Τι νεότερο στη χειρουργική; Αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ.

0
64
16:41:00,12/07/2018
Εξώφυλλο προγράμματος εκδήλωσης  της Δ' Χειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ.
Όλες οι νεότερες εξελίξεις στο χειρουργικό τομέα θα παρουσιαστούν στην επετειακή εκδήλωση της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ.

Συνολικά 21.423 χειρουργημένοι ασθενείς, 18.638 προγραμματισμένα χειρουργεία κι άλλα 2.785 επείγοντα, 1.328 απόφοιτοι είναι το έργο, που παρήγαγε μέσα σε  30 χρόνια λειτουργίας  η Δ’ Χειρουργική Κλινική  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), που βρίσκεται  στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου».

Τριάντα επτά από αυτούς  τελείωσαν την ειδικότητα  «Γενική Χειρουργική»  (35 έλαβαν ειδικότητα από την κλινική, 2 συνέχισαν στο εξωτερικό),    καθώς και 36 συνέχισαν σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Ο ένας από τους ειδικευόμενους που τελείωσαν  τη Γενική Χειρουργική  υπηρετεί ως  καθηγητής  Χειρουργικής  του Α.Π.Θ, στην κλινική (κ.Αγγελοπούλος)

Άλλοι δύο  υπηρετούν ως  επίκουροι καθηγητές  Χειρουργικής στην κλινική (κ.Μαντζώρος, κ.Πραματευτάκης) και ισάριθμοι ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι  (κ.Ιωαννίδης, κ.Αντωνίου). Ένας  υπηρετεί ως Consultant Transplant Surgeon στο Oxford University Hospital(κ. Γ. Βρακάς)  κι  ένας υπηρετεί ως Fachartz στο Universitätsklinikum Erlangen(κ. Δ. Ράπτης).

Οκτώ απόφοιτοι βρίσκονται σε  θέσεις ιατρών του Ε.Σ.Υ., ενώ ασκήθηκαν 51 ειδικευόμενοι της Γενικής Ιατρικής και σήμερα ασκούνται εννέα ειδικευόμενοι στην κλινική.   Ολοκληρώθηκαν  27 διδακτορικές διατριβές και είναι υπό εκπόνηση άλλες έντεκα.

Αυτή τη δραστηριότητα γιορτάζεται μέσα από την εκδήλωση με τίτλο:  «Τι νεότερο στη χειρουργική; Αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ»  που πραγματοποιείται στις 9  το πρωί του  Σαββάτου   8 Δεκεμβρίου 2018  στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

Στην επετειακή  εκδήλωση θα γίνει  η αποτίμηση του  διδακτικού, κλινικού και επιστημονικού έργου της κλινικής, ενώ θα τιμηθούν οι διατελέσαντες διευθυντές και τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.)  της κλινικής που αφυπηρέτησαν .

«Με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε έμπρακτα τις  ευχαριστίες μας για την προσφορά τους, καθώς οι πράξεις «μιλούν» πιο ζωντανά από τις λέξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής – Καθηγητής Χειρουργικής  του Α.Π.Θ κ. Κωνσταντίνος Τσαλής.

H Δ΄ Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ.  αποτελεί σημείο αναφοράς στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, στην εκπαίδευση, στο πεδίο της έρευνας με σημαντική παρουσία σημαντική για το Νοσοκομείο .

Άλλωστε, αφορά  σε μια ειδικότητα πρώτης γραμμής που καλείται να ανταποκριθεί στο κρίσιμο ζητούμενο της επείγουσας περίθαλψης σε ένα γενικό νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας, όπως είναι το Νοσοκομείο «Γεώργιος  Παπανικολάου».

 Είναι μια κλινική με πολυδιάστατο έργο που εξελίσσεται συνέχεια με ειδικό βάρος στη διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα βαρύτητας διεξάγοντας  πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα  της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ.

