Tι θα πρέπει να ξέρουμε για τα Σαρακοστιανά

20:59:58,03/06/2019
Λαγάνα- φωτογραφία: By Andrzej 22 - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14516082

Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ. δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι με το κοινό ψωμί, αλλά πωλείται σε μεγαλύτερη τιμή.Φωτογραφία: By Andrzej 22 – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14516082

Για το τι θα πρέπει να ξέρουμε για τα σαρακοστιανά και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ενημέρωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ( ΚΕ.Π.ΚΑ. –  έδρα: Θεσσαλονίκη) με ανακοίνωσή του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα τρόφιμα, που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα.

Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ. δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι με το κοινό ψωμί,αλλά πωλείται σε μεγαλύτερη τιμή.

Καλό είναι η ταραμοσαλάτα,που αγοράζεται έτοιμη ή παρασκευάζεται στο σπίτι να έχει λευκό έως και καστανό ανοιχτό χρώμα, γιατί έτσι αποφεύγονται οι χρωστικές ουσίες. Η ταραμοσαλάτα θα πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο σε όλη την ποσότητά  της. Επίσης,  η  οσμή και η γεύση  θα πρέπει να είναι ευχάριστη.

Οι βραστές πατάτες, τα φασόλια πιάζ, τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια, τα τουρσιά, οι ελιές, ο χαλβάς και τα νηστίσιμα θαλασσινά αποτελούν την κύρια τροφή  ειδικά την Καθαρά Δευτέρα.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά πωλούνται χύμα ή  συσκευασμένα, αλλά θα πρέπει προς τους καταναλωτές να δίνονται  υποχρεωτικές πληροφορίες μέσω της επισήμανσης (ετικέτας).

Σ΄ αυτά που πωλούνται  χύμα θα πρέπει η επισήμανση (ετικέτα) να περιλαμβάνει:

Την εμπορική ονομασία πώλησης π.χ. γάβρος, σουπιά, κ.α.

Την προέλευση  (χώρα και ζώνη αλίευσης π.χ. FAO39).

Τη  μέθοδο παραγωγής, π.χ. «αλιεύτηκε στη θάλασσα…» ή «αλιεύτηκε σε γλυκά νερά…» ή «εκτροφής ή υδατοκαλλιέργειας…».

Την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Εφόσον, τα θαλασσινά  είναι συσκευασμένα, τότε η επισήμανση (ετικέτα) θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Την εμπορική ονομασία πώλησης.

Το καθαρό βάρος.

Τη χρονολογία ανάλωσης.

Εάν  το προϊόν έχει επεξεργαστεί, τυχόν άλλα συστατικά που περιέχει και αν αυτά είναι αλλεργιογόνα.

Τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.

Το όνομα, την εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του εργαστηρίου επεξεργασίας, με υγειονομικό σήμα, δηλαδή να φέρει τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής, όπου αναφέρεται ο κωδικός αριθμός της επιχείρησης, π.χ. EL 30.A.60. EU.

Τη  μέθοδο παραγωγής, π.χ. «αλιεύτηκε στη θάλασσα…» ή «αλιεύτηκε σε γλυκά νερά…» ή «εκτροφής ή υδατοκαλλιέργειας…».

Την περιοχή αλίευσης ή εκτροφής του προϊόντος.

Την  κατηγορία  του αλιευτικού́ εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε  σε περίπτωση προϊόντος αλίευσης.

Την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.

Επιπλέον, για τις  εξής κατηγορίες θαλασσινών θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν.

Μαλάκια

α. Κεφαλόποδα: (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λ.π.).  Στην αγορά βρίσκοντα  ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα, δηλαδή ως κατεψυγμένα που αποψύχθηκαν.

Νωπά:  Θα πρέπει να προσεχθεί ιδίως  η  οσμή, η οποία θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Η σάρκα θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια –βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα μαλάκια θα πρέπει στο σημείο πώλησης  να συντηρούνται σε καταψύκτη στους –18 βαθμούς Κελσίου, να πωλούνται συσκευασμένα και να φέρουν τις προαναφερόμενες ενδείξεις.

