TO ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΡΙΝΜΠΕΡΓΚ «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΨΑΛΤΗ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
TO ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΡΙΝΜΠΕΡΓΚ «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΨΑΛΤΗ
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Τον σκληρό – ανελέητο αγώνα εξουσίας ανάμεσα σε δύο ισχυρότατους αρχέτυπους αντιπάλους, που είναι το αρχέγονο θηλυκό ένστικτο και η κατασκευασμένη ανδρική λογική θα παρουσιάσει το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν μέσα από το έργο «Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ από την Τετάρτη 20 Μαρτίου του 2013 στο θέατρο «Αθήναιον» της Θεσσαλονίκης ( οδός Βασιλίσσης Όλγας 35, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310832060).
Τον ρόλο του Ίλαρχου ενσαρκώνει ο Γιάννης Φέρτης και τον αντίστοιχο της Λάουρας αποδίδει η Μαρίνα Ψάλτη. Αμφότεροι οι ηθοποιοί ακολούθησαν τις σκηνοθετικές λειτουργίες της Λίλλυς Μελεμέ.
Η τραγωδία του κορυφαίου Σουηδού δραματουργού γράφτηκε το 1887, «ανεβαίνει» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και από τους κριτικούς θεωρείται από τα κλασσικά έργα της νεότερης δραματουργίας.
Επί σκηνής εξιστορείται η σύγκρουση που σημειώνεται ανάμεσα στον Ίλαρχο και τη γυναίκα του, Λάουρα. Αφορμή των καυγάδων αποτελεί το μέλλον της κόρης τους Βέρθας κι όλα εξελίσσονται σε κάτι περισσότερο από την προαιώνια – αρχετυπική διαμάχη των δύο φύλων!
Το ζευγάρι διεξάγει μια απελπισμένη μονομαχία, η οικογενειακή εστία γκρεμίζεται και οι δονήσεις εξαρθρώνουν την κοινωνία και ρίχνουν καταγής τα σαθρά θεμέλια της!
Κατά τον Στρίντμπεργκ, το κοινωνικό σύνολο δεν μπορεί ν’ αντιδράσει και γι’ αυτό τάσσεται πάντα με την πλευρά του νικητή.
Ο Σουηδός δραματουργός αναρωτιέται ουσιαστικά επάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Διερευνά ως συγγραφέας το αληθινό νόημα της ζωής και το πως μπορεί η κάθε ψυχή να βρει το «κλειδί» του μυστηρίου του σύμπαντος.

Ο Ίλαρχος, που τον ενσαρκώνει ο Γιάννης Φέρτης, ψάχνει να βρει μια αναλαμπή αθανασίας μέσα από το φθαρτό
Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Ίλαρχος , ο οποίος επιζητά εναγωνίως να εισπνεύσει μια «μικρή πνοή αθανασίας», καθώς και να βρει την μία – μοναδική απόδειξη που θα δώσει κάποιο νόημα στην «φθαρτή του ύπαρξη».
Η αλήθεια, όμως, δεν θα του αποκαλυφθεί ποτέ, αφού το μυστικό βρίσκεται καλά φυλαγμένο μέσα στα σπλάχνα της γυναίκας – μητέρας.
Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα από σύντροφος γίνεται ( ξαφνικά; ) μισητός εχθρός, ενώ αναδεικνύεται ως ισάξιος αντίπαλος.
Το έργο διατηρεί μια γλώσσα, την οποία μονάχα μπορείς να την παρομοιάσεις σαν γυμνή- κοφτερή. Τόσο κοφτερή που «κόβει» γρήγορα σαν λεπίδι , ακολουθώντας έναν φρενήρη ρυθμό. Μια γλώσσα, που μιλά κωδικοποιημένα για τα προηγούμενα και για τα επόμενα…..
Την μετάφραση έκανε ο αείμνηστος μεγάλος ποιητής, Νίκος Γκάτσος, τη σκηνοθεσία πραγματοποίησε η Λίλλυ Μελεμέ, τα σκηνικά – κοστούμια σχεδίασε η Ελένη Δουνδουλάκη, τη μουσική συνέθεσε η Μαρίνα Χρονοπούλου και τους φωτισμούς φρόντισε ο Αλέκος Αναστασίου.
Τη σκηνοθέτιδα βοήθησε η Ελβίνα Μποτονάκη και βοηθός της σκηνογράφου είναι η Μαρία Γίτσα.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: (Ίλαρχος)Γιάννης Φέρτης,(Λάουρα) Μαρίνα Ψάλτη, (Μάργκρετ) Έρση Μαλικένζου, (Πάστορας) Φαίδων Καστρής, (Γιατρός Εστερμαρκ) Δημήτρης Μυλωνάς, (Βέρθα) Ιουλία Γεωργίου και (Νιέντ) Παναγιώτης Νάτσης.
Οι ημέρες και οι ώρες των παραστάσεων διαμορφώθηκαν ως εξής: Τετάρτη στις 8 το βράδυ, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.15 το βράδυ , Σάββατο στις 6 το απόγευμα και στις 9.15 το βράδυ, καθώς και Κυριακή στις 8 το βράδυ.
Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (απογευματινή) ως εξής: Γενική είσοδος στα 15 ευρώ και των φοιτητών – άνεργων (ΟΑΕΔ) στα 12 ευρώ.
Για τις ημέρες Σάββατο (βραδινή) & Κυριακή διαμορφώθηκε το εισιτήριο γενικής εισόδου στα 18 ευρώ, των φοιτητών στα 15 ευρώ, καθώς και των άνεργων (ΟΑΕΔ) στα 12 ευρώ.
©Typologos.com 2013