Η  Δ΄ Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ.   ιδρύθηκε το 1986. Μέχρι και  τον Οκτώβριο του 1988 στεγάζονταν η κλινική στους χώρους της Α΄ ΠΡΧ κλινικής στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Το Νοέμβριο του 1988 μεταστεγάστηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» στο χώρο,  όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Από τον Ιανουάριο του 1989 έχει πλήρες αυτόνομο νοσηλευτικό διδακτικό και ερευνητικό έργο. Μπήκε στο πρόγραμμα των  γενικών εφημεριών του Νοσοκομείου κατά  το έτος 1990,  οπότε και απέκτησε το δικαίωμα χορήγησης πλήρους ειδίκευσης στη γενική χειρουργική. ΄

Η Κλινική έχει πλήρη δραστηριότητα εκπαιδευτική  και ερευνητική. Πρώτος Διευθυντής της Κλινικής εκλέχθηκε ο τότε αναπληρωτής  καθηγητής Ι. Δαδούκης και ως μοναδικό μέλος του Διδακτικού –  Ερευνητικού Προσωπικού ( Δ.Ε.Π) τοποθετήθηκε ο τότε λέκτορας Δ. Μπότσιος

Ο καθηγητής Ιωάννης Δαδούκης γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1932 στο Καταφύγιο Κοζάνης. Εισήχθη το 1950 στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και το 1957 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.

Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στην Ελλάδα και στη Γερμανία.  Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας του χειρουργού στην Ελλάδα  και στη Γερμανία.

Το  1964 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Erlangen-Nürnberg και Υφηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) . Επί 34 χρόνια υπηρέτησε αδιάκοπα στο Α.Π.Θ. . ενώ ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας μέχρι τη βαθμίδα του τακτικού καθηγητή.

Ο καθηγητής  Ιωάννης Δαδούκης διετέλεσε διευθυντής της Κλινικής μέχρι και  την 31η Αυγούστου  του 2000,  οπότε το  διαδέχθηκε ο  αναπληρωτής καθηγητής  Δημήτριος Μπέτσης, ο οποίος  γεννήθηκε 26 Ιουνίου του 1940 στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης στις. Εισήχθη το 1961 στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με εισιτήριες εξετάσεις κι  αποφοίτησε το Μάρτιο του 1968.

Από τον Απρίλιο του 1968 μέχρι και τις  31 Μαρτίου  του 1970 υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο αγροτικό Ιατρείο Λουτρακίου Νέας  Πέλλας. Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική  στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ(Διευθυντής Δ. Π. Λαζαρίδης). Στις 2 Οκτωβρίου 1970 διορίστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός σε οργανική θέση βοηθού  της Α΄ Χειρουργικής. Από τον Ιούνιο του 1979 μέχρι και τον Αύγουστο του 1982 εργάσθηκε ως επιμελητής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική.

Τον Αύγουστο του 1982 έγινε λέκτορας  στο Α.Π.Θ., ενώ ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας μέχρι  και  τη θέση του Καθηγητή

Το 1974 μετεκπαιδεύτηκε επί 6 μήνες στην χειρουργική παίδων υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Πετρόπουλου. Επί 6 χρόνια μετεκπαιδεύτηκε από τον καθηγητή  Δ. Λαζαρίδη στην καρδιοχειρουργική. Το 1980 και για 6 μήνες μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική ογκολογία του ανωτέρου πεπτικού και χοληφόρων στο Memorial Sloan – Kettering Cancer Center της Ν. Υόρκης με διευθυντή τον  καθηγητή Nael Martini. To Μάρτιο του 1981 μετεκπαιδεύτηκε  στη μικροχειρουργική από τον καθηγητή Sun Lee. Aπό το 1993 παρακολούθησε σεμινάρια λαπαροσκοπικής χειρουργικής με ενεργό συμμετοχή το 1996 στην εφαρμοσμένη λαπαροσκοπική χειρουργική του Vale University School υπό τη διεύθυνση του καθηγητή  James Rosser.

Ο καθηγητής  Δημήτριος Μπέτσης  υπηρέτησε ως διευθυντής της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής μέχρι τις 31 Αυγούστου  2007,  οπότε το  διαδέχτηκε ο καθηγητής  Χαράλαμπος  Λαζαρίδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1947στη Θεσσαλονίκη.

Φοίτησε στην  Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με υποτροφία του Ι.Κ.Υ και το 1972 αποφοίτησε. Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική   στη Β’ Χειρουργική Κλινική  του Α.Π.Θ. και το 1976 έλαβε την ειδικότητα. Υπηρέτησε στο στρατό ξηράς ως Οπλίτης Ιατρός για ένα χρόνο

Εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου  κατά τα έτη 1977 – 78 ως Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Έλαβε θέση άμισθου επιστημονικού συνεργάτη στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. (1978 – 80) και στη συνέχεια έμμισθου (1980 – 82).

