Τι είναι οι προλήψεις και γιατί υπάρχουν;


Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

21:24:11,11/08/2018
Άνθρωποι αντιθέτων

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για τις προλήψεις

Όλοι μας έχουμε υιοθετήσει μέσα μας διάφορες προλήψεις, οι οποίες μας εμφυτεύτηκαν από το κοινωνικό και το οικογενειακό περιβάλλον. Η πρόληψη είναι στην ουσία μία παγιωμένη πεποίθηση,  η οποία δε στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, είναι αβάσιμη, αλλά εξακολουθεί να διδάσκεται και να μεταφέρεται σε ανθρώπους ως αντιλήψεις, που βασίζονται σε απλές συμπτώσεις, καθώς  και σε ενδείξεις.

Οι κυριότερες προλήψεις είναι εκείνες,  οι οποίες λίγο πολύ είναι γνωστές σε όλους μας. Η μαύρη γάτα,  το πρωί φέρνει γρουσουζιά, ο αριθμός δεκατρία είναι άτυχος, ο γαμπρός δεν πρέπει να δει τη νύφη πριν από  το γάμο, όπως και άλλες πολλές.

Η πρόληψη, ακόμα και αν δε στηρίζεται σε ορθολογικά στοιχεία, έχει διαπιστωθεί πως δίνει μεγάλη ανθεκτικότητα και αισιοδοξία στον άνθρωπο, που την πιστεύει.

Άνθρωποι, οι οποίοι φορούσαν ένα πουκάμισο, το οποίο εκείνοι θεωρούσαν τυχερό, διαπιστώθηκε πως είχαν καλύτερες επιδόσεις στην εργασία και στις εξετάσεις τους.

Η πίστη σε κάτι, ό,τι και αν είναι αυτό,  βοηθάει τον άνθρωπο να απελευθερωθεί από το έντονο αίσθημα του άγχους και της αίσθησης πως δε θα τα καταφέρει εξαιτίας της έλλειψης της παντοδυναμίας του.

Η πρόληψη ορισμένες φορές δρα και προστατευτικά. Ένα παιδί που μαθαίνει πως το ψαλίδι φέρνει γρουσουζιά,  όταν το τοποθετείς κάτω από το μαξιλάρι, το πιθανότερο είναι πως δε θα επιχειρήσει μία τόσο επικίνδυνη ενέργεια

Όπως και εκείνος που μαθαίνει πως δε θα πρέπει να περνάς κάτω από μία σκάλα, διότι κάποιος μπορεί να εργάζεται και να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Η πρόληψη σε εκείνο τον άνθρωπο, στον οποίο γίνεται εμμονή, είναι ικανή να τον εγκλωβίσει στην αδράνεια, στο φόβο, ακόμα και στην ατολμία.

Εκείνος που διακατέχεται από εμμονή για τα ζώδια, τα μέντιουμ, την καλή και την κακή τύχη φτάνει να αποφεύγει ανθρώπους ή καταστάσεις,  χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ακόμα και για γεγονότα για τα οποία δε θα έπρεπε να υπάρξει αυτή η αντιμετώπιση.

Είναι καλύτερο στη ζωή μας να βασιζόμαστε περισσότερο στη λογική μας και όχι σε ανυπόστατες πεποιθήσεις, οι οποίες δε στηρίζονται ουσιαστικά σε κάτι σταθερό, καθώς και αξιόπιστο.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.