περιηγηθούν στις σπάνιες εκδόσεις από τον 18ο έως και τον 20ο αιώνα, στις γκραβούρες και στις πρωτότυπες μακέτες παραμυθιών, τα παιδικά σχέδια, καθώς και τις προσεγγίσεις σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.
Οι μεγάλοι θα γνωρίσουν μια άλλη διάσταση του παραμυθιού, η οποία είναι λιγότερο γνωστή σήμερα . Μια διάσταση που επιβεβαιώνει την επιστημονική θεωρία ότι τα παραμύθια απευθύνονταν κυρίως στους ενήλικες στοχεύοντας στη μεταφορά γνώσης και της εμπειρίας των παλαιότερων γενεών.
Με τους μύθους δύναται οι γονείς να έχουν απαντήσεις στους προβληματισμούς τους, ενώ αυτά τους προσφέρουν μια λυτρωτική αποφόρτιση από την ένταση της καθημερινότητας.
Το παραμύθι αποτελεί – ουσιαστικά – έναν ύμνο για τη ζωή και τις μεγάλες αξίες της (αγάπη, φιλία, εμπιστοσύνη) . Διδάσκει, δε, έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μπορούμε όλοι-ες να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Οι αδελφοί Grimm και το λαϊκό παραμύθι: αφηγήσεις, αναγνώσεις, μεταμορφώσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως και τις 24 Νοεμβρίου του 2012 στην Αθήνα.
©Typologos.com 2012