β. Δίθυρα (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.

Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή θα πρέπει να είναι ζωντανά, πριν να καταναλωθούν και ο έλεγχος  είναι εύκολος. Τα κελύφη  θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά, τότε με την ελάχιστη πίεση επάνω στο κέλυφος θα  πρέπει να κλείνουν ερμητικά μόνα τους. Αν τα κελύφη  είναι ανοικτά, τότε είναι ακατάλληλα και απορρίπτονται.

Τα μύδια πωλούνται  με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία  θα πρέπει να φέρουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προαναφέρθηκαν.

Τα κατεψυγμένα  θα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ )   σχετικά με τον ιό της ηπατίτιδας Α, συστήνει το μαγείρεμα των οστρακοειδών στον ατμό. Αυτό θα πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτα ή  να πραγματοποιείται βράσιμο  στους 85–90 βαθμούς Κελσίου για 4 λεπτά πριν  από την κατανάλωση.

γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Στην αγορά διατίθενται ως νωπά χωρίς συσκευασία ή  κατεψυγμένα. Οπωσδήποτε, τα νωπά θα πρέπει να είναι ζωντανά. Τα κατεψυγμένα  θα πρέπει να φέρουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις στη συσκευασία τους.

Εχινόδερμα: Είναι οι γνωστοί  αχινοί, οι οποίοι θα  πρέπει να είναι ζωντανοί, όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή  γίνεται με μία  απλή παρατήρηση κατά την οποία βλέπουν οι καταναλωτές να κινούνται τα αγκάθια των αχινών.

Μαλακόστρακα: Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι  αστακοί, τα καβούρια, οι ψείρες,  τα γάμπαρι κ.λπ. Όταν είναι ζωντανά ,εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Θα πρέπει να έχουν την ευχάριστη οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνεια να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι δε θα πρέπει να φέρει μαύρες εστίες ή να είναι όλο μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα θα πρέπει να φέρουν όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία.

Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών θα πρέπει οι καταναλωτές να επιστρατεύσουν όλη την προσοχή  τους. Τα θαλασσινά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κριθεί αν είναι κατάλληλα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν  πάντα το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουν  (να τα ζυγίζουν και αλλού).

Ορισμένα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα στη μορφολογία. Διαφέρουν,  όμως, όσον αφορά στην τιμή πώλησης π.χ. καλαμάρια – θράψαλα, χταπόδια – μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν καλά την πινακίδα που αναγράφουν τις πληροφορίες της ονομασίας πώλησης. Το ίδιο  θα πρέπει να κάνουν για τα κατεψυγμένα αλιεύματα, που πωλούνται μετά από απόψυξη και στα  οποία θα πρέπει να αναγράφεται ότι είναι αποψυγμένα στην πινακίδα πώλησής τους.

Τα αλιεύματα που προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες θαλασσινού ή γλυκού νερού  θα πρέπει να αναγράφουν αναλυτικά τις προαναφερόμενες ενδείξεις στην πινακίδα πώλησης τους.

Ενδεικτικά στα είδη αυτά περιλαμβάνονται κυρίως οι  τσιπούρες,  τα λαβράκια, τα  φαγκριά, τα μυλοκόπια, οι  χιόνες ή τα μυτάκια, ο σολομός, οι γαρίδες, οι πέστροφες κ.ά.

«Θα πρέπει να επισημανθεί η μεγάλη ομοιότητα  με τα άγρια είδη, αλλά και η μεγάλη διαφορά στις τιμές, με συνακόλουθο τον κίνδυνο παραπλάνησης του καταναλωτή», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι καταναλώτριες – καταναλωτές να  απευθύνονται  στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ( τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2310 – 233.333 και κατά τις ώρες 9 το πρωί – 2.30 το μεσημέρι).

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.