Το  1982 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του   Α.Π.Θ. Υπηρέτησε  ως Επιμελητής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής  του Α.Π.Θ  και εξελέγη Λέκτορας του Χειρουργικού  Τομέα της Σχολής Επιστημών Υγείας, ενώ εντάχθηκε στη Β’ Χειρουργική Κλινική  του Α.Π.Θ.

Μετεκπαιδεύτηκε  για 6 μήνες στη χειρουργική των εξωηπατικών χοληφόρων –παγκρέατος στις χειρουργικές κλινικές  των  Νοσοκομείων  St George’s , καθώς και St James του Λονδίνου (Ιανουάριος – Ιούλιος  του 1984). Το  1987 εξελέγη επίκουρος καθηγητής,  αναπληρωτής  καθηγητής το 1996 και το 2005 καθηγητής.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη   διευθυντής  της Δ Χειρουργικής   Κλινικής του Α.Π.Θ. στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» και αποχώρησε  το 2014 λόγω  συνταξιοδότησης. Έκτοτε καθήκοντα διευθυντή  της κλινικής ασκεί ο καθηγητής  Κωνσταντίνος Τσαλής, ο οποίος  γεννήθηκε το 1952 στο Νεοχώρι Σιντικής Σερρών.  Το 1971 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. μετά από εισαγωγικές εξετάσεις.

Από τον Ιανουάριο του 1978 ως και τον Οκτώβριο του 1979 υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία ως οπλίτης Ιατρός. Το 1979 υπηρέτησε στο Αγροτικό Ιατρείο Αγαθονησίου της Καλύμνου Δωδεκανήσου και το 1980 –  1981  στο Αγροτικό Ιατρείο Λιβαδειάς των Σερρών.

Ως ειδικευόμενος χειρουργός υπηρέτησε  στη Β΄Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και στην Α΄ Χειρουργική Προπαιδευτική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Το Μάρτιο του 1985 του απονεμήθηκε ο τίτλος της ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής.

Το Μάρτιο του 1985 επιλέχθηκε  ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Χειρουργικού Τομέα και με τη θέση αυτή υπηρέτησε στην Α’ Χερουργική Προπαιδευτική Κλινική μέχρι  και το 1987.

Στις 20 Μαρτίου 1989 ανέλαβε καθήκοντα λέκτορα της Χειρουργικής και τοποθετήθηκε  στη Δ’ Χειρουργική Κλινική . Καθηγητής  Πρώτης Βαθμίδας  ορκίστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2009.

Τους μήνες Οκτώβριο ως και Δεκέμβριο του 1990 εργάσθηκε ως επισκέπτης χειρουργός στο Κέντρο Χειρουργικής Ογκολογίας και Διατροφής «Paul Lamarque»  του Πανεπιστημίου του Montpellier Γαλλίας .

Τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1991 παρακολούθησε τις εργασίες του κέντρου Χειρουργικής Ήπατος –Χοληφόρων και Μεταμοσχεύσεων Ήπατος του νοσοκομείου Paul Brousse του Πανεπιστημίου του Paris Γαλλίας(Καθηγητής H. Bismuth).

Το 1993 – 1994 εργάσθηκε ως Research Fellow  στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου του Pittsburgh των  Η.Π.Α.

Κατά διαστήματα παρακολούθησε τις εργασίες  του 2nd Surgical Department of the General Hospital of Linz.

Επιπλέον,  παρακολούθησε πολλά σεμινάρια Γενικής Χειρουργικής και χειρουργικής ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος.

Από την  1η  Σεπτεμβρίου του 2014 μέχρι και  σήμερα ασκεί  τα καθήκοντα  του διευθυντή της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής μετά από εκλογή  από το Χειρουργικό Τομέα του Τμήματος Ιατρικής. Έχει εκπονήσει 400 επιστημονικές εργασίες και είναι μέλος 16 ελληνικών επιστημονικών εταιρειών, καθώς  και 9 διεθνών.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

three × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.