Τι είναι το μίσος;

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

14:07:38,05/24/2019
Μαύρη καρδιά- Φωτογραφία από allysonmiller1969 από το Pixabay

Aς μη φορτίζουμε την καρδιά μας με μίσος κι ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι μας προτρέπει όλους η Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από allysonmiller1969 από το Pixabay

Oderint, dum metuant. Ας με μισούν, αρκεί να με φοβούνται.
Καλιγούλας, 12-41 μ.Χ., Ρωμαίος αυτοκράτορας.
(Aγαπημένη φράση του Καλιγούλα, αλλά μάλλον ανήκει στον ποιητή Accius)

 

Τι σημαίνει άραγε η λέξη  μίσος;  Η λέξη μίσος προέρχεται από την αρχαία ελληνική  λέξη «μῖσος». Η ακριβής ερμηνεία είναι, όταν κάποιος νιώθει αντιπάθεια, απέχθεια και εχθρική διάθεση για κάποιον άνθρωπο ή για κάποια κατάσταση.

Το μίσος είναι πάθος που έχει δυσμενείς επιπτώσεις και σ’ αυτόν που μισεί αλλά και σ’ αυτόν, ο οποίος μισείται. Ο άνθρωπος που μισεί,  χάνει την αυτοκυριαρχία του, κάνει πράξεις βίαιες, οδηγείται σε πράξεις μη κοινωνικές, αλλά ακόμη και στο έγκλημα.

Το μίσος δεν είναι το αντίθετο της αγάπης, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Όταν κάποιος δεν αγαπά, αδιαφορεί, δε μισεί. Το μίσος είναι η άλλη όψη της αγάπης. Ενώ στην αγάπη αγαπούμε τα θετικά στοιχεία κάποιου, στο μίσος αντιπαθούμε τα αρνητικά στοιχεία κάποιου.

Αλλά παρόλα αυτά δεν μας είναι αδιάφορος. Ίσως γιατί τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά μας θυμίζουν κάτι από τον εαυτό μας. Η συμπεριφορά του, και ο χαρακτήρας του, αντικατοπτρίζονται επάνω μας. Άρα ο άνθρωπος που θεωρητικά μισούμε είναι ωφέλιμος για μας, είναι ο πνευματικός δάσκαλός μας.

Το μίσος είναι σίγουρα αγάπη. Λάθος τρόπος έκφρασης της αγάπης, αλλά σίγουρα είναι αγάπη. Αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι η αγάπη πολλές φορές προκαλεί φόβο. Κι αυτός ο φόβος μετατρέπει την αγάπη σε αντιπαλότητα και η αντιπαλότητα οδηγεί στο μίσος.

Γι’ αυτό,  όταν νιώθουμε μίσος για κάποιον θα πρέπει να προβληματιστούμε. Να σκεφτούμε τι είναι αυτό που δε  μας αρέσει στον άλλο,  που μας θυμίζει τον εαυτό μας. Στοιχεία και συμπεριφορές, που δεν έχουμε ακόμη αποβάλλει.

 Το ίδιο ισχύει και σε μια κατάσταση που μας δημιουργεί δυσφορία. Να δούμε, λοιπόν,  την κατάσταση ή τον συνάνθρωπο για τον οποίο νιώθουμε μίσος ως δίδαγμα ψυχολογικό και να προσπαθήσουμε να το επεξεργαστούμε,  για να βελτιωθούμε εμείς οι ίδιοι.

Έτσι το μίσος θα εξουδετερωθεί σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικά θα ελαττωθούν οι περιπτώσεις που θα ξανανιώσουμε μίσος στην καρδιά μας. Αυτό θα μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να μη φορτίζουμε την ψυχή μας , με επιβλαβείς για την υγεία αρνητικά συναισθήματα , καθώς και πράξεις.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.