Tηλεόραση και παιδιά -ανατροπή δεδομένων
Η τηλεόραση δεν μπορεί να κατηγορηθεί
για τα προβλήματα προσοχής
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:56:01,04/03/2021

Τα δεδομένα δεν παρέχουν πειστικά στοιχεία για την επιβλαβή επίδραση της έκθεσης στην τηλεόραση στην προσοχή σχετικά με τα παιδιά.Φωτογραφία από Uboiz από το Pixabay
Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2021 στο περιοδικό «Psychological Science (Ψυχολογική Επιστήμη)» επανεξετάζει προηγούμενες εργασίες που ισχυρίστηκαν ότι δείχνουν άμεση σχέση μεταξύ του πρώιμου χρόνου έκθεσης στην τηλεοπτική οθόνη και των προβλημάτων προσοχής στα παιδιά. Αν και άλλες μελέτες δεν αντικατοπτρίζουν αυτά τα ευρήματα φαίνεται πως η προηγούμενη έρευνα συνεχίζει να αναφέρεται ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να μην επισημαίνονται τα καινούρια δεδομένα.
Τι δήλωσε ένας από τους τρεις συγγραφείς
«Τα ευρήματα από την αρχική μελέτη δεν επιβεβαιώνονται μετά από τον περαιτέρω έλεγχο, Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι η τηλεόραση, από μόνη της, προκαλεί τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ. ή ADHD) ή οποιοδήποτε είδος προβλημάτων προσοχής στα μικρά παιδιά, Η έρευνά μας, λέει −επίσης− ότι είναι σημαντικό να είμαστε σκεπτικοί για τα συγκλονιστικά ευρήματα που έρχονται με τη μορφή του τύπου «κάτι που όλοι κάνουν βλάπτει τα παιδιά μας.Οι έκτακτες αξιώσεις απαιτούν εξαιρετικά αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας και πρόεδρος του τμήματος Τεχνών και Επιστημών του East Tennessee State University και συγγραφέας του άρθρου της μελέτης, Wallace E. Dixon, Jr..
«Αυτό που μας ενθουσιάζει στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι μπορούμε να διευκολύνουμε χωρίς να κατηγορούμε τους γονείς ή να τους κάνουμε να αισθάνονται ένοχοι για το εάν αφήνουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν τηλεόραση, όταν είναι πολύ μικρά», παρατήρησε ο κ.Dixon.

Η έρευνα αυτή τιτλοφορείται: «Αμφισβήτηση της σχέσης μεταξύ της τηλεοπτικής έκθεσης στην πρώιμη παιδική ηλικία και των προβλημάτων της προσοχής αργότερα: Μια πολυπολιτισμική προσέγγιση». Φωτογραφία από Please Don’t sell My Artwork AS IS από το Pixabay
Η εξέταση παλαιότερων δεδομένων
Η πρόσφατα αναφερθείσα έρευνα περιλάμβανε την εξέταση των ίδιων δεδομένων με τη μελέτη του 2004 και τη χρήση πολλαπλών αναλύσεων – μια τεχνική που περιλαμβάνει την υποβολή ερωτημάτων σε μια έρευνα εκατοντάδων διαφορετικών τρόπων για να προσδιοριστεί ,εάν οι απαντήσεις είναι παρόμοιες την κάθε φορά. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία 848 αναλύσεων για να διαπιστωθεί, εάν η πρόωρη προβολή τηλεόρασης προκαλεί προβλήματα προσοχής αργότερα. Η μεγάλη πλειονότητα των αποτελεσμάτων δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ της τηλεόρασης και των προβλημάτων προσοχής . Τα λίγα που το έκαναν, αντικατοπτρίζουν κάποιες περιέργειες στο σύνολο δεδομένων που δεν είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό κόσμο, όπως πιστεύουν οι συγγραφείς.
Η έρευνα αυτή τιτλοφορείται: «Αμφισβήτηση της σχέσης μεταξύ της τηλεοπτικής έκθεσης στην πρώιμη παιδική ηλικία και των προβλημάτων της προσοχής αργότερα: Μια πολυπολιτισμική προσέγγιση».
Τα συμπεράσματα
«Αξιολογήσαμε 848 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων λογιστικής παλινδρόμησης, μοντέλων γραμμικής παλινδρόμησης και δύο μορφών ανάλυσης βαθμολογίας τάσης. Εάν ο ισχυρισμός ήταν αληθινός, θα περιμέναμε οι περισσότερες από τις αιτιολογημένες αναλύσεις να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα στην προβλεπόμενη κατεύθυνση. Ωστόσο, μόνο τα 166 μοντέλα (19,6%) απέδωσαν στατιστικά σημαντική σχέση, και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούσαν αμφισβητήσιμες αναλυτικές επιλογές. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα δεδομένα δεν παρέχουν πειστικά στοιχεία για την επιβλαβή επίδραση της έκθεσης στην τηλεόραση στην προσοχή»,αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, Matthew T. McBee , Rebecca J. Brand και Wallace E. Dixon, Jr.
©Τypologos.com